“Πόσο έχει αλλάξει το παράκτιο τοπίο της Άνδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα; Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ακτές της Άνδρου; Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Άνδρου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας; Ποιες παράκτιες πεδινές περιοχές αναμένεται να πλημμυρίσουν το 2050, το 2100 έως και το 2150; Είναι ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τις επερχόμενες αλλαγές στην παράκτια ζώνη; Πώς μπορούν οι παράκτιες κοινωνίες να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή; Τι μας διδάσκει το παρελθόν και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις σχετικές προβλέψεις των διαφόρων σεναρίων ανόδου του επιπέδου της θάλασσας προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, που περικλείει το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή;”
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – ΑΚΤΕS η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου διοργανώνουν ομιλία με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και άνοδος της στάθμης της θάλασσας: Σενάρια πρόβλεψης πλημμύρας έως το 2150. Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Άνδρου;», το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στις 18:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Χώρας Δήμου Άνδρου «Ν.Α. Καΐρης – ΕΠΑΛ Άνδρου».
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δράσης της AΚΤΕS, που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί. Ομιλητές θα είναι τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – AKTES, κ. Νίκος Μουρτζάς, Δρ Γεωλογίας, Αν. Μέλος ΚΑΣ του ΥΠΠΟ, και η κ. Ελένη Κολαΐτη, Μετ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ Γεωαρχαιολογίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Λυδία Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης.
Η βύθιση των ακτών της Άνδρου συνεπάγεται περιβαλλοντική αλλαγή στο παράκτιο τοπίο, πλημμύρες στην παράκτια ζώνη, υποχώρηση της ακτογραμμής και απώλεια γης, με αρχαίες παράκτιες κατασκευές να χάνονται κάτω από τη θάλασσα. Η κατανόηση της τοπικής ιστορίας της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας και ο καθορισμός των προηγούμενων θαλάσσιων επιπέδων, σε συνδυασμό με την ακριβή τοπογραφία των ακτών και τα κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας έως και το 2150, αποτελούν βασικούς παράγοντες για το σύγχρονο σχεδιασμό των παράκτιων υποδομών και την επιβολή μέτρων πολιτικής προστασίας. Περισσότερες δράσεις για τον εντοπισμό, έρευνα και προστασία των υποθαλάσσιων ιχνών της ανθρώπινης δραστηριότητας, διασφαλίζοντας τη διατήρησή τους παράλληλα με την οικοτουριστική αξιοποίησή τους για την προώθηση του φυσικού θαλάσσιου τοπίου και του ιστορικού πλαισίου στο οποίο ανήκουν, θα ενισχύσει την περιφερειακή στρατηγική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
H Ελένη Κολαΐτη έχει δίπλωμα Μηχανικού Μεταλλείων του ΕΜΠ (1988) και διδακτορικό στη Γεωαρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικής Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2019). Έχει πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση γεωτεχνικών, γεωλογικών και γεωαρχαιολογικών ερευνών και μελετών. Επιστημονική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Επίτιμη Ερευνήτρια στο Department of Classics and Archaeology του Πανεπιστημίου Nottingham (UK). Η διδακτορική της διατριβή είχε αντικείμενο τη γεωαρχαιολογική μεθοδολογική προσέγγιση των Ανωολοκαινικών μεταβολών του επιπέδου της θάλασσας με βάση αρχαιολογικούς και γεωμορφολογικούς δείκτες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα γεωαρχαιολογίας και των σχετικών μεταβολών του επιπέδου της θάλασσας και των επιπτώσεων τους στο παράκτιο τοπίο κατά το Ανώτερο Ολόκαινο, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων και αρχαίων μνημείων. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε θέματα τεχνικής γεωλογίας και γεωαρχαιολογίας σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Συμμετέχει και συντονίζει γεωαρχαιολογικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους φορείς.