📢08:23 Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού με πτητικά μέσα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

📢07:00 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024.
Καμένες εκτάσεις, ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στο Κάτω Υψηλού – οικία Ζέρβα (κενό)- η ανθρώπινη ζωή προστατεύτηκε, η φύση βοήθησε, ο άνεμος κόπασε, οι άνθρωποι της πυρόσβεσης έκαναν για μια ακόμη φορά το θαύμα τους. Η καταστροφή του του περιβάλλοντος όμως επιτελέσθηκε. Ας είναι η τελευταία στο νησί.

📢22:30 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαρχείο Άνδρου 

Μετά από την επέμβαση επίγειων και εναέριων τμημάτων πυρόσβεσης με τη συμμετοχή των εθελοντών πυροσβεστών αλλά και πολιτών, η φωτιά στα χωριά Υψηλού, Στραπουριές, Μεσσαθούρι,τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέσθηκε.

Άφησε πίσω της ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, σε πράσινο, αγροτοδασικές εκτάσεις και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με όποιο μέσο διέθεταν.

Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στα δίκτυα και οι εργασίες για την άμεση αποκατάστασή τους.

Δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε επιφυλακή για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης.

Αννα Βρεττού Έπαρχος Άνδρου 

📢22:00 Νέα Ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα διάσπαρτα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε χωριά της Κοινότητας Λαμύρων (Υψηλού, Στραπουργιές, Μεσσαθούρι) της Άνδρου έχουν περιοριστεί, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΣΕΔΑ, των χειριστών εναερίων μέσων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, του Λιμενικού, φορέων της Άνδρου και εθελοντών πολιτών.

Οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται από επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από την Αττική, καθώς αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη για την κατάσβεση συνολικά επιχείρησε η Πυροσβεστική, ο ΣΕΔΑ με πυροσβέστες και οχήματα.

Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς και σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των αρμόδιων αρχών ήταν η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ο Δήμαρχος Άνδρου, η Έπαρχος Άνδρου και Αντιδήμαρχοι.

 «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καθοριστική συμβολή τους. Με τη συνδρομή τους, στέλνοντάς μας δυο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, βοήθησαν καταλυτικά στο να τεθεί υπό έλεγχο», τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Επαρχείο Άνδρου, με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, θα είναι σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Για τα δίκτυα νερού και ρεύματος, σας γνωρίζουμε ότι λόγω πρόκλησης βλαβών:

  • Διακοπή νερού υπάρχει σήμερα (εργασίες σε εξέλιξη) γύρω από την περιοχή Μποζάκη.
  • Χωρίς ρεύμα θα παραμείνει (οι εργασίες για την αποκατάσταση είναι σε εξέλιξη) η περιοχή Υψηλού – μόνο στο τμήμα γύρω από την οικία Ζουγανέλη.

Εκ του Δήμου Άνδρου

Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Δήλωση Θ. Σουσούδη

📢21:30 Έσβησε η εστία. Σε επαγρύπνηση όλοι 

📢21:00 Αναζωπύρωση 

Στην Άνδρο οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν σήμερα διάσπαρτες εστίες, με πολύ ισχυρούς ανέμους. Στην δύναμη πυρόσβεσης ρίχτηκαν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

📢Δήλωση Δημάρχου Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη:

Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Δήλωση Θ. Σουσούδη“Μια ακραία δύσκολη κατάσταση φαίνεται ότι τίθεται υπό έλεγχο.
Η μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 11.30 το πρωί στη περιοχή των Στραπουργιών επεκτάθηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς στη γύρω περιοχή. Εκκενώθηκαν τα χωριά Στραπουργιές, Υψηλού, Μαίνητες, Λάμυρα και ο οικισμός της Φοιρόης μέσω 112.

Από τη πρώτη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Σύρου και της Αθήνας. Το γραφείο του Υπουργού, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός και το Αρχηγείο ήταν από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία μαζί μας. Μας έστειλαν άμεσα 2 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα που χωρίς την συνδρομή τους ίσως τώρα να μιλάγαμε για τεράστια καταστροφή. Εστάλησαν επίσης με ελικόπτερο από Αθήνα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ έρχονται και 5 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους απλούς πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους πολίτες που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον υπουργό πολιτικής προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά οι οποίοι ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο στάθηκαν από την αρχή δίπλα μας, και κινητοποιήθηκαν άμεσα. Με την βοήθειά τους αποφύγαμε το χειρότερο.
Όλες οι δυνάμεις του νησιού Πυροσβεστική, ΣΕΔΑ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Επαρχείο, Πολιτική Προστασία του Δήμου και εθελοντές, σε συνεργασία με την μεγάλη βοήθεια από την Αττική καταφέραμε να οριοθετήσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση.

Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Δήλωση Θ. ΣουσούδηΑυτή τη στιγμή στη μάχη των αναζωπυρώσεων συνδράμουν πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έρχονται από την Αθήνα οι οποίοι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να σβήσει και το τελευταίο καντηλάκι.
Παραμένουμε σε εγρήγορση αφού ακόμα δεν έχει ελεγχθεί πλήρως η φωτιά.

Όλες οι δυνάμεις του νησιού Πυροσβεστική, ΣΕΔΑ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Επαρχείο, Πολιτική Προστασία του Δήμου και εθελοντές, σε συνεργασία με την μεγάλη βοήθεια από την Αττική καταφέραμε να ελέγξουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση και συνεχίζουμε την επαγρύπνηση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους από όλους μας.”

Featured photo: WebCamera Ζαχαροπλαστείο ΛΑΣΚΑΡΗΣ