Με ανάρτηση στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης ανακοίνωσαν την υπογραφή της σύμβασης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άνδρου.
Ένας-ένας ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για την αντιπλημμυρική προστασία όλων των νησιών μας.
Της Ανδρου την σχετική σύμβαση για την επόμενη τριετία, υπογράψαμε χθές.
Γιατί, η αντιπλημμυρική προστασία προϋποθέτει πολλή δουλειά στην πρόληψη και αυτό στα νησιά μας γίνεται μεθοδικά, επίμονα και σε 12μηνη βάση.
Μετά από πολύ κόπο, πολλές αλλαγές στη μελέτη, πολλή αγωνία και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την τριετή αντιπλημμυρική προστασία της ν.Άνδρου ύψους 631.437,95 ευρω!
Η κλιματική αλλαγή απαιτεί νέα αντίληψη στην διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων
—————————————————————————————————–
Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μέσω της σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο κατά την αντιπλημμυρική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την ανάδοχο εταιρεία, ύψους 631.437,95 ευρώ, για την υλοποίηση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία ν. Άνδρου 2021 – 2023»
Το έργο αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων του νησιού (αρμοδιότητα η οποία περιήλθε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), καθώς και στον καθαρισμό των υφιστάμενων τεχνικών έργων απορροής, ώστε αυτά να λειτουργήσουν ανεμπόδιστα για την απορροή των ομβρίων υδάτων και να μειωθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2019, όπου η Άνδρος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρουσιάστηκε το φαινόμενο, τεράστιοι όγκοι από τις πλαγιές των βουνών να αποκολληθούν και να μεταφερθούν εντός των κοιτών πολλών ρεμάτων, με αποτέλεσμα ακόμη και το πλήρες μπάζωμα των ρεμάτων και στη συνέχεια, αφού δεν υπήρχε πλέον κοίτη, την ανεξέλεγκτη παροχέτευση των ομβρίων διαμέσου ιδιοκτησιών. Επιπλέον, για την προστασία του επαρχιακού οδικού δικτύου και την διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχέτευσης των ομβρίων, προβλέπονται εργασίες καθαρισμών των τεχνικών του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου του νησιού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τον κωδικό «Αντιπλημμυρική προστασία νησιών Π.Ε. Κυκλάδων».