Χορήγηση Υποτροφιών -Χορήγηση Γαμήλιου Βοηθήματος
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα με έδρα τη Χώρα της Άνδρου Α)Προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 τρείς υποτροφίες σε επίπεδο βασικών και τρείς υποτροφίες σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών για νέους και νέες που κατάγονται και διαμένουν μόνιμα στην Χώρα ή το Κόρθι της Άνδρου.
Απαραίτητες προϋποθέσεις
Νέοι και νέες που κατάγονται και κατοικούν μόνιμα στην Δημοτική Ενότητα Άνδρου ή τη Δημοτική Ενότητα Κορθίου.
Οικονομικά αδύναμους.
Απολυτήριο τίτλου σπουδών Λυκείου ή πτυχίου ή πιστοποιητικού τίτλου σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς».
Β)Προκηρύσσει επίσης τη χορήγηση γαμήλιου βοηθήματος σε νέες που κατάγονται και διαμένουν μόνιμα στη Χώρα ή το Κόρθι της Άνδρου
Απαραίτητες προϋποθέσεις
Νέοι και νέες που κατάγονται και κατοικούν μόνιμα στην Δημοτική Ενότητα Άνδρου ή τη Δημοτική Ενότητα Κορθίου.
Οικονομικά αδύναμες
Νέες οι οποίες δεν έχουν εν ζωή τον ένα ή και τους δύο γονείς.
Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 χορηγήθηκαν έξι(6) υποτροφίες σε νέους και νέες για βασικές σπουδές ύψους δύο χιλιάδων τετρακοσίων(2.400) ευρώ εκάστη, δύο υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού ύψους τεσσάρων χιλιάδων(4.000) ευρώ εκάστη και ,δύο υποτροφίες εξωτερικού πέντε χιλιάδων(5.000) ευρώ εκάστη.
Κατά το ίδια περίοδο χορηγήθηκε σε δύο νέες γαμήλιο βοήθημα ύψους πέντε χιλιάδων(5000) ευρώ έκαστο.
Η απονομή των τίτλων πραγματοποιήθηκε -μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης( 16.12.2015) υπέρ των διαθετών- στο Δημαρχιακό κατάστημα σε κλίμα συγκίνησης από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσιο Σουσούδη Δήμαρχο Άνδρου. Στην τελετή παρευρέθησαν οι υπότροφοι, οι γονείς, υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.
Το Κληροδότημα ιδρύθηκε το 1916 από την Ειρήνη Πούμπουρα θυγατέρα του Αντωνίου Καρυστινάκη και σύζυγο του Γεωργίου Πούμπουρα με την επωνυμία «Κοινωφελές Ιδρυμα Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα»
Ο Γεώργιος Ι. Πούμπουρας γεννήθηκε το 1828 σπούδασε Ιατρική και εργάσθηκε ως ιατρός στο εσωτερικό και εξωτερικό. Στην Άνδρο εγκαταστάθηκε το 1859, σε ηλικία τριανταενός ετών όπου συνέχισε να ασκεί το επάγγελμά του, έχαιρε εκτίμησης και ιδιαίτερης αγάπης από όλη τη κοινωνία της Άνδρου. Ήταν νυμφευμένος με την Ειρήνη, κόρη του Αντωνίου Καρυστινάκη. Το 1870 εκλέγεται Δήμαρχος Άνδρου , επανεξελέγη στη συνέχεια το 1874, 1879 και 1883, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός εκλεγμένος Δήμαρχος Άνδρου με τέσσερεις συνεχείς θητείες. Ως Δήμαρχος άφησε αξιόλογο έργο ,με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εκπαίδευσης(ίδιες δαπάνες κάλυπτε τις ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων Αποικίων και Λαμύρων). Εεξελέγη βουλευτής (1877) και το 1885 ανέλαβε «Πράκτορας» στο συσταθέν τότε Γαλλικό Προξενικό Πρακτορείο. Πέθανε στην Αθήνα το 1904. Η κληρονόμος του, σύζυγός του Ειρήνη, με τη διαθήκη της άφησε κληροδότημα αποτελούμενο από χρηματικές καταθέσεις και ακίνητη περιουσία με σκοπό με να προικοδοτούνται άπορα και ορφανά κορίτσια από το Επισκοπιό Κορθίου και τη Χώρα Άνδρου, εναλλάξ. Μετά το θάνατό της το 1916, με τη Διαθήκη της συστήθηκε Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία « Ίδρυμα Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα» και έδρα τη Χώρα Άνδρου. Το 2000, μετά από αίτηση των συνεκτελεστών της Διαθήκης, το Εφετείο Αθηνών με την 3381/2000 απόφασή του επέκτεινε τους σκοπούς του Κληροδοτήματος και αποφασίστηκε επιπλέον, η οικονομική ενίσχυση φοιτητών εχόντων οικονομική αδυναμία και ιδιαίτερη βαθμολογική επίδοση. Σήμερα το Ίδρυμα Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται από τη συστατική του πράξη ( 583 /13.5.2002)αποτελούμενο από τον Δήμαρχο Άνδρου Θεοδόσιο Σουσούδη Πρόεδρο , Βουραζέρη Χρήστο Αντιδήμαρχο Κορθίου Αντιπρόεδρο, Μόσχα σύζ. Ευστ.Βροντήση θυγατ.Αρ. Καρυστινάκη Γραμματέα, Ασπασία Λογοθέτου του Λεων. Ταμία, Μαγείρου Ευάγγελο του Φροίξου καθηγητή Πανεπιστημίου.
Το Κληροδότημα Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα δραστηριοποιείται προσπαθώντας να τονώσει, ενθαρρύνει και υποστηρίξει τους νέους και τις νέες στο τομέα της εκπαίδευσης και της οικογενειακής εστίας .
Πηγές : Λεωνίδα Μπίστη «Δήμαρχοι της Άνδρου», σε ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΝΔΡΟΥ, 1971, Ελένη Μπενέκη «Η Ευποιΐα στην Άνδρο», 2012, Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εκπρόσωπο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης για την πολύτιμη βοήθεια στο Ιστορικό Υλικό.