Το σωματείο μας δραστηριοποιείται στην Άνδρο από το 2015, φροντίζοντας κυρίως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με ελάχιστους εθελοντές, αλλά ευτυχώς έχοντας χιλιάδες που ακολουθούν τη σελίδα μας και πολλούς υποστηρικτές μας.:https://www.facebook.com/Andros.Animal.Welfare
Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε φιλοξενήσει περισσότερα από 300 ζώα, τα οποία έχουν δοθεί για υιοθεσία, με νόμιμες διαδικασίες και με έλεγχο όλων για τις συνθήκες που ζουν στα νέα σπίτια τους.
Έχουμε φροντίσει και έχουν στειρωθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες, χώρους και από διαφορετικούς εθελοντές κτηνιάτρους συνολικά περισσότερες από 600 γάτες, ενώ όλα τα σκυλιά που δόθηκαν για υιοθεσία, δόθηκαν στειρωμένα, πλην ελαχίστων που τη στείρωση ανέλαβαν οι νέοι ιδιοκτήτες τους.
Θεωρώντας υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι:
Από την 1η Μαρτίου 2022 εκκινεί η εφαρμογή του νέου νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι ( όχι οι ελάχιστοι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου).
Ειδικότερα εκ μέρους του δήμου Άνδρου, αρμόδιος είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Στεφάνου.
Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θεσπίζεται ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος» για τη χρηματοδότηση των δήμων και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, και έτσι οι δήμοι μπορούν οικονομικά χωρίς να επιβαρύνουν τους πολίτες τους να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη φροντίδα των αδέσποτων.
Οι ευθύνες που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι:
- η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ή εναλλακτικά η αποστολή γενετικού υλικού (DNA) προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων και η εγκατάλειψή τους. Στους ιδιώτες επιτρέπεται έως και μία γέννα στη ζωή του ζώου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του κηδεμόνα με τη στείρωση ή την αποστολή DNA του σκύλου/γάτας επιβάλλεται αυτομάτως πρόστιμο000 ευρώ, το οποίο επαναλαμβάνεται εκ νέου αν δεν προβεί στις απαιτούμενες ιατρικές πράξεις.
- Σύμφωνα με τον νέο νόμο η εγκατάλειψη νεογέννητου ζώου είναι κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ.
- Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. (Δηλαδή δεν είναι νόμιμο να ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού και να αφήνουμε το σκύλο μας να βγαίνει έξω μόνος του για να κάνει τη βόλτα του και την ανάγκη του, πάντα βγαίνει με συνοδεία και αν κάνει την ανάγκη του έχουμε πάντα σακούλα μαζί μας και τα μαζεύουμε. Δεν δικαιολογείται να είμαστε φιλόζωοι και να μην νοιαζόμαστε πρωτίστως για τους συμπολίτες μας, έτσι φροντίζουμε να μην λερώνουμε τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, να μην αφήνουμε ελεύθερα τα σκυλάκια μας χωρίς λουρί, δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτά, υπάρχουν παιδιά που φοβούνται και αν κάποιος φοβάται δεν ξέρουμε πώς θα τον αντιμετωπίσει ένας σκύλος ή εκείνος τον σκύλο.)
- Η σήμανση και η καταγραφή του ζώου του είναι υποχρεωτική στο ΕΜΖΣ (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς). (Δηλαδή πηγαίνει σε κάποιον κτηνίατρο και αφού του βάλει τσιπάκι, καταχωρείται με τα στοιχεία του στο ΕΜΖΣ, που είναι η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση. Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αδέσποτα και οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται,, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα.