Γ. Βρούτσης: 10 χρόνια ΕΡΓΑΝΗ

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητήσει την προσφορά της ΕΡΓΑΝΗΣ του Γ. Βρούτση στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία. Από τον Μάρτιο 2013 – Μάρτιο 2023 όλα τα εργασιακά στηρίχθηκαν πάνω της προκειμένου να διευθετηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που κόστιζαν σε χρόνο και χρήμα.

“Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από τη λειτουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (Μάρτιος 2013 – Μάρτιος 2023), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη δημιουργία του πρωτοποριακού πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ενός συστήματος, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με δική μου απόφαση ως Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την 1η Μαρτίου 2013.

Η ΕΡΓΑΝΗ, στα πρώτα της βήματα αμφισβητήθηκε και πολεμήθηκε, όπως άλλωστε κάθε τι καινοτόμο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια αποτελεσματικής λειτουργίας και πολύτιμης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αισθάνομαι πραγματικά περήφανος που η ΕΡΓΑΝΗ πέτυχε να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, -εργαζόμενων, επιχειρήσεων, κοινωνίας- ως ένα πραγματικά καινοτόμο εργαλείο, το οποίο απάλλαξε τους εργοδότες από αναχρονιστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις, συνέβαλλε στη ριζική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, δημιούργησε σημαντικές οικονομίες κλίμακας (διοικητικές και οικονομικές), μείωσε σημαντικά τις διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τέλος ενίσχυσε σημαντικά το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Με τα σημαντικά πλεονεκτήματά του, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ψηφιοποίησε την αγορά εργασίας και μας επέτρεψε να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της, σε πραγματικό χρόνο, να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας και, κυρίως, να συνδέσουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας.

Επέτρεψε όμως και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να έχει αντικειμενική ενημέρωση και πρόσβαση σε αξιόπιστα στοιχεία για ερευνητικούς, στατιστικούς ή άλλους λόγους.

Ειδικά, την περίοδο της πανδημίας αποτέλεσε “σωσίβιο” για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την αυτόματη χρηματοδότηση των εργαζομένων, χωρίς γραφειοκρατία, μέσα από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. 

Η ΕΡΓΑΝΗ από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, αποτελεί “ηλεκτρονική ασπίδα” για τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας νομιμότητα στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός που έκανα από την αρχή για την ΕΡΓΑΝΗ περιείχε τρία σημαντικά βήματα:

  1. ΕΡΓΑΝΗ Ι, που ήδη εφαρμόζεται και αντιμετώπισε ριζικά την αδήλωτη εργασία, μαζί με όλα τα προηγούμενα.
  2. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ψηφιακό ωράριο, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και θα αντιμετωπίσει την υποδηλωμένη εργασία.
  3. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙΙ, ολοκληρώνει τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, καθώς θα αντικαταστήσει την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα έσοδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα από τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων.

Εν κατακλείδι, η ΕΡΓΑΝΗ έχει καταξιωθεί απόλυτα στη συνείδηση όλων και αποτελεί πλέον κορυφαίο “εργαλείο” της Πολιτείας, με τεράστιες αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες, και παράλληλα, κομβικό μηχανισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ανεκτίμητη προσφορά στην Ελλάδα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.