Στον Μιχάλη Δερτούζο, τον Ελληνα οραματιστή του Διαδικτύου ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου το 1936, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της google. Έτσι γράφει η “Καθημερινή” αλλά και οι διάφοροι ιστότοποι που ασχολήθηκαν με το σημερινό doodle της google και οι Ανδριώτες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι διπλά για τον γιο του ναυάρχου Λεωνίδα Δερτούζου και της Ροζάννας Μαρή με καταγωγή από τον Πιτροφό, που δυστυχώς έφυγε νωρίς, πολύ πριν πραγματοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Άνδρο. Η προτομή του βρίσκεται στο Νειμποριό και κατασκευάστηκε μετά από πρωτοβουλία της Ε.Α.Ε. (προεδρεία Λ. Γονέου). Τα αποκαλυτήρια της έγιναν με την τιμητική παρουσία στην Άνδρο του αντιπροέδρου των Η.Π.Α κ. Αλ Γκορ.
“Ο Μιχάλης Δερτούζος ήταν διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT). Προέβλεψε από πολύ νωρίς την παγκόσμια επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας. Το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης ήταν ο χώρος μέσα στον οποίο ο Δερτούζος ξεδίπλωσε όλες τις πνευματικές αρετές του. «Προέβλεψε ένα απίστευτο ποσοστό των όσων θα ακολουθούσαν στην επιστήμη των υπολογιστών», είχε πει ο καθηγητής και συνεργάτης του, Χάρολντ Άμπελσον. «Ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ευρέως οι υπολογιστές στην εκπαίδευση, όταν στο ΜΙΤ είχαμε όλους κι όλους 10 υπολογιστές. Το 1975, περιέφερε παντού την τρελή ιδέα του ότι κάποια ημέρα οι υπολογιστές θα βρίσκονται στα σπίτια».
Ο Μιχάλης Δερτούζος οραματίστηκε την ηλεκτρονική αγορά των πληροφοριών πολύ πριν υπάρξει ο παγκόσμιος ιστός. Όραμά του, ήταν πάντα ένα Διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο.
Η θέση του για μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, σχετίζεται άμεσα με το επόμενο βήμα της ανάπτυξης του Διαδικτύου, το σημασιολογικό ιστό και την «έξυπνη» αναζήτηση. «Κάναμε ένα μεγάλο λάθος 300 χρόνια πριν όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον άνθρωπο», είχε πει ο Δερτούζος σε μία συνέντευξή του στο Scientific American. «Είναι καιρός να τα ξαναενώσουμε».
Η ανθρωπιστική έννοια που έδινε ο Δερτούζος στην πληροφορική και γενικότερα στην τεχνολογία και την επιστήμη και η πολιτική διάσταση που είχε το έργο του τον έφεραν συχνά σε δημόσιες θέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δούλεψε υπό την προεδρεία του Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για το Λευκό Οίκο και αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7 του 1995. Ταυτόχρονα, υπήρξε για χρόνια σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.
Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία του World Wide Web Consortium. Ο εφευρέτης του World Wide Web και του υπερσυνδέσμου, Τιμ Μπέρνερς Λι, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στενού του φίλου σε αυτήν την προσπάθεια είχε πει: «Σε εκείνο το χρονικό σημείο είχα μία ημιτελής τρελή ιδέα. Ο Μιχάλης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της. Πήρε τα κομμάτια από τις σκέψεις μου και τα συνέθεσε για να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να το κάνει. Αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης πιθανότατα να μην υπήρχε και το World Wide Web Consortium. Η ηγετική δύναμή του, η καθαρότητα της σκέψης του και η ζεστασιά της καρδιάς του ήταν μία συνεχής υποστήριξη για μένα». Ο Μιχάλης Δερτούζος έφυγε από τη ζωή στις 27 Αυγούστου του 2001.”
Πηγή: εφ. Καθημερινή