Ανάμεσα στους 14 γλυκούς προορισμούς προτείνεται η Άνδρος, στον Γαστρονόμο της 20ης Φεβρουαρίου 2024. Η Νικολέτα Μακρυωνίτου που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια στους γλυκούς πειρασμούς του νησιού μας και τους συστήνει ανεπιφύλακτα.
“Αν βάλεις Ανδριώτη να διαλέξει ζαχαροπλαστείο στο νησί του, είναι λες και του ζητάς να ερμηνεύσει την Εκλογή της Σόφι. Η ζαχαροπλαστική κληρονομιά του Ιωάννη Αθηναίου που γεννήθηκε στα 1870 στα όμορφα Λάμυρα της Άνδρου, σπούδασε τη ζαχαροπλαστική τέχνη στην Αλεξάνδρεια και ίδρυσε εκεί το ξακουστό ζαχαροπλαστείο «Patisserie Athineos», το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, μεταλαμπαδεύτηκε στον επίσης σπουδαίο Ανδριώτη ζαχαροπλάστη, Δημήτρη Γαλανό, και από αυτόν διαδόθηκε σε ολόκληρο το νησί. Κάπως έτσι η Άνδρος, ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος τόπος με τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική τέχνη, έτσι που στα σοκάκια της Χώρας, αλλά και γύρω από αυτή, ξεπήδησαν κι άλλοι τεχνίτες, έξοχοι ζαχαροπλάστες, που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την κληρονομημένη παράδοση του Αθηναίου. Ζαΐρης, Τζιώτης, Λάσκαρης, Λυγίζος, Καλλιβρούσης, είναι τα τοπικά ζαχαροπλαστεία που δουλεύουν με δυτικά συνταγολόγια, καταπιάνονται με παχιές μαρέγκες και κιγιέ, σφολιάτες, πλούσιες βουτυράτες κρέμες και αφράτα παντεσπάνια“.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ