sel-4-leshi-1

20 χρόνια προσφοράς στον Ανδριώτη με ένα παράθυρο στην Άνδρο… μια πόρτα στον κόσμο

Η πρώτη δεκαετία (1995-2004) : πρώτα βήματα και εμπειρίες

Το 1995 υπήρχε ζωντανή επιθυμία της κοινωνίας της Άνδρου για χειμερινό κινηματογράφο στο νησί. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κατόπιν ανακοίνωσης που τοιχοκολλήθηκε, κανονίστηκε συνάντηση στο εστιατόριο ΠΑΡΕΑ, που πραγματοποιήθηκε με μια εντυπωσιακή συμμετοχή 80 ατόμων! Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία συλλόγου Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» και  Βαγγέλης Λουκίσας και ο Γιώργος Κοντομάρκος ανέλαβαν το στήσιμο της αίθουσας προβολών.  Με παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, με τη συγκέντρωση των πρώτων συνδρομών αλλά και με δάνειο από την τράπεζα για την αγορά της μηχανής προβολής, η ιδέα έγινε πράξη. Η μηχανή προβολής ήταν τεχνολογίας του 1950 με κάρβουνο και κόστισε 3,5 εκατ. Δρχ.. Μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από συνδρομές, και μέρος από δάνειο το οποίο επωμίστηκαν οι Βαγγέλης Λουκίσας και Γιώργος Κοντομάρκος. Η πρεμιέρα έγινε με τον «Μαγεμένο Απρίλη», τον Δεκέμβριο του 1995 στην κατάμεστη κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. Διοργανωτές και θεατές θυμούνται τη θέρμανση της εποχής που παρείχε σάπιος ξυλολέβητας κι έφερνε την κάπνα μες την αίθουσα κάνοντας όλους να αναρωτιόνται μήπως ο χώρος είχε πάρει φωτιά…! Πρώτος μηχανικός προβολής ο Γιάννης Κοντομάρκος που γρήγορα μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την αρμοδιότητα στον Βαγγέλη Λουκίσα. Οι πρώτες χρονιές κύλησαν με προβολή εμπορικών ταινιών 2 φορές την εβδομάδα, πάντα τους χειμερινούς μήνες με σταθερά μεγάλη προσέλευση κόσμου, μια ιδιαίτερα ζωντανή και πολύ φιλική νότα στη χειμερινή Χώρα. Την περίοδο εκείνη η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη ήταν η μόνη που βοήθησε οικονομικά την λέσχη και εξοφλήθηκε μέρος του Δανείου για τη μηχανή προβολής. Το πρόβλημα της θέρμανσης το έλυσε τοποθετώντας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο κλιματιστικά μηχανήματα ο Σύνδεσμος Ανδρίων Πειραιώς.  Επιπλέον δυσκολίες της αρχικής αυτής περιόδου υπήρξαν το υψηλό κόστος μίσθωσης των ταινιών 35mm και η έγκαιρη μεταφορά τους σε κουτιά  από την Αθήνα στη Ραφήνα, με  βαπόρι στο Γαύριο, από το λιμάνι με λεωφορείο στη Χώρα και αντίστροφα. Ακόμη, το δέσιμο της κάθε ταινίας πριν την προβολή, το λύσιμο και η συσκευασία της στο τέλος κάθε προβολής.

Με την πάροδο της πρώτης 10ετίας ζωής της Κινηματογραφικής Λέσχης έγινε ακόμη πιο έντονο το πάγιο πρόβλημα κάλυψης των εξόδων λειτουργίας και κυρίως τα ενοίκια των ταινιών, τα μεταφορικά και η συντήρηση της μηχανής προβολής.

Η δεύτερη δεκαετία (2004-σήμερα) με ανανέωση: Παρουσία της Λέσχης και συνεισφορές στην κοινωνία της Άνδρου

Στα πρόθυρα του κλεισίματος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου το 2004, την ομάδα ενίσχυσαν δημιουργικά νέοι τότε κάτοικοι του νησιού, οι Όλγα Καραγιάννη και Αλέξανδρος Μαβής. Θεσπίστηκε σύστημα συνδρομών που αντιστοιχούσε σε εισόδους εξασφαλίζοντας ετήσιο κομπόδεμα για τη Λέσχη, λειτούργησε το μπαρ με σπιτικά μεζεδάκια και εθελοντικές προσφορές και θεσπίστηκαν τακτικές ανακοινώσεις μηνιαίων προγραμμάτων προβολών. Επίσης δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή ποιοτικών ταινιών και συνάφθηκαν συνεργασίες με Φεστιβάλ και νέες εταιρείες διανομής ταινιών. Η δεκαετία 2004-2014 κύλησε με πολλές δημιουργικές συνεισφορές της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου στην κοινωνία του νησιού. Η λειτουργία της στο Δημοτικό Θέατρο συνέβαλε στον εξωραϊσμό και τον εκσυγχρονισμό του με τη βοήθεια πολλών φίλων και υποστηρικτών.

Αναλυτικότερα : Τοποθετήθηκαν κουίντες με έξοδα της Λέσχης. Τοποθετήθηκε οθόνη προβολής – αρχικά πάνινη γαζωμένη από τα χεράκια του Βαγγέλη Λουκίσα, η οποία αντικαταστάθηκε με πλαστική, δαπάνη της Λέσχης, μετά από PVC  επαγγελματική με ευγενική χορηγία του Γιάννη Τσεπέρκα και εν τέλει πτυσσόμενη επαγγελματική, με ευγενική χορηγία του Σπύρου Πολέμη. Κατασκευάστηκαν παρασκήνια και μεγαλύτερη σκηνή μετά από υπόδειξη του Παντελή Βούλγαρη, σχέδιο του Βαγγέλη Λουκίσα και βοήθεια των Αντώνη Αμωράτη και Σπύρου Πολέμη. Δημιουργήθηκε μεγαλύτερο φουαγιέ, κατόπιν αιτήματος της Λέσχης με κάλυψη δαπάνης από το Δήμο. Δημιουργήθηκε εξωτερικός χώρος εκδηλώσεων με φυτά, πέργκολα και μπαρ εξ ολοκλήρου δαπάνη της Λέσχης και δωρεά των καθισμάτων από την Άννα Γκούμα. Ο διάκοσμος του εσωτερικού χώρου του Θεάτρου έγινε με επιμέλεια της Λέσχης και υλικό που απλόχερα δώρισαν οι:

Παντελής Βούλγαρης, (τα παλιά πορτραίτα των κωμικών ηθοποιών), Θοδωρής Μπαφαλούκος, (μακέτες σκηνικών και αφίσες έργων του Θ.Ο.Α.), Λία Δανιόλου, ( παλιές διαφημιστικές αφισέτες ταινιών), Αντώνης Πολέμης,( προπολεμικά προγράμματα  παραστάσεων στην Άνδρο), Γιάννης Τσεπέρκας (κορνιζαρισμένα αντίγραφα κινηματογραφικών αφισών) Jusara Salther (μεγάλα πόστερ στη αίθουσα)

Σωτήριες υπήρξαν για τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου οι βοήθειες που παρείχαν τα τελευταία χρόνια οι Έφη Ραπτάκη και Λία Δανιόλου. Με τη διοργάνωση ετήσιου bazaar με χειροποίητα  προϊόντα τους – μέρος εσόδων του οποίου δωρίζονται στη Λέσχη – στήριξαν και στηρίζουν τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες της Λέσχης.

Ιδιαίτερα σημαντική και η δημιουργία στεκιού της Λέσχης στην κεντρική πλατεία Καΐρη στη Χώρα, σε χώρο που γενναιόδωρα παραχωρήθηκε από τους Αθηνά και Κατερίνα Κυρτάτα και Σάκη Αντωνόπουλο και διαμορφώθηκε με εργασία και υλικά μελών και φίλων της Λέσχης.

Το 2008 δημιουργήθηκε ο διαδικτυακός ηλεκτρονικός χώρος «ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου» για την ενημέρωση του κόσμου, αρχικά για τις δράσεις της Λέσχης και τα πολιτιστικά δρώμενα στην Άνδρο. Σύντομα «ο Περίγυρος» εξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό χώρο καταγραφής της καθημερινής ζωής στην Άνδρο με φωτογραφικό υλικό και ντοκιμαντέρ, με καθημερινή παρουσία που βοήθησαν σημαντικά οι Σωκράτης Μπαζάκης (με παροχή τεχνολογίας) και ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός (με την παραχώρηση της χρήσης της κάμερας του προγράμματος LIFE για τις ανάγκες βιντεοσκόπησης εκδηλώσεων και δρώμενων στην Άνδρο). Παράλληλα ξεκίνησε διαρκής καμπάνια της Λέσχης για τη συλλογή και ψηφιοποίηση παλαιού φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού της Άνδρου.

Το 2011 ύστερα από εκτεταμένη καμπάνια και με τη συνδρομή πολλών φίλων της Λέσχης έγινε εφικτός ο στόχος αγοράς επαγγελματικού εξοπλισμού προβολής DVD που βοήθησε σημαντικά το έργο των προβολών. Την ίδια χρονιά λειτούργησε κι ο θερινός χώρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, στην όμορφη αυλή του Κινηματοθεάτρου Χώρας, το χαριτωμένο ΣΙΝΕ ΑΥΛΗ !

Από το 2012 σημαντική υπήρξε η παρουσία της κινηματογραφίστριας Μαριλένας Ξανθού στη λειτουργία της Λέσχης. Λόγω των τεχνικών της γνώσεων αλλά και με τη συστηματική της παρουσία έχει επωμιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό τη διενέργεια των προβολών μέχρι και σήμερα.

To 2013 η μικρή εθελοντική ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης συμμετείχε  στα γυρίσματα της Μικράς Αγγλίας και στο τέλος της ίδιας χρονιάς, με την πολύτιμη βοήθεια φίλων και υποστηρικτών διοργάνωσε την απαιτητική πρεμιέρα της ταινίας πανελλαδικά στην Άνδρο, αρχικά για τους ηθοποιούς και κομπάρσους αλλά και το κοινό της Άνδρου, πραγματοποιώντας 35 προβολές  για 3000 άτομα! Η  «Μικρά Αγγλία» έτυχε να είναι η τελευταία ταινία που προβλήθηκε σε κόπια 35mm με την παλιά μηχανή προβολής.

Η Κινηματογραφική Λέσχη φιλοξενεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ταινίες αρκετών διακεκριμένων Φεστιβάλ όπως του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τα τελευταία 2 χρόνια συμμετέχει ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα land art ΕΠΙΤΟΠΟΥ.

Οράματα και νέες προσπάθειες

Στα τρέχοντα οράματα και στόχους της Λέσχης περιλαμβάνονται:

– ψηφιοποίηση υλικού ήχου και εικόνας της Άνδρου : με την αγορά εξοπλισμού ψηφιοποίησης του φωτογραφικού και ερασιτεχνικού  8mm. super8 και video υλικού της Άνδρου που έχει ήδη συλλεχθεί και συλλέγεται

– υπαίθριες προβολές στα χωριά της Άνδρου: με την αγορά φορητού μηχανήματος προβολής για προβολές εξωτερικού χώρου που θα πραγματοποιούνται στα χωριά της Άνδρου καθώς και – δημιουργία ντοκυμαντέρ για την Άνδρο: με την αγορά ενός ειδικού υπολογιστή για μοντάζ ταινιών

Η Κινηματογραφική Λέσχη  Άνδρου κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Το έργο της βασίστηκε και βασίζεται στην αγάπη των ανθρώπων που τη λειτούργησαν και τη λειτουργούν, στη συνδρομή των κατοίκων και τακτικών επισκεπτών της Άνδρου, στους εθελοντές και τους πιστούς χορηγούς της. Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου συνεχίζει σταθερά και αθόρυβα το έργο της. Η τρέχουσα ομάδα λειτουργίας της: Βαγγέλης Λουκίσας, Μαριλένα Ξανθού, Όλγα Καραγιάννη, Έφη Ραπτάκη, Αμαλία Τηνιακού, Αγγελική Στρατή.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.