Ι. Μπακέλλας: “Ποιος κοροϊδεύει ποιον;” και άλλα ερωτήματα θέτει ο δημοτικός Σύμβουλος στην “Επιστολή” που ακολουθεί.
Με έκπληξη διαβάσαμε όλοι την ανακοίνωση παραίτησης του Δημάρχου από την Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις Α/Γ, μία επιτροπή που συστάθηκε μετά από δική του εισήγηση, με την απόφαση του Δ.Σ. 69/07.03.2020. Ο κ. Δήμαρχος λοιπόν εγκαταλείπει «το καράβι» στο πιο κρίσιμο σημείο του ταξιδιού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής ως ακτιβιστές και υποστηρίζοντας ότι δρουν σε μια πλήρως αυτόνομη πορεία. Οι κατηγορίες αυτές θα είχαν βάση μόνο αν συμμετείχε στις συνεδριάσεις της επιτροπής αγώνα και είχε ιδία άποψη για το πώς λειτουργεί και σε ποιο σημείο έχει φτάσει όλος ο προγραμματισμός.
Πριν αναφερθώ στην αλλοπρόσαλλη στάση του Δημάρχου από την αρχή της θητείας του, όσον αφορά το θέμα των Α/Γ, ας δούμε λίγο τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο. Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλές αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων (που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια) προηγήθηκαν του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, χωρίς ρητή πρόβλεψη των κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα αυτές να χωροθετούνται σε κάποιες περιπτώσεις, άναρχα ( χαρακτηριστικό παράδειγμα η νότια Εύβοια) ή σχετικά κοντά σε περιοχές «ευαίσθητες», natura ή σε περιοχές «υψηλού ενδιαφέροντος» για τις τοπικές κοινωνίες. Η δυνατότητα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία αδειοδότησης και χωροθέτησης ενός έργου είναι περιορισμένη, ενώ η συμμετοχή αυτή αφορά σε μη δεσμευτική γνωμοδότηση.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Λαδακάκος, στην ενημέρωση των κατοίκων από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΔΡΟΥ-ΜΑΡΑΘΙΑ ΑΕ», την Τρίτη 30/06/2020 στο Γαύριο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «σε περιοχές σαν τη νότια Εύβοια και την Άνδρο θα τοποθετηθούν πολλές ανεμογεννήτριες διότι υπάρχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, επομένως θα έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις αιολικών πάρκων, κατά κάποια έννοια η ίδια η φύση χωροθετεί. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), μοιραία κάποιες περιοχές θα πρέπει να εξαντλήσουν τη φέρουσα ικανότητά τους». Το συμπέρασμα εδώ λοιπόν είναι ότι θα έχουμε κανονική επέλαση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα τοπικό κριτήριο, χωρίς κανόνες και όρια. Δυστυχώς τα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων, σε βορά και νότο, σύντομα θα μετατρέψουν το νησί μας σε μία ηλεκτρογεννήτρια των 150MW ενώ ουσιαστικά χρειάζεται, για την ενεργειακή του κάλυψη, περίπου 20MW.
Η Δημοτική Αρχή της Άνδρου δεν έχει δείξει την ίδια αποφασιστικότητα με εκείνη της Τήνου, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να ισορροπήσει πολιτικά ανάμεσα στους «επενδυτές» και τους κατοίκους του νησιού. Αρκεί μία ανασκόπηση για να το διαπιστώσετε:
- Στις 4/10/2019 η Δημοτική Αρχή του νησιού μας συστήνει Επιτροπή Παρακολούθησης και Ενημέρωσης ΑΠΕ που σκοπό έχει την καταμέτρηση όλων των αιολικών πάρκων και την καταγραφή των σταδίων των αδειοδοτήσεων αυτών, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Γιαννίση. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν κατάφερε, παρά ελάχιστες φορές, να συγκληθεί με αποτέλεσμα να μην παρουσιάσει κάποιο έργο. Στην τελευταία συνεδρίαση μάλιστα, παρέστη μηχανικός που ασχολείται με ένα από τα αιολικά πάρκα στο νότιο μέρος του νησιού, μαζί με διαχειριστή τοπικού site δυναμιτίζοντας το κλίμα της συνεδρίασης.
- Στις 26/11/2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει απόφαση για αναστολή όλων των αδειοδοτήσεων και εργασιών γύρω από τα αιολικά πάρκα μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
- Στις 11/12/2019 με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Άνδρου (278/11.12.19) συντάσσεται με την απόφαση της Περιφέρειας.
- Στις 9/2/2020 πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Γαυρίου ενημέρωση των Ανδριωτών από τους «επενδυτές» γύρω από τα αιολικά πάρκα, όπου κάθε εταιρεία επιχειρηματολόγησε προασπίζοντας προφανώς τα συμφέροντά της.
- Η αντιπολίτευση θορυβημένη από την απραξία της Επιτροπής Παρακολούθησης, αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που λάμβανε η κοινωνία της Άνδρου από διάφορες πλευρές, αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συγκέντρωση στο Γαύριο με σαφείς σκοπούς:
α) την αντικατάσταση της υφιστάμενης επιτροπής με μία νέα Επιτροπή Αγώνα (κατά τα πρότυπα της Τήνου) με Πρόεδρο το Δήμαρχο και μέλη τον Έπαρχο, τους επικεφαλείς των παρατάξεων και ενεργούς πολίτες διάφορων φορέων
β) τη συνεργασία και συμπόρευση της νέας Επιτροπής Αγώνα Άνδρου με εκείνες των άλλων νησιών με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου πανκυκλαδικού μετώπου
γ) τη συσπείρωση όλων των φορέων του νησιού γύρω από τις αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δ.Σ. Άνδρου.
- Με την ομόφωνη απόφαση 69/7.3.2020, ο Δήμος Άνδρου συνέστησε την Επιτροπή Αγώνα για τις ανεμογεννήτριες, με σκοπό την υλοποίηση των αποφάσεων της Περιφέρειας και του Δ.Σ. Άνδρου.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά: «δεν είναι δυνατόν να κοροϊδεύουμε την κοινωνία»… και αναρωτιέμαι…
- Ποιος κοροϊδεύει ποιον, όταν στην Επιτροπή που ο ίδιος εισηγήθηκε και τέθηκε επικεφαλής, δεν παρέστη και δεν προέδρευσε ποτέ, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε ο αντικαταστάτης του…
- Αλήθεια πώς σκέφτεται να σταματήσει την επέλαση των αιολικών πάρκων; Μόνος, χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο;
- Ποιους θεωρεί ακτιβιστές ο κ. Δήμαρχος, τους οικογενειάρχες, επαγγελματίες, μόνιμους κάτοικους του νησιού που ανησυχούν για το μέλλον του τόπου τους; Στο λιμάνι στις δύο κινητοποιήσεις, βρέθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών και υποστηριχτές όλων των παρατάξεων.
- Ποιος άραγε λέει όχι σε όλα; Όχι στο ανεξέλεγκτο λέμε…
- Ποιος υποστήριζε ότι δεν διαθέτει 3.000-4.000 ευρώ για τα έξοδα προσφυγής στο ΣΤΕ για το Φραγκάκι, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις ύψους 1.700.000 ευρώ;
- Ποιος αρνιόνταν να συνυπογράψει με την ορνιθολογική εταιρεία για την άσκηση των ένδικων μέσων για το Φραγκάκι; Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι το Φραγκάκι έλαβε άδεια εγκατάστασης το Μάρτιο του 2020 (επί θητείας του κ. Δημάρχου) και όχι πριν, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος…
- Ποιος κρατούσε επιδεικτικά το στυλό, χωρίς να υπογράψει ποτέ, στην Πανκυκλαδική Κινητοποίηση ενάντια στις ανεμογεννήτριες που έγινε στο Κόρθι, ενώ δήλωνε εκ των προτέρων συμπόρευση και συμπαράσταση;
- Άραγε με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί ο αριθμός, το μέγεθος και η χωροταξία των ανεμογεννητριών; Μήπως κατά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, να τοποθετηθούν στα άκρα του νησιού και όχι στο κέντρο;
- Πώς θα αποφύγει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο κέντρο του νησιού από τους ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου, από τη στιγμή που και αυτοί έχουν πάρει έγκριση ΑΕΠΟ; Ο όμιλος Μυτιληναίου μάλιστα έχει και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας… Γιατί δεν προσπάθησε με τον ίδιο τρόπο να αποτρέψει και τους υπόλοιπους ομίλους σε βορά και νότο;
Η Επιτροπή αυτή, που τόσο επίμονα προσπαθεί ο κ. Δήμαρχος να απαξιώσει και εν τέλει να καταργήσει, δούλεψε υπό δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας και όμως κατάφερε με συλλογική δράση να ενημερώσει και τελικά να αφυπνίσει τους Ανδριώτες. Να υπενθυμίσω ότι η λύση της Επιτροπής γίνεται μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ.
Αναρωτιέμαι αν οι χειρισμοί του κ. Δημάρχου, όσον αφορά το θέμα των ανεμογεννητριών, βρίσκουν σύμφωνους τους Δημοτικούς του Συμβούλους αλλά και τον κ. Έπαρχο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση για το αν η Επιτροπή Αγώνα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της…
Μπακέλας Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου