Ακαταλληλότητα ελικοδρομίου Άνδρου για αεροδιακομιδές ασθενών. Αυτό υποστηρίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μπακέλας π. Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, από Σεπτέμβριο 2019 έως Ιανουάριο 2020.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα 67 ελικοδρόμια, αδειοδοτημένα από την Υπηρεσία Αεροπορίας. Από αυτά, τα 49 είναι δημοσίου συμφέροντος (44 Δημοτικά και 5 Νοσοκομείων) και έχουν σκοπό την κάλυψη αναγκών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και κυρίως την μεταφορά ασθενών. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους ορίζεται με το προεδρικό διάταγμα 19/2009, ΦΕΚ 35/Α’/3-3-2009. Την εποπτεία της λειτουργίας τους την έχει η Διεύθυνση Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, το διάστημα από Σεπτέμβριο 2019 έως Ιανουάριο 2020, είχα συγκαλέσει αρκετές άτυπες συναντήσεις με τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ και του ΣΕΔΑ, με σκοπό αρχικά την καταγραφή των προβλημάτων και στη συνέχεια το συντονισμό για την αντιμετώπισή τους. Με έκπληξη ενημερώθηκα ότι οι περισσότερες αερομετακομιδές πραγματοποιούνται με το πρώτο φως της ημέρας από την Άνδρο προς το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου ή προς τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής, διότι το ελικοδρόμιο μας δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές (μικρές διαστάσεις) για ασφαλή προσγείωση και απογείωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα τα ελικόπτερα τύπου NH–90 και Chinook που έρχονται από τη Σύρο, δεν μπορούν να προσγειωθούν τη νύχτα με αποτέλεσμα να καλείται το Super Puma (ελικόπτερο παντός καιρού) που συνήθως έρχεται από τη Χίο, μεταβαίνει στη Σύρο για να παραλάβει ιατρό και εξοπλισμό και μετά προσεγγίζει το νησί μας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, κυρίως όταν τα περιστατικά χρίζουν άμεσης αερομετακομιδής.
Αμέσως ενημέρωσα τον Δήμαρχο και του επισήμανα τη σοβαρότητα του θέματος, προτείνοντάς του μάλιστα να αναθέσει στην Πολιτική Προστασία τηδιαχείριση των υποδομών και του εξοπλισμού του ελικοδρομίου (πεδίο προσγείωσης, ζώνη ασφαλείας, σήμανση, φωτισμός, ανεμούριο, πυρασφάλεια κ.α.), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και η ασφάλεια του χώρου. Μετά από την επικοινωνία μου με την Αεροπορία Στρατού, συγκεκριμένα με τον Ανθυπασπιστή κ. Κουρουμπέτση και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διαπίστωσα ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του ελικοδρομίου, καθώς επίσης η εκπόνηση μιας νέας μελέτης. Παρ’ όλο που επανήλθα στο Δήμαρχο για το θέμα αυτό, εκείνος αδιαφόρησε διότι προφανώς δεν το θεώρησε έργο σημαντικής προτεραιότητας και ότι χρήζει άμεσης ανάγκης. Τελικά μετά από τις επανειλημμένες ενοχλήσεις μου με παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο κ. Γιαννίση, απορίας άξιο μιας κι ο κ. Γιαννίσης δεν είναι χωρικός Αντιδήμαρχος (δηλαδή Αντιδήμαρχος της πρώην δημοτικής ενότητας της Χώρας) αλλά θεματικός με αρμοδιότητες αθλητισμού, πολιτισμού, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ψηφιακής πολιτικής.
Μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν μετά, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Οι εγκαταστάσεις του ελικοδρομίου όπως φαίνονται και στις παρακάτω φωτογραφίες, είναι άθλιες – ελλιπής περίφραξη, κατεστραμμένα φωτιστικά και ανεμούρια, ελλιπής σήμανση, εγκαταλελειμμένος χώρος παραμονής ασθενών και συνοδών χωρίς κλιματισμό και χωρίς το στοιχειώδη εξοπλισμό. Κι ενώ η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε απευθείας αναθέσεις άνω των 2.000.000 ευρώ, δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια του ελικοδρομίου του νησιού. Αντί αυτού «επένδυσε» στην κατασκευή ενός πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρων στο λιμάνι του Γαυρίου (“πεδίο προσγείωσης για Drones” θα το χαρακτήριζα καλύτερα), παραβλέποντας μάλλον ότι επενδύοντας σε σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές γύρω από την υγεία βοηθάμε και την τοπική οικονομία, καθώς ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων μεγαλύτερης ηλικίας, παρατείνεται και η παραμονή τους στο νησί.
Δυστυχώς όλοι εμείς που διαμένουμε στην Άνδρο 365 μέρες το χρόνο, που μεγαλώνουμε μικρά παιδιά κι έχουμε γονείς και παππούδες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ζούμε καθημερινά με την αγωνία αν θα μπορέσει να έρθει ελικόπτερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και αναρωτιέμαι… δεν θα έπρεπε μέσα στις άμεσες προτεραιότητες κάθε Δημοτικής Αρχής να είναι και αυτή της υγείας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΕΛΑΣ