Μια Οφειλόμενη Απάντηση στο άρθρο Παρέμβαση του Πατρίκιου Κωστή
Του ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΈΡΓΙΟΥ
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Η δεύτερη οφειλόμενη Απάντηση είναι στο άρθρο – παρέμβαση του επίσης αξιαγάπητου συμπατριώτη Πατρίκιου Κωστή με τίτλο “Χρονικά και σκέψεις εκ νέου…”,και αφορά ουσιαστικά το πολυσυζητημένο και με έντονες Αντιδράσεις επιφορτισμένο θέμα των Αιολικών Πάρκων στα νησιά μας. Εδώ θα κάνω την παρακάτω παρέμβαση μου με διπλή ιδιότητα αλλά και διττό – διακρίσιμο περιεχόμενο.
Ως Ανδριώτης Αρχιτέκτων – Μελετητής Βιοκλιματικών κτιρίων και Εφαρμογών Α.Π.Ε. σε Κτίρια και Οικιστικά σύνολα έχω με προσωπική δέσμευση και συνέπεια ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας ήδη απο το 1992, όταν αυτές ήταν σχεδόν “Άγνωστο έδαφος” και μόλις αργότερα το πρώτο Αιολικό Πάρκο – της ΔΕΗ Ανανεώσιμες – θεμελιώνονταν έξω απο το Καλυβάρι, με θριαμβευτικές τότε εκδηλώσεις της Κεντρικής Διοίκηησης αλλά και της τότε Αυτοδιοίκησης. Για τα σημερινά δεδομένα βέβαια της Παγκόσμιας Βιομηχανίας παραγωγής Ανεμογεννητριών, αυτό ήταν ένα Μικρού μεγέθους και δυναμικότητας Αιολικό Πάρκο (Αι.Π.),με μάλλον πιλοτικό και διερευνητικό χαρακτήρα, με 8 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ.) με μικρό ηλεκτροπαραγωγικό Δυναμικό (0,75 MW / 750 kW), όταν πλέον μιλάμε για Α/Γ. 1,5 εως 2,5 MW. Ακολούθησε η “Ανοιξη” των Εργολάβων – Μεγαλοκατασκευαστών που στον Ελληνικό χώρο συνεργάζονται με Διεθνείς Κατασκευαστές Α/Γ. και “έσπειραν” κυριολεκτικά την Ελληνική ύπαιθρο με Αι.Π., αποσκοπώντας φυσικά σε αδιάλειπτη και μεγιστοποιημένη κερδοφορία. Κάπως έτσι η Εύβοια έγινε ο “Παράδεισος” των Αι.Π. και στο Νότιο ορεινό της τμήμα, κάτω απο την Κάρυστο και σε άμεση γειτνίαση με τις ακτές της και τον Κάβο ντ’ Όρο, ακομη και σήμερα αντικρύζουμε το “δάσος των λευκών λυγερών κορμών” των Α/Γ. Μεγάλος αρωγός τους βέβαια το Ελληνικό Κράτος, με τις διαδεχόμενες Κυβερνήσεις “να ανταγωνίζονται” ποιά θα αποδειχθεί πιό “φιλικά διακείμενη” στις Εργολαβικές “Ορέξεις” των εκατομμυρίων Ευρώ – και των αντίστοιχων βέβαια “ωφελημάτων” ( βλέπε “μιζών”). Νόμοι εκδόθηκαν για να θέσουν – υποτίθεται – το Θεσμικό πλαίσιο και τους Περιορισμούς στην Χωροθέτηση των Α.Π.Ε. και των Αι.Π. ειδικότερα, αλλά ολα ήταν “πελατοκεντρικά” και Δεν απευθυνόταν στην ανάγκη των λαϊκών μαζών για περισσότερη και φθηνότερη Ηλεκτρική Ενέργεια. Ένα προβλεπόμενο Τέλος προς τους Ο.Τ.Α. (3%) που στα όρια τους αποδέχονται την Χωροθέτηση Αι.Π., ήταν μάλλον “το καρότο” ενω “το μαστίγιο” ήταν το “μαγείρεμα” των Οικονομικών Ετήσιων Αποτελεσμάτων των Μεγάλων Εταιρειών, ώστε να μην παρουσιάζουν Κερδοφορία και να μην υποχρεούνται στην καταβολή του Τέλους.
Η ένταξη της Άνδρου στο Διασυνδεδεμένο Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης (όπως αποκαλείται), με τη υποβρύχια πόντιση καλωδίων, τα επίγεια Δίκτυα και τους περιβόητους Μεταλλικούς πυλώνες – που βάναυσα “τραυμάτισαν” το Ανδριώτικο ημιορεινό Τοπίο, και δυστυχώς ΔΕν έτυχαν δραστικών Αντιδράσεων, όπως έγινε με τους Τηνιακούς, που κατόρθωσαν μαζικά να αρνηθούν και να επιτύχουν αντί για πυλώνες στη ύπαιθρο της να γίνουν υπόγεια και υποβρύχια τμηματα Διασύνδεσης του Δικτύου – αποτέλεσαν το δραματικά Θετικό πλεονέκτημα της Άνδρου, αφού κάθε παραγόμενη μονάδα Ηλεκτρικής Ενέργειας (κιλοβατώρα) απο Α.Π.Ε. και Αι.Π., καταλήγει άμεσα στο Εθνικό Δίκτυο και μέσω του Η.Σ. Αλιβερίου διαχέεται σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα “χρυσοπληρώνονται” για την Εξαγορά της οι Εταιρείες Διαχείρισης των Αι.Π. – σχεδόν αποκλειστικά Μεγαλοεργολαβικές – Κατασκευαστικές Εταιρείες, που μετα την Κρίση και τον περιορισμό των Δημοσίων Έργων (λογω περιορισμού διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων), σχεδόν μονόπλευρα “συγκρατήθηκαν” και ωφελήθηκαν απο το περίεργο αυτό Σύστημα Εμπορίας της Ενέργειας. Έτσι δεν είναι παράξενο που μετα το 2012 (έκδοση Νόμου Χωροθέτησης απο τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Γ. Σουφλιά – της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή), η Άνδρος έγινε ξαφνικά το “Ελντοράντο” αυτών των Εταιρειών. Έτσι καταλήξαμε να γίνουν Αιτήσεις για Αι.Π. Μόνο στη Άνδρο 330 MW, στην περίοδο Υπουργίας στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. του κου Μανιάτη. Έκτοτε οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο ξέσπασαν με μορφή “θύελλας” που ουσιαστικά προβλημάτισε τις επόμενες Κυβερνητικές ηγεσίες και οι Εγκαταστάσεις των Αι.Π. “πάγωσαν”.
Στό σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω όλους σας, τόσο για τις γενικές θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (των οποίων είμαι ενεργό μέλος απο το 2005), όσο και τις θεσμικές Παρεμβάσεις του Ν. Χρυσόγελου – ως Περιφερειακού Συμβούλου εκλεγμένου με το Κίνημα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και την Περιφερ. παράταξη “Οικολογικός Άνεμος” – στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου σε έντονα καταγγελτικούς τόνους και σε συνεχείς Συνεδριάσεις του Περιφερ. Συμβουλίου, έγινε κατορθωτό τελικά να Απορρίψει η Π.Ν.Αιγαίου την Προμελέτη Περιβαλλοντικών και λοιπών Επιπτώσεων, και Μόνο έτσι να γίνει δυνατόν να ανασταλεί μέσα στο 2013 η Υλοποίηση των Αδειών Εγκατάστασης των Μεγάλων Αι.Π. στην Άνδρο και σε άλλα 3 Νησιά των Κυκλάδων (Τήνο – Πάρο – Νάξο). Χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφερόμενο στο γεγονός δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του “Οικολογικού Ανέμου “ στις 9 – 11 – 2011, μαζί με τις γενικότερες Θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το Μείζον θέμα της Ενεργειακής Επάρκειας και της παράλληλης Περιβαλλοντικής Προστασίας : https://ecoanemos.wordpress.com/2011/11/09/%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1/#more-5238
“ Συνοπτική παρουσία της θέσης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πρόταση Κοπελούζου για αιολικά πάρκα 322 ΜW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο
Από την ίδρυσή του και μέσα από το πρόγραμμά του, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λόγους περιβαλλοντικούς-κλιματικούς, δημοσιονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς.”
επίσης :
Ένα πρωτοποριακό έργο για την βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, την μείωση των τιμολογίων, τηνεξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα λαμβάνει χώρα σε 5 νησιά του Αιγαίου.
Το πρόγραμμα ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ εκτελείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ. Η εφαρμογή του θα γίνει στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο. Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την τεχνική μελέτη και τα θεσμικά ζητήματα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ELENA της ΕΕ. Το κυρίως έργο μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 με επενδυτικό κόστος άνω των 40 εκ. €. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-συνέντευξη τύπου από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Νίκο Χατζηαργυρίου και τον συντονιστή του ΔΑΦΝΗ κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο. Την εκδήλωση πλαισίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Eσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.
και ακόμη :
Εκ μέρους του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νοτίου Αιγαίου η Χριστίνα Ευθυμιάτου –Καρυστιναίου, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του, παρακολούθησε στην Αθήνα τη Συνέντευξη Τύπου για την Έναρξη της Α΄φάσης (Μελέτη) του Έργου «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 Νησιά του Αιγαίου», που υλοποιείται από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Υπενθυμίζουμε σχετικά τις θέσεις μας για το μεγάλο και επίκαιρο θέμα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η Πρόταση μας αφορά ένα διαφορετικό, εναλλακτικό σχέδιο που θα έχει ως πρωταγωνιστές τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε τη δημιουργία «Συμμετοχικής/ων Εταιριών Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας» (ανώνυμες εταιρείες ευρείας συμμετοχικής βάσης), με μετόχους την Περιφέρεια, τους Δήμους, τη ΔΕΗ, επαγγελματικούς φορείς (Επιμελητήριο Κυκλάδων, εμπορικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα και σωματεία, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς, εργαζόμενοι στο ΝΕΩΡΙΟ, τουριστικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις) αλλά και πολίτες που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κυματική κα) στα νησιά, ώστε να απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και ταυτόχρονα τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιούνται.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρες οι Θέσεις μας στο Κίνημα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, στο Μείζον Ζήτημα : Ενέργεια – Αναπτυξιακή Επάρκεια – Σεβασμός και Προστασία Περιβάλλοντος – Τόνωση Τοπικών Κοινωνιών και Ο.Τ.Α., που συνοψίζονται στο Τεχνολογικό – Οικονομικό μοντέλο των “Τοπικών Ενεργειακών Συνεταιρισμών”. Το μοντέλο αυτό Ανάπτυξης των Α.Π.Ε. έως την πλήρη Υποκατάσταση όλων των άλλων Ρυπογόνων Τεχνολογιών Παραγωγής της Ενέργειας (Καύση στερεών και υγρών καυσίμων : Λιγνίτη – Πετρελαίου – Υγραερίου – καθώς και Πυρηνικών Αντιδραστήρων), έχει σταθερά επιδείξει επιτυχημένα Παραδείγματα και Εφαρμογές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον λοιπό Κόσμο, με ιδιαίτερα γνωστα και προβεβλημένα τα Νησιά ΣΑΜΣΟ και … στην Δανία, τις ορεινές Κοινότητας στην Ισπανία, τον Ενεργ. Συνεταιρισμό ECOPOWER στο Βέλγιο, την Κροατία (“GREEN ENERGY COOPERATIVE”) αλλά και το εξαιρετικό και προς το παρόν Μοναδικό Παράδειγμα στην Ελληνική Επικράτεια, τον Δήμο ΑΝΑΒΡΑΣ – όπου ο οραματιστής και υπερδραστήριος Δήμαρχος του, σε μια 8ετία “μεταμόρφωσε” κυριολεκτικά τον παραμελλημένο αυτό ορεινό Ο.Τ.Α. με Κοινοτικές Επιχειρήσεις τόσο για την Πρωτογενή Παραγωγή (κλειστούς στάβλους γαλακτοφόρων ζώων – σφαγεία – τυποποιητήρια – ψυγεία), όσο και για το Αιολικό Πάρκο που εγκαταστάθηκε σε κοντινή πλαγιά. Το εξαιρετικό πλεονέκτημα των Ενεργειακών Συνεταιρισμών είναι ότι ολόκληρη η Εταιρεία Διαχείρισης του Αι.Π. συστήνεται ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (του Νόμου 4039/2011 και του παλαιότερου Ν.1667/1986) και ως τέτοια κατέχουν οι ίδιοι οι πολίτες- συμμέτοχοι την πλεοψηφία των μετοχών, έχουν την Διαχείριση και ελέγχουν τις ορθές πρακτικές τόσο ώς προς την ακριβοδίκαιη Διανομή της Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την Διάθεση της περίσσειας αυτής στα Διασυνδεδεμένα Εθνικά Δίκτυα, με Καθαρό Οικονομικό Όφελος που επίσης κατανέμεται στο κοινωνικό σύνολο των πολιτών-μετόχων, αφού ο ρόλος της προβλέπεται σχεδόν απόλυτα Μη Κερδοσκοπικός. Έτσι εξασφαλιζεται μεν η Ενεργειακή Επάρκεια και η Διαχειριστική Διαφάνεια σε τοπικό επίπεδο του Ο.Τ.Α., αλλά δραστικά Αποφεύγεται η Υπερδιαστασιολόγηση των Αι.Π., τα “Πάρκα – Γίγαντες” που αποβλέπουν αποκλειστικά στην Ιδιωτική Κερδοφορία και την Επιβάρρυνση του Περιβάλλοντος και του Φυσικού Τοπίου, μιας και σχεδιάζονται απο ομάδες “Ειδικών” μακριά απο τις τοπικές Γεωμορφολογίες αλλά και τις επιγνώσεις των ντόπιων κατοίκων. Ήδη λοιπόν σας ενημερώνω ότι τέτοιου είδους Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί προχωρούν δυναμικά στην Σύσταση και Υλοποίηση του Επενδυτικού τους προγράμματος στην Σίφνο, την Ικαρία, τους Λειψούς και τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα), την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και την Κοζάνη.
Εμβόλιμα εδώ λοιπόν έχω να καταθέσω την Πρόταση- Πρωτοβουλία που εδώ και καιρό έχω επεξεργαστεί για την Άνδρο, τον Δήμο, τους απλούς πολίτες αλλά και τους επώνυμους και σεβαστούς μας συμπολίτες Εφοπλιστές και Επιχειρηματίες, προκειμένου να συσταθεί “Κοινωνική Ενεργειακή Συνεταιριστική Επιχείρηση”, με μετόχους όλους απο αυτούς, με συγκεκριμένο μοντέλο και Καταστατικό που ήδη κατέχω. Προχωρώντας όμως πολύ περισσότερο σας Ανακοινώνω εδώ για Πρώτη φορά δημόσια – αποκλειστικότητα για την “ΑΝΔΡΙΑΚΗ” – την Σχεδιαστική & Λειτουργική Προμελέτη που έχω μερικά εκπονήσει τον τελευταίο χρόνο για την Ίδρυση και Εγκατάσταση “Πρότυπου Εκπαιδευτικού και Επιδεικτικού Πάρκου Τεχνολογιών Α.Π.Ε. και Πολυχώρου Ενημέρωσης και Συνεδρίων”, στην κορυφή της πλαγιάς επάνω απο την Χώρα, Νειμπορειού και Στενιών (φωτ. 5 – 6). Σε αυτό θα εγκατασταθούν είτε ως Υπό κλίμακα Μοντέλα είτε ως πλήρως λειτουργικά Συστήματα των διαφόρων Τεχνολογιών Α.Π.Ε. (Ανεμογεννήτριες μικρές και μεσαίες, οριζόντιου και κατακόρυφου άξονα – Ανεμόμυλος – Ανδριώτικος παραδοσιακος Ταυλόμυλος – Φωτοβολταϊκά πλαίσια – Ηλιοθερμικοί συλλέκτες – Γεωθερμική Αντλία – Σύστημα Κυματικής Ενέργειας – Καυστήρες Βιομάζας και Βιοαιθανόλης – Ηλεκτρικά οχήματα – Κινητήρες Υδρογόνου κ.αλ.), σε υπαίθριους χώρους και σε μικρά κτίρια, φυσικά ενταγμένα στις κλίσεις και το τοπίο, με Βιοκλιματικό σχεδιασμό, και με κύριο Πολυχώρο όπου θα διοργανώνονται Ημερίδες Εκπαίδευσης και Συνέδρια για την Ενέργεια και την Εξοικονόμηση ενω παράλληλα η συνολικά παραγόμενη Ενέργεια – κύρια Ηλεκτρική – θα εγχέεται υποχρεωτικά, μέσω του Υποσταθμού της ΔΕΗ, στο Διασυνδεδεμένο Δικτύο και στην Κατανάλωση του νησιού του ιδίου.