Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΤ.Α.Δ. να βγάλει σε δημοπρασία ακόμα μία φορά το σύνολο των Ξενία που έχει στην κυριότητά της, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμος Άνδρου παρενέβη με επιστολής-πρόταση προς τον πρόεδρο της ΕΤ.Α.Δ. κ. Γιάννη Πολύζο.
Ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης
“Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουσούδης αναφέρει στην επιστολή προς την ΕΤ.Α.Δ.:
«Η αξιοποίηση του Ξενία βρίσκεται, πλέον, ανάμεσα στις “ανοιχτές πληγές” του νησιού μας. Το ξενοδοχείο -για διάφορους λόγους- στέκει σήμερα εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο στην περιοχή Νεϊμποριό της Χώρας Άνδρου, σε μία τοποθεσία που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας, τόσο από ιστορικής και πολιτιστικής, όσο και από εμπορικής και τουριστικής πλευράς, δίπλα σε μία πολυσύχναστη παραλία και σε ένα μέρος όπου πλήθος κατοίκων διαμένει και αναπτύσσει τις επιχειρήσεις του. Το ακίνητο κηρύχτηκε το 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως “Μνημείο Ειδικής Χρήσης”, χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο για τη σωτηρία και την επαναλειτουργία του. Η μη αξιοποίηση του Ξενία και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει εδώ και χρόνια, προκαλεί το κοινό αίσθημα και συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, το κτήριο αποτελεί εστία μόλυνσης και απειλή για το περιβάλλον, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την τουριστική ανάπτυξη στο Νεϊμποριό, από τα πλέον τουριστικά σημεία της Χώρας Άνδρου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και η αδιαφορία όλων καθιστά το κτήριο επικίνδυνο για περαστικούς και περίοικους. Μεταφέρουμε την ανησυχία μας για την επικινδυνότητα του κτηρίου, αφού, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που το απεικονίζουν, κινδυνεύει η ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Ο Δήμος μας στέκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, εντούτοις στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπήρξε καμία προσφορά για το 56 χρόνων ξενοδοχείο. Μέχρι και σήμερα με την ΕΤ.Α.Δ., όσες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος έγιναν, απέβησαν άκαρπες». Παράλληλα, δεδομένης της μη ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμαρχος Άνδρου προτείνει σχετικά: «Ο Δήμος Άνδρου, έχοντας ως μοναδικό στόχο να βγει το Ξενία από το αδιέξοδο και να πάψει να αποτελεί ένα δυσβάστακτο “βάρος” για την τοπική κοινωνία της Άνδρου, ζητά τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση του από την ΕΤ.Α.Δ. Επίσης, οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους της ΕΤ.Α.Δ. για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Ξενία Άνδρου, είναι επιθυμητή και προς συζήτηση». Και καταλήγει η επιστολή: «Θεωρούμε ότι αυτό το ακίνητο αντί να φιλοξενεί λάσπες, τρωκτικά και απορρίμματα, είναι προς όφελος όλων, να δοθεί από την ΕΤ.Α.Δ. στον Δήμο Άνδρου, προκειμένου να το διαχειριστεί με γνώμονα τη διασφάλιση της υγιεινής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος για τους δημότες του».
Απάντηση στο ερώτημα “Μπορεί να αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ; Προλαβαίνει τώρα ο δήμαρχος;” αναζητεί ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος του νησιού κ. Γιάννης Καπάκης. Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Ανδρος της Ζωής” αναφέρει τα εξής:
Η δημοτική παράταξη
“Άνδρος της Ζωής”
“Με χαρά αλλά και έκπληξη από Δελτίο Τύπου του δήμου στις 12.12.2018 μάθαμε ότι ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στην ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Ξενία. Θυμίζουμε ότι μια – δύο ημέρες πριν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου αλλά και πολιτισμού είχε με το γνωστό λουδοβίκειο τρόπο λοιδωρήσει και συκοφαντήσει τον Γιάννη Καπάκη που είχε αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα και τη δυνατότητα αξιοποίησης του από το δήμο. Εμείς πάντως χαιρόμαστε που έστω και πολύ καθυστερημένα το πήρε είδηση. Μακάρι να προλάβει, αλλά το βλέπουμε κομματάκι δύσκολο. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων του Προγράμματος “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας” από το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ λήγει στις 7.01,2019.) Τώρα πως σε ένα μήνα θα προλάβει να ζητήσει από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση της χρήσης του ώστε να μπορέσει ο Δήμος μας μετά να αιτηθεί επιχορήγησης μέσω ΕΣΠΑ, αυτό συνεχίζει να παραμένει ως ερώτημα, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί την εκπόνηση και υποβολή εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας του ΞΕΝΙΑ.
Το ΞΕΝΙΑ χτίστηκε το 1958 και αποτελεί το πρώτο έργο-κόσμημα για τον ΕΟΤ του γνωστού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Σήμερα, βρίσκεται τη χειρότερη ίσως κατάσταση από όλα τα υπόλοιπα πανελλαδικά και αυτό αποδεικνύει τη διαχρονική απουσία ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές.
Σημειώνουμε ότι όσοι δήμοι που πραγματικά ενδιαφέρθηκαν όπως της Χίου, Κοζάνης, Άρτας, Χερσονήσου κ.α. φρόντισαν έγκαιρα πριν από την έναρξη του προγράμματος να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ για τα ΞΕΝΙΑ των περιοχών τους, αναμένεται να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα.”