Της Α.Μ.Β.

«Οι μυκητολόγοι Ηλίας Πολέμης και Γεώργιος I. Ζερβάκης (Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) το Νοέμβριο του 2018 πραγματοποίησαν μια σειρά εξορμήσεων στα σκλήθρα της Βόρης, του Ζένιου στην Κουβάρα, στις Εβρουσσιές και στην Βουρκωτή με σκοπό τη συλλογή μανιταριών που σχετίζονται με αυτά τα δένδρα.

Η φύση μισεί τα κενά, υποστηρίζει τις παρέες, αγαπά τις ομάδες, βάζει τον ένα οργανισμό να συμβιώνει δίπλα στον άλλον, με ότι πετά ο ένας, να τρέφεται ο άλλος, έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο και όλοι μαζί να ακολουθούν τον αέναο κύκλο της ζωής.

Έτσι και τα σκλήθρα, τα όμορφα δένδρα που με τις γερές ρίζες στερεώνουν τις όχθες των ρεμάτων και των ποταμών, συνδυαζόταν με τα μανιτάρια. Γύρω αλλά και πάνω από αυτά τα δένδρα φυτρώνουν μανιτάρια με γαστρονομική αξία, αλλά και μανιτάρια με θεραπευτικές ιδιότητες.  Τα σκλήθρα θέλουν αρκετό νερό για να αναπτυχθούν. Είναι ψηλά δένδρα (φτάνουν μέχρι 25 μέτρα ύψος) και είναι κοινά δένδρα της κεντρικής, βόρειας Ελλάδας αλλά και νησιών όπως η  Άνδρος που όπως λέει ο Ηλίας Πολέμης: “Για χρόνια νόμιζα πως ελάχιστοι ξέρουν αυτά τα δέντρα στην Άνδρο, στους Κατακαλαίους τα ξέρουν ως σκλήθρα. Φέτος έμαθα πως στην Άρνη τα λένε “βέργια” (!) ονομασία που προφανώς προκύπτει από το γεγονός ότι αναπτύσσονται γρήγορα κι ευθύκορμα. “

Μανιτάρια που βρέθηκαν είναι τα Lactarius, Russula, Naucoria, τα μικρά Cortinarius, Mycena, το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι ο “πλευρωτός” (Pleurotus) και το διάσημο παγκοσμίως φαρμακευτικό μανιτάρι Ganoderma. “Τα συμβιωτικά είδη μανιταριών του σκλήθρου σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο άλλα είδη αυτών των γενών. Συχνά είναι τόσο μικρά που μετά δυσκολίας διακρίνονται. Παρ’ όλα αυτά, από τη σκοπιά του μυκητολόγου ή ενός ενθουσιώδη μανιταρόφιλου, συνιστούν έναν κρυμμένο θησαυρό, καθώς πιθανότατα δεν έχουν καταγραφεί έως σήμερα στην Ελλάδα” σημειώνουν οι δυο επιστήμονες.  Τις παρατηρήσεις, τα συμπεράσματα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εξορμήσεις του Ηλία Πολέμη και του Γεωργίου I. Ζερβάκη μπορείτε να απολαύστε εδώ: http://www.life-androspark.gr/wp-content/uploads/2018/12/LIFEnewsletter_Mushrooms_GR.pdf 

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Life-Andros Park”, ανάμεσα στους υποστηρικτές ο Δήμος Άνδρου, και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη.

Οι φωτογραφίες είναι από το δασάκι πάνω από τους δρύδες (δρόμος από Δημοτικό σχολείο) Αποικιών προς Κατακαλαίους.  Photo: Άννα Βούλγαρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.