Αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο ΑνΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος – Άμεση επίλυση προβλημάτων, ηλεκτρονικές και γρήγορες διαδικασίες, ολοκλήρωση δασικών χαρτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός – Τί ειπώθηκε στην εκδήλωση ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους»
-Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: «το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει μέχρι τέλους στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών» και πρότεινε να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης.
-Ο Αν. Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες και αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας με τους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωση του.
«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε φλέγον και μείζον θέμα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά μεγάλα προβλήματα, που κρύβαμε κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Είναι ευκαιρία τώρα να λύσουμε τα προβλήματα αυτά και θα πρέπει σε αυτό να συναινέσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο να δώσουμε οριστική λύση. Το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων μέχρι τέλους». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εσπερίδας με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», που οργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τους φορείς, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει, και ας είναι πρωτοπόρα η Ελλάδα, σ’ αυτό το ζήτημα, το θέμα και η αναφορά στην ανάπτυξη της χώρας στο Σύνταγμα. Όταν συζητηθεί το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενδεχομένως όπου χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να υπάρχουν αλλαγές στα άρθρα, στα αντίστοιχα άρθρα, στο άρθρο 24, στο 117, σχετικά με τις αεροφωτογραφίες. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές όπου απαιτείται. Δεν λέω να μην υπάρχει αναφορά στις αεροφωτογραφίες του ’45 αλλά όπου δημιουργείται κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να μην προσκρούουμε στο Σύνταγμα και να βρούμε λύση σ’ αυτό, ακόμα και αν χρειάζεται να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και να γίνει και σ’ αυτό το κομμάτι. Και θα πρέπει κάποια φορά να λύσουμε και το ζήτημα, να μην θεωρούμε ότι θα λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσος ή όχι. Θα πρέπει να ξεχωριστεί το ένα θέμα με το άλλο»
Ο Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο στην εκδήλωση Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, διατύπωσε σειρά προτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τις ακολουθούμενες διαδικασίες και προκαλούν, ως επί το πλείστον δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών και φορέων, κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος παρέμεινε μέχρι το πέρας της εσπερίδας και σε πνεύμα διαλόγου και καλής συνεργασίας άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των Προέδρων του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΠΣΔΑΤΜ και των άλλων ειδικών επιστημόνων, που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Ο κ. Φάμελλος παράλληλα ανακοίνωσε σειρά διορθωτικών και συμπληρωματικών ρυθμίσεων για τους δασικούς χάρτες, που θα τεθούν σε ισχύ το αμέσως προσεχές διάστημα. Ακόμη ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 σε σχετική εισήγηση αρμοδίως, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει εύλογη αλλά όχι μακρόσυρτη παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων.
-«Δεν φρονώ αυτή τη στιγμή ότι χρειάζεται η πολιτεία να εισάγει 4 μήνες παράταση σε κάτι που είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα 2 μήνες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, εξηγώντας ότι σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που έχουν ανακύψει και ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις καλένδες. Ακόμη, ο Αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «η αποτύπωση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος προβλεπόταν από το 1976 αλλά η ελληνική πολιτεία επί σαράντα χρόνια δεν κατάφερε να είναι αντάξια του Συντάγματος που ψήφισε το 1975 και δεν έκανε τίποτα». Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν λάθη, σε μεγάλα και μικρότερα θέματα, που χρειάζονται διορθώσεις και βελτιώσεις, οι οποίες θα γίνουν, χωρίς σε καμία περίπτωση αφενός μεν να βάλουμε υπό αίρεση τη Συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας αφετέρου δε να αναστείλουμε την ολοκλήρωσης της».
Προτάσεις για την θωράκιση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών και την επίλυση προβλημάτων διατύπωσε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάρτηση και εν συνεχεία κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να γίνει με όλες τις εγγυήσεις προστασία της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας και χωρίς να θιχθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και ευρύτερα η εθνική οικονομία. Επίσης αναλυτικές προτάσεις διατύπωσε κατά την παρέμβαση του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης, ο οποίος τόνισε και τεκμηρίωσε το ρόλο των μηχανικών στην υλοποίηση των έργων των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου.
Αποδεχόμενος την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης οι Πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ και του ΠΣΔΑΤΜ για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά ότι: -«Τώρα είναι ο χρόνος και ο τόπος για να υπάρξει αυτή η κανονικότητα και η νομιμότητα και εμείς να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υπηρετήσουμε. Έπρεπε να είχε γίνει, δεν έγινε. Πάρα πολλά τα λάθη του παρελθόντος, έγιναν. Ας βάλουμε τουλάχιστον εμείς μια σωστή σειρά και μια σειρά η οποία είναι και επιστημονικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αντάξια και των πτυχίων μας και του ρόλου μας και των επιμελητηρίων και της πολιτείας».