Ευχαριστήρια επιστολή για την αγορά της νέας υδροφόρας του ΣΕΔΑ

Ιστορική αναδρομή αντικατάστασης της υδροφόρας
Την περασμένη χρονιά τον μήνα Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 26/8/23 , είχαμε ταυτόχρονα δυο μεγάλες πυρκαγιές από κεραυνούς στην βόρεια Άνδρο , με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων σε εκείνες τις περιοχές. Δυστυχώς σε εκείνο το συμβάν χάσαμε την μια υδροφόρα του Συλλόγου (ΣΕΔΑ6), γιατί εγκλωβίστηκε σε σημείο του δρόμου που εκδηλώνονταν εκείνη την στιγμή «φαινόμενο καμινάδας».

Το «φαινόμενο καμινάδας» είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση όπου ξαφνικά και ταυτόχρονα καίγεται με μεγάλη ένταση κάποια έκταση, ενώ πριν από κάποια δευτερόλεπτα δεν υπήρχε φωτιά στο σημείο. Είναι ένα φαινόμενο δύσκολα προβλέψιμο και στατιστικά πολλοί πυροσβέστες έχουν χάσει την ζωή τους από αυτή την αιτία. Στην προσπάθεια του να διαφύγει ο οδηγός, λόγω κακής ορατότητας, κινούμενο το όχημα προς τα πίσω, έπεσε σε παρακείμενο χαντάκι και ακινητοποιήθηκε εκεί, χωρίς να μπορεί να βγει. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να ξεφύγει, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές συνέπειες. Η υδροφόρα όμως κάηκε ολοσχερώς.

Η ύπαρξη των υδροφόρων παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια φωτιά, λόγω της σημαντικής επάρκειας νερού που παρέχεται στα πυροσβεστικά οχήματα. Επομένως η απώλεια της μιας υδροφόρας είναι σημαντικό πλήγμα σε επίπεδο καταστολής των πυρκαγιών.

Αμέσως μετά από την καταστροφή της υδροφόρας ξεκίνησε από τον Σύλλογο μας, η προσπάθεια αντικατάστασης της. Ανταποκρίθηκαν πολλοί όπου κατατέθηκαν ποσά, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Το ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι τις 22/11/2023, ήταν 18.236 €. Το κόστος αγοράς της ήταν 19.344 € με το ΦΠΑ. Στις 6/10/23 κατατέθηκε η προκαταβολή καθώς είχε βρεθεί το κατάλληλο όχημα στην Γερμανία , ώστε να το δεσμεύσουμε.

Μια παρένθεση εδώ, για να πούμε ότι για τα μεταχειρισμένα οχήματα, τα κόστη αγοράς τους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το οποίο βλέπαμε να συμβαίνει. Επομένως έπρεπε να βιαστούμε.

Έτσι λοιπόν στις 15/11/23 , κατατέθηκε και το υπόλοιπο ποσό για την εξόφληση του ποσού αγοράς. Η διαφορά καλύφθηκε από το αποθεματικό του Συλλόγου. Δυστυχώς από τις 1/11/23 άλλαξε το καθεστώς στην Γερμανική νομοθεσία, που προβλέπει επιπλέον επιβαρύνσεις για την πιστοποίηση καταλληλότητας ώστε να νομιμοποιείται η μετακίνηση των μεταχειρισμένων οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Γερμανίας.

Αυτό μας έβγαλε εκτός προϋπολογισμού και θα έπρεπε και αυτό να καλυφθεί από το αποθεματικό του Συλλόγου που υπήρχε για τις λειτουργικές δαπάνες του ΣΕΔΑ. Εν ολίγοις το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές ήταν 18.236€ και η υδροφόρα έχει κοστίσει μέχρι τώρα 31.000€ δημιουργώντας οικονομικό πρόβλημα στον Σύλλογο.

Ύστερα από πολύ προσπάθεια από κάποια μέλη του ΣΕΔΑ η υδφοφόρα σήμερα είναι έτοιμη όσον αφορά τις διαδικασίες εκτελωνισμού – έκδοσης πινακίδων,  σέρβις, μετασκευές δικτύων, αντικατάσταση αντλιών κλπ.  Είναι απόλυτα λειτουργική και μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στα Υψηλού (22/6). 

Αυτό που υπολείπεται είναι η βαφή της.

Περισσότερα: 🌐 https://seda-andros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.