Υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου
Η ΆΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Διαχείριση Απορριμμάτων
Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να ξεκινήσει για το σύνολο των κατοίκων της Άνδρου από το Α και να φτάσουμε βήμα – βήμα ως το Ω. Μόνο αν ενημερωθούμε σωστά και εκπαιδευτούμε θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων. Η ανακύκλωση υλικών στην πηγή και η προώθηση των οργανικών για κομποστοποίηση με στόχο την δραστική μείωση των υπολειμμάτων, προηγείται κατά την άποψή μας, της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ. Άμεση προτεραιότητα μας είναι στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης μας η ανακύκλωση να ξεπεράσει το 50% των συνόλου των απορριμμάτων. Αν αυτό το καταφέρουμε, πέραν από το σημαντικό κοινωνικό να έχουμε και οικονομικό όφελος για την Άνδρο και τους Ανδριώτες.
Διαχείριση Αποβλήτων
Ολοκλήρωση των βασικών έργων βασικά έργα υποδομών, όπως η εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους μεγάλους οικισμούς της Άνδρου, ώστε να βελτιωθεί και η ποιότητα των υδάτων και να μειωθεί η πιθανότητα ρύπανσης των ακτών μας. Ωστόσο, τα όποια έργα δεν μπορεί να γίνονται “στο πόδι” αφού μπορεί να καταλήξουμε να δημιουργήσουμε χειρότερα προβλήματα, από αυτά που επιχειρήσαμε να διορθώσουμε.
Περιβάλλον
Η μακραίωνη ιστορία της Άνδρου, η αρχιτεκτονική, το κλίμα, η πλούσια βλάστηση,τα άφθονα πηγαία νερά, αλλά και η γεωγραφική της θέση ( λόγω εγγύτητας προς την Αττική) τη διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Εκείνο που παρουσιάζει βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εξέλιξη που παρουσίασε το νησί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς είναι εμφανής η επίδραση του τουρισμού και η μετεξέλιξη του σε προάστιο» των Αθηνών, γεγονός που αντανακλάται στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η ύπαρξη φυσικών πόρων σε ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα (έδαφος, νερό) μπορούν να στηρίξουν και να επεκτείνουν τη γεωργική παραγωγή. Υπάρχει ένα «ανθρωπογενές αγροτικό τοπίο» από φράκτες –ξερολιθιές, νερόμυλους, ανεμόμυλους, περιστεριώνες, ανεμόμυλους, παραδοσιακά λιοτρίβια, βοηθητικά κτίσματα νερόμυλων, στάβλους, κονάκια, αγροτικές αποθήκες, αλώνια, το οποίο οφείλουμε όχι μόνο να το αναδείξουμε, αλλά και να συμβάλλουμε με εξειδικευμένα προγράμματα στη συντήρηση και εξέλιξη του. Με αυτό τον τρόπο και θα εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών στοιχείων της Άνδρου και θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Οδικό Δίκτυο
Το αξιοθαύμαστα εκτεταμένο περιπατητικό οδικό δίκτυο αποτελεί για το νησί μία εξαιρετική κληρονομιά. Οι επισκέπτες και οι ντόπιοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους δρόμους αυτούς έρχονται σε άμεση επαφή με την ιστορία της Άνδρου, αφού οι στενές και τα σκαλοπάτια είναι μάρτυρες πολλών ιστοριών και θρύλων. Η φροντίδα και συντήρησή τους απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σήμερα πολλά μονοπάτια, που είναι εξαιρετικές διαδρομές παραμένουν ακόμη μη προσβάσιμα. Στόχος μας είναι μέσα σ’ ένα χρόνο, όλο το περιπατητικό δίκτυο να είναι στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το σύγχρονο οδικό δίκτυο, αφού όλοι μας υποφέρουμε από την κακή συντήρησή του και την παραλαβή αποτυχημένων έργων οδοποιίας. Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των παράνομων διανοίξεων οδών, για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, που μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες και στο φυσικό μας περιβάλλον, λόγω της αλλαγής ροής των βρόχινων υδάτων (κατολισθήσεις, παράσυρση αναβαθμίδων – χωραφιών, κλπ.). Η κατανομή της ΣΑΤΑ για την πραγματοποίηση έργων αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης των δημόσιων χώρων θα γίνεται με διαφάνεια και δίκαια σε όλα τα χωριά και τις γειτονιές του νησιού.
Τουρισμός
Ο τουρισμός είναι η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Άνδρου. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τη Ραφήνα αποτελεί ιδανικό τόπο αναψυχής και διακοπών. Ως τουριστική περιοχή, χαρακτηρίζεται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον με πλήθος παραλιών ιδιαίτερου κάλους, πολλές εναλλαγές τοπίου και έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η Άνδρος δεν διαθέτει πλήθος κλινών και υπολείπεται σχεδόν από όλα τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που δεν συνάδει με το μέγεθος του νησιού. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Άνδρου αποτελεί περίπου το 4,5% των Κυκλάδων. Στο νησί κυριαρχούν οι μικρές οικογενειακού τύπου μονάδες και τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, οι οποίες ακριβώς λόγω του μικρού μεγέθους τους είναι περισσότερο ευέλικτες και μπορούν με μια συντονισμένη πολιτική να στραφούν ευκολότερα προς τις νέες μορφές τουρισμού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Άνδρος στον τουρισμό, μπορεί να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί με την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής, τον εκσυγχρονισμό υπαρχουσών μονάδων και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Παραθαλάσσιες ζώνες
Η προστασία των παραθαλάσσιων ζωνών είναι για εμάς ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Η επαγγελματική εκμετάλλευση των χώρων αυτών, δεν θα πρέπει να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ιδιαιτέρου φυσικού περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν και επισκέπτες που αναζητούν τη φυσική ομορφιά του αξεπέραστου νησιωτικού τοπίου μας και τη γαλήνη που μπορεί να προσφέρει ο γαλάζιος παράδεισος μιας ανέγγιχτης αμμουδιάς. Η καθαριότητα των ακτών και των θαλάσσιων υδάτων είναι προφανώς το κύριο μέλημά μας.
Κτηνοτροφία
Η κτηνοτροφική δραστηριότητα στο νησί μας έχει μια έντονη δυναμική, κάτι που διαφαίνεται από το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου, κυρίως αιγοπροβάτων. Συνήθως, αποτελεί συμπληρωματική απασχόληση και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος. Το εισόδημα αυτό προέρχεται κυρίως από τις επιδοτήσεις και δευτερευόντως από την πώληση των ζώων σε ζωέμπορους και τοπικά κρεοπωλεία.
Ο κυριότερος αποτρεπτικός παράγοντας σοβαρών επενδύσεων στην κτηνοτροφία είναι η έλλειψη οργανωμένου σφαγείου που θα επέτρεπε στον παραγωγό να διεκδικήσει υψηλή προστιθέμενη αξία για το προϊόν του Το γάλα θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική διέξοδο για τον κτηνοτρόφο, μέσω της διάθεσης του γάλακτος στα τοπικά τυροκομεία, αλλά και μέσω της συμπληρωματικής ενίσχυσης από την Ε.Ε. η οποία πλέον δίνεται σε γαλακτοπαραγωγούς μικρών νησιών του Αιγαίου που προμηθεύουν με γάλα τα τοπικά παραδοσιακά τυροκομεία. Επιπλέον θα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα η ενημέρωση και η εκπαίδευση των νέων παραγωγών, αφού η καλύτερη κατάρτιση των κτηνοτρόφων μας σε θέματα σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων και εκμετάλλευσης, θα συντελέσει στην αύξηση του παραγόμενου οφέλους για τους ίδιους και στη βελτιστοποίηση των προϊόντων τους προς όφελος των καταναλωτών.
Αιολικά πάρκα
Πάγια θέση μας είναι ότι το ζήτημα της χρήσης των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα. Δεν υπάρχουν μονολεκτικές απαντήσεις σε ζητήματα υποδομών, σε ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον ενός τόπου, σε ζητήματα που άπτονται και της μικρής μας οικονομίας και της προστασίας του μοναδικού αιγαιοπελαγίτικου τοπίου μας. Και φυσικά δεν μας βοηθούν ούτε οι αφορισμοί, ούτε οι ενθουσιασμοί…
Ο περιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Πολλές μικρές παρεμβάσεις και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και από την πλευρά των κατοίκων της Άνδρου, μονίμων και μη , καθώς και επισκεπτών, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση στις απολύτως απαραίτητες ανάγκες.
Εξάλλου, το πόση ενέργεια χρειαζόμαστε, είναι συνάρτηση και του αριθμού και του είδους των κτιρίων που έχουμε στο νησί, το ποιες μορφές παραγωγικών δραστηριοτήτων υπάρχουν, το πόσο μεγάλες ή πολλές τουριστικές μονάδες λειτουργούν στο νησί, κλπ.
Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση όλων των ειδών ΑΠΕ, που αλλοιώνουν το μοναδικό μορφολογικό τοπίο της Άνδρου. Η δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων, γιγαντιαίων επενδύσεων που θα οδηγήσουν κατά μία έννοια στην εκβιομηχάνιση της Άνδρου, χωρίς όφελος για την τοπική οικονομία και την κοινωνία της, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους! Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό ρόλο θα παίζει για εμάς η θέληση των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των λίγων.
Μπορούμε, ωστόσο, να συζητήσουμε για την εγκατάσταση μικρών αιολικών πάρκων, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οπτική και ηχητική όχληση, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άλλη οικονομική δραστηριότητα (τουριστική, αγροτική) και που η παραγωγή δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες της Άνδρου σε ενέργεια. Τέλος, όσον αφορά τους πυλώνες υψηλής τάσης ξεκινάμε άμεσα ένα αγώνα για την απεγκατάσταση τους. Δεν αντιδράσαμε αρκετά όταν το έργο αυτό πραγματοποιούνταν… Το έκαναν οι γείτονές μας οι Τηνιακοί και τα κατάφεραν! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς.
Ναυτιλία
Η Άνδρος διαθέτει πλούσια και πολυδιάστατη ναυτιλιακή ιστορία, είμαστε νησί με μακρά ναυτική παράδοση. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ελληνική ναυτιλία δεν είναι μόνο τα βαπόρια της Ελληνικής πλοιοκτησίας, αλλά και οι άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν και κυρίως αυτοί που βρίσκονται μπαρκαρισμένοι στα πλοία, γιατί αυτοί την καθιστούν μεγάλη και ισχυρή και το νησί μας είναι από τα πρώτα στον τομέα αυτό.
Μέχρι πολύ πρόσφατα ένας πολύ σημαντικός πόρος για τη Άνδρο, ήταν οι μισθοί, τα εμβάσματα και οι συντάξεις των ναυτικών, τα οποία έμπαιναν στην τοπική μας κοινωνία και συνέβαλαν στην αναζωογόνηση της. Το Ανδριώτικο συνάλλαγμα ήταν αρκετά υψηλό και μέσω αυτού υπήρχε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων μας, που έως τότε ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Σήμερα πάλι σε εποχή κρίσης ολοένα και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για σταδιοδρομία στην θάλασσα, αλλά η ζήτηση για εργασία στα πλοία είναι περιορισμένη, αφού οι θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από αλλοδαπά πληρώματα. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή θα αναλάβουμε όλες αυτές τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τους ανδριώτες εφοπλιστές, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να βρουν δουλειά στα πλοία σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.
Στην κατεύθυνση των παραπάνω προτείνουμε την ίδρυση μιας Ακαδημίας Ναυτιλιακών Σπουδών στην Άνδρο, όπου ανάμεσα στις διεπιστημονικές δραστηριότητες της, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η υλοποίηση εκπαιδευτικών & ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς των Ναυτιλιακών Σπουδών, η διοργάνωση ετήσιων διεθνών συνεδρίων για ναυτιλιακά θέματα, η διοργάνωση ετήσιων σεμιναρίων εξοικείωσης με τον ελληνικό πολιτισμό και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς-στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας.
Επαγγελματικές προοπτικές πάνω στο νησί
Το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού, είναι η πληθυσμιακή του αποψίλωση και μάλιστα από το πιο δυναμικό του κομμάτι, τους νέους ανθρώπους. Η παραγωγική βάση του νησιού περιορίζεται στην οικοδομή και τον τουρισμό, δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορεί να στηρίξει η τοπική κοινωνία την μακροπρόθεσμη πρόοδο της, μιας και τα όποια οικονομικά οφέλη δεν διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας δηλαδή δεν είναι ανταποδοτικά και πολλαπλασιαστικά, αντιθέτως είναι επιθετικές δραστηριότητες ως προς τους φυσικούς πόρους, αποστερώντας από τις επερχόμενες γενεές τα μέσα για την δική τους πρόοδο και ανάπτυξη. Η μείωση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας, έχει ως αποτέλεσμα επίσης, την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών οι οποίες στη συνέχεια εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και τη διάβρωση του εδάφους.
Το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουμε, είναι της ήπιας – αειφόρου ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, που με κινητήριο άξονα τη συνεργατική δράση θα αξιοποιεί και δεν θα εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, θα στηρίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και τα οφέλη – αγαθά που θα προκύπτουν θα τα καρπώνονται εξίσου οι κοινωνικοί εταίροι που θα συμμετέχουν, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει τον σημαντικό ρόλο της επίβλεψης και του συντονισμού. Η μείωση του κόστους παραγωγής και η απεξάρτηση από εξωτερικές οικονομίες για προμήθεια εφοδίων και πρώτων υλών, η δημιουργία υψηλού βαθμού αυτάρκειας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Θα στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, με την οργάνωση λαϊκών υπαίθριων αγορών και τη σύναψη συμφωνιών για την τοποθέτηση τους σε καταστήματα τροφίμων, τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια κλπ. Τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια αυτοτροφοδοτούμενη και αυτάρκη αγορά με ευεργετικά οφέλη για τον καταναλωτή (χαμηλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα) αλλά και για τους επαγγελματίες, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά διευρύνοντας τον τοπικό οικονομικό κύκλο.
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η τοπικότητα και η ταυτότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την προστιθέμενη αξία στην αγορά, αλλά και να προστατευτούν από ομοειδή ανταγωνιστικά προϊόντα της συμβατικής γεωργίας. Επίσης πέρα από την εμπορική τους αξία, τα τοπικά προϊόντα και γενικότερα οι φυτογενετικοί πόροι της Άνδρου πρέπει να προστατευτούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι επίσης ένας πολύ δυναμικός κλάδος του νησιού μας, που μπορεί να αποτελέσει μια συμπληρωματική παραγωγική δραστηριότητα για τους αγρότες μας, διότι έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα είναι η μελισσοκομία. Το μέλι έχει υψηλή προστιθέμενη αξία διότι συσκευάζεται και τυποποιείται απ’ευθείας από τον παραγωγό, χωρίς να απαιτείται μεταποιητική μονάδα και οι σχετικές πιστοποιήσεις. Το ανδριώτικο μέλι έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η Άνδρος διαθέτει επίσης, ορισμένες τοπικές ποικιλίες (κυρίως καλοκαιρινών κηπευτικών) με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, η καλλιέργεια των οποίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κάποιες από αυτές αξιοποιούνται εμπορικά και μάλιστα από ένα πολύ δυναμικό ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους αγρότες του Μακροταντάλου, αλλά και των γύρω χωριών. Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να αποκτήσουν την δική τους ταυτότητα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, στοιχειώδη τυποποίηση με στοιχεία παραγωγού), ώστε να διασωθούν στο χρόνο και στον χώρο, αλλά και να διεκδικήσουν την προστιθέμενη αξία που δικαιούνται λόγω της ποιότητάς τους και της ιδιοτυπίας τους.
Η μεταποίηση, επεξεργασία, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, εκτός από τα γνωστά οικονομικά οφέλη, που θα προσφέρει στον τόπο, θα δώσει λύση και στο σημαντικό πρόβλημα της υποαπασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού. Θα αξιοποιηθεί πλήρως το αγροτικό δυναμικό του τόπου, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνει το εισόδημα και τον κενό του χρόνο σε αλλότριους επαγγελματικούς χώρους και βέβαια δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείπει τον τόπο του, αφού θα μπορεί πλέον να ζήσει αξιοπρεπώς σε αυτόν διατηρώντας μάλιστα και στοιχεία του παραδοσιακού τρόπου ζωής που είναι βαθιά ριζωμένα στην αγροτική πολιτισμική μας παράδοση.