Ο Γ. Μαμάης και οι εκδόσεις που ξεχωρίζουν

Μικρό κείμενο στην προτελευταία εσωτερική σελίδα ενός βιβλίου, όπου αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την έκδοσή του, όπως τα ονόματα του επιμελητή και του διορθωτή, πού και πότε τυπώθηκε, τα τυπογραφικά στοιχεία, η ποιότητα του χαρτιού, ο αριθμός των αντιτύπων, το όνομα του βιβλιοδέτη, δηλαδή η ταυτότητα της έκδοσης. Επίσης σε αυτή την προτελευταία σελίδα ο τυπογράφος “ξέφευγε” λίγο από τα αυστηρά πλαίσια των αυστηρών κανόνων της σελιδοποίησης και έδινε μια δική του πινελιά, μια γεύση της τέχνης του. Στις άρτιες τυπογραφικά εκδόσεις ο κολοφώνας ήταν το σημείο της αισθητικής εκτόξευσης του αναγνώστη λίγο πριν το τέλος. Αυτό το στολίδι όπως πολλούς κανόνες (π.χ. περιθώρια, ποιότητα χαρτιού, γραμματοσειρές) τα έχει καταπιεί ο δαίμων της βιασύνης μιας εποχής που τρέχει γρήγορα πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές.

Ο Γ. Μαμάης και οι εκδόσεις που ξεχωρίζουν

Ο Γιάννης Μαμάης υπηρετεί την αισθητική με συνέπεια μεράκι και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι εκδόσεις Gutenberg ξεχωρίζουν.

Άννα Βούλγαρη 
(με στοιχεία από el.wiktionary.org/wiki)
 

Η έκθεση του Γιάννη Μαμάη Κολοφώνες, η μνήμη της τελευταίας σελίδας εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με χαιρετισμό του Κυριάκου Κουτσομάλλη, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος, ομιλητές τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα, τον φιλόλογο Στάντη Αποστολίδη και τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

Περισσότερα στην έντυπη “Ανδριακή” που κυκλοφορεί

Ο Γ. Μαμάης και οι εκδόσεις που ξεχωρίζουν Ο Γ. Μαμάης και οι εκδόσεις που ξεχωρίζουν

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.