Ένας ήπιος άνθρωπος, καταρτισμένος επιστήμονας, στοχαστής με ευθυκρισία, σεμνός δημοσιογράφος και αξιοπρεπής πολιτικός. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποτελεί τιμή για την χώρα μας καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.
“Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος (Ελλάδα, ΕΛΚ) εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Αναλαμβάνοντας τη θέση από τον Tiny Kox (Ολλανδία, UEL), είναι ο 35ος Πρόεδρος της ΚΣΣΕ από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η θητεία του Προέδρου διαρκεί ένα έτος και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναφέρθηκε στην 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν «όλοι γίναμε μάρτυρες της άγριας, ανελέητης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας – που ήταν τότε μέλος αυτού του Συμβουλίου – σε μια ελεύθερη χώρα, την Ουκρανία». Έκτοτε, «οι Ουκρανοί πολίτες, και ιδιαίτερα τα παιδιά, υποφέρουν, ζώντας καθημερινά με τον φόβο του θανάτου και όχι με την ελπίδα της ευτυχίας», πρόσθεσε. «Δε θα σας εκπλήξω λέγοντάς σας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου η Ουκρανία και η διασφάλιση της λογοδοσίας για τα φριχτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτειά της θα είναι η κύρια προτεραιότητά μου», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Το Συμβούλιο μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδεωδών ακόμη και σε χώρες που εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος. «Είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε σχεδιάσει και δημιουργήσει από κοινού», πρόσθεσε.
Μεταξύ των προκλήσεων που επισημάνθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ τον περασμένο Μάιο, «υπάρχουν ορισμένες που με αγγίζουν ιδιαίτερα», είπε.
Η πρώτη, υπογράμμισε, «αφορά τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη δημοκρατία από οποιαδήποτε αλόγιστη επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο που θα υποβοηθά τις ανθρώπινες ικανότητες και όχι ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας». Η δεύτερη πρόκληση, ανέφερε, είναι «η επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε τον βέλτιστο τρόπο ώστε να προστατεύσουμε το εύθραυστο περιβάλλον μας. Η χώρα μου γίνεται μάρτυρας των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δράσουμε άμεσα». Η τρίτη, επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, σχετίζεται «με τις κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι οποίες δεν έχουν εξαλειφθεί στο σημείο που θα θέλαμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό ώσπου να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι επιθυμούμε».
Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να εργαστεί για «ακόμη μεγαλύτερη προβολή» του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ των κρατών-μελών του και του υπόλοιπου κόσμου. «Όχι προβολή για ίδιον όφελος, αλλά έτσι ώστε αυτό που κάνουμε εδώ να λαμβάνεται υπόψη και να πολλαπλασιάζεται από τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».
Αναφερόμενος στη βούλησή του να εργαστεί σε αρμονία με τα θεσμοθετημένα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων και κάθε μέλος της Συνέλευσης, υποσχέθηκε «να συνεχίσει στον δρόμο των συγκλίσεων, για τις οποίες ο Tiny εργάστηκε τόσο σκληρά και σίγουρα απέφερε καρπούς».
«Όπως σε κάθε Κοινοβούλιο, έτσι και σε αυτό δίνονται μάχες. Όπλα μας όμως δεν είναι οι σφαίρες αλλά οι λέξεις που συνθέτουν επιχειρήματα. Μερικές φορές ξέρω ότι οι λέξεις πονάνε εξίσου πολύ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάμψουν το πνεύμα του αντιπάλου μας. Αλλά είναι μόνο οι λέξεις που μπορούν να επουλώσουν τις πληγές», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.