Παλιά οι προετοιμασίες για το φτιάξιμο του παστελιού ξεκινούσαν πολλές μέρες πριν τις γιορτές. Μπορεί η αγορά των υλικών να φαίνεται εύκολη υπόθεση αλλά τις δεκαετίες πριν τη χιλιετηρίδα “το παστέλι” μπορούσε να γίνει αιτία μεγάλου “μπουνταντισμού”(=άγχους)
Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς το παστέλι αποτελούσε έναν άτυπο διαγωνισμό επιδεξιότητας ανάμεσα στις νοικοκυρές, αν το χρώμα δεν ήταν άσπρο, αν ήταν λίγο πιο σκληρό από όσο έπρεπε, ή μαλακό, αν “κολλούσε” στα δόντια, όλα αυτά τα “αν” κατέληγαν στο συμπέρασμα πως κάτι δεν είχε πάει καλά και αυτό ήταν αιτία μεγάλης στεναχώριας.
Πως φτιάχνουμε παστέλι Ανδριώτικο
Εδώ ισχύει: Η εμπειρία δεν μεταβιβάζεται παρά μόνο κατακτιέται με πολλές ώρες πάνω από σιροπιασμένες κατσαρόλες και πάγκους που κολλούν μέλι και σουσάμι.
Τα υλικά: Διαλέγουμε υλικά “αρίστης ποιότητος”, δηλαδή το καρύδι να είναι “φρέσκο” (όχι ταγκιασμένο, μπαγιάτικο), το μέλι θυμαρίσιο, το ανθόνερο ευωδιαστό και όλα τα υλικά Ανδριώτικα!
Η συνταγή
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
4 ποτήρια καρύδι
1 ποτήρι φρυγανιά
1 κρασοπότηρο νερό.
Σουσάμι, ανθόνερο
Προαιρετικά: φλούδα από περγαμόντο ή λεμόνι την ώρα που βράζει, λίγο μοσκοκάρυδο στο καρύδι και το παξιμάδι. Αν το μέλι είναι καλό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!
Σε ένα μεγάλο τέντζερη βάζουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Από αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα!
Ανακατεύουμε διαρκώς με προσοχή.
Το δέσιμο / Η εμπειρία είναι το παν!
Γεμίζουμε με νερό ένα βαθύ πιάτο και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα που βράζει στην κατσαρόλα. Αν το σιρόπι που θα πέσει στο νερό μπορεί να γίνει μπαλάκι τότε μπορούμε να ρίξουμε το καρύδι – παξιμάδι… και τότε η ξύλινη σπάτουλα γίνεται κουπί και χρειάζονται γερά μπράτσα, γι’ αυτό είναι συνηθισμένο στην Άνδρο το παστέλι να το φτιάχνουν οι άντρες! (φυσικά όχι μόνο δύναμης, αλλά και από μεράκι)
Ανάλογα με το πως θέλουμε να το σερβίρουμε το βάζουμε σε ζελατίνη, σε φύλλα λεμονιάς ή σε χαρτάκια περιτυλίγματος.
Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι η “δική μας συνταγή” σίγουρα η καλύτερη είναι η δική σας και το δικό σας είναι το πιο νόστιμο παστέλι! Με τις φωτογραφίες και τις μικρές συμβουλές μοιραστήκαμε τα λίγα που ξέρουμε. Και του χρόνου! Καλή χρονιά να έχουμε!