Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Γαυρίου θα οργανώσουν εκδήλωση με θέμα τον συντονισμό συνεργειών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου πύργου στον Άγιο Πέτρο της Άνδρου.στις 18/8/17 στο βιβλιοπωλείο Λογάρι στην Άνδρο και ώρα 21:30.
Για την διάσωση του Μνημείου του Πύργου του Αγίου Πέτρου το ΕΜΠ εξέδοσε το ακόλουθο Ψήφισμα:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ αρ. 11/14−06−2017
Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στη συνεδρίασή της αρ. 11/14−06−2017, µετά από διεξοδική συζήτηση, κατέληξε στο παρακάτω ψήφισµα:
Η διάσωση του εµβληµατικού Ελληνιστικού Πύργου του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο, που κινδυνεύει µε κατάρρευση, αποτελεί χρέος της Πολιτείας και κάθε αρµόδιου.
Σύµφωνα µε την ιστορική τεκµηρίωση ο Πύργος του Αγίου Πέτρου κατασκευάστηκε κατά την Ελληνιστική εποχή µεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Έχει κυκλική κάτοψη µε διάµετρο βάσης περίπου 9,40 µέτρων και σώζεται σε ύψος περίπου 21 µέτρων µε πολλές φθορές λόγω της εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης για αιώνες. Στο εσωτερικό του πύργου διασώζεται ελικοειδής σκάλα που οδηγεί στους επάνω ορόφους. Το µνηµείο είναι κτισµένο εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο και βρίσκεται σε ιδιαίτερα προβεβληµένη θέση που εξασφαλίζει θέα προς τον κάµπο και τη θάλασσα.
Η διαρκής όµως έκθεση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέµους της Άνδρου, αποτελεί µόνιµη αιτία γήρανσης και φθορών, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άµεση εφαρµογή σωστικών µέτρων.
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ είναι στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται για την διάσωση και ανάδειξη του µοναδικού αυτού αρχαίου µνηµείου της Άνδρου και των Κυκλάδων, στο πλαίσιο των αρχών της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του τόπου.
Ανάλογο είναι και το Ψήφισμα του Σώματος του 3ου θερινού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 3ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,
ΑΝΔΡΟΣ 9-16/07/2017
Σε μια εποχή με κυρίαρχη την αίσθηση της ματαίωσης και της πολιτισμικής στασιμότητας η ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς και του πλούτου που αυτή κομίζει, καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη. Στο πλαίσιο αυτό, μνημεία όπως ο Πύργος της Άνδρου οφείλουν να συντηρηθούν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή τους ελέω της χρονικής φθοράς. Το συγκεκριμένο κυλινδρικό κτίσμα χρονολογείται κατά την ελληνιστική εποχή (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και έχει κατασκευαστεί με σχιστόλιθους προερχόμενους απ’ το νησί της Άνδρου. Διέθετε κλιμακοστάσιο το οποίο σύνδεε τους πέντε ορόφους του. Το ύψος του ανέρχεται στα 20 μέτρα ενώ η διάμετρος βάσης στα 9, 40. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται (Άγιος Πέτρος) αποτέλεσε το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα μιας και επέτρεπε την πανοπτική παρατήρηση μιας ευρείας θαλάσσιας έκτασης, πράγμα ιδιαίτερα ουσιώδες σε μια περίοδο που η ασφάλεια στο ναυτικό πεδίο αποτελούσε προϋπόθεση ευημερίας και ανάπτυξης. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς καμιά εργασία συντήρησης είναι αναμφίβολα πολλά και το ενδεχόμενο καταστροφής του μνημείου είναι υπαρκτό. Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων συνθηκών το σώμα 3ου Θερινού Πανεπιστήμιου συντάσσεται με την προσπάθεια όσων αρνούνται να δεχτούν την εγκατάλειψη και την απαξίωση της αρχαίας κληρονομιάς και αγωνίζονται για την συντήρηση και προστασία του Πύργου της Άνδρου.
Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη
Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 3ου Θερινού Πανεπιστημίου
Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Και οι ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ του 3ΟΥ Θ.Π.
Αγγουράς Ευθύμιος, Αθανασιάδου Σουμελά, Αναστασιάδου Ναταλία, Αντωνίνης Αναστάσιος, Ανωμερίτη Μυρσίνη, Ανωμερίτη Αντιγόνη, Βαρδαβάς Δημήτρης, Βόγλη Παναγιώτα, Γιαβάσης Κοσμάς, Γκουδέρη Αγαθή, Γρυφάκη Αντωνία, Δερβένη Ελένη, Ζαμπανιώτη Κατερίνα, Θεοδωρόπουλος Εμίλ, Καραβίδα Φωτεινή, Κάτσιος Αντώνιος, Κόκκα Ίριδα Αιμιλία, Κονταρή Φαίδρα, Κοντούρη Βασιλική, Λιόλιος Χρυσοβαλάντης, Μαϊδάτση Βασιλική, Μαλλίδης Αντώνης, Μάνος Τραϊανός, Μάντζιου Αθηνά, Μήτση Αντωνία, Μιχελάκου Κατερίνα, Μπαλάφα Μαριέλα, Μπρέγιαννη Κατερίνα, Ντάφλος Αλέξανδρος, Ξόνογλου Παναγιώτης, Ουίλλιαμς Μάρθα, Παπαγιώτα Χρυσούλα, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Παπαφράγκου Μαρία, Παπουτσή Ειρήνη, Παρασκευοπούλου Στεφανία, Παυλίδης Δημήτρης, Ράπτη Ιωάννα, Ρουβάκη Ασημίνα, Σαββοπούλου Αναστασία, Σιώτη Μαρία, Σκουλή Ηλιάνα, Σκρεπετού Ακριβή, Σταματιάδης Αχιλλέας, Τασιοπούλου Κωνσταντίνα, Τζιλαλή Καλομοίρα, Τζίμα Μαρία, Τσάνου Ευτυχία, Χειλαδάκη Ευαγγελία, Χήναρης Μιχαήλ.