Δρόμος Ατενίου: Ψέματα, μισές αλήθειες και πραγματικότητα

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του Δήμου βρίσκομαι συνεχώς μπροστά στο ίδιο δίλημμά. Δεν ξέρω εάν  ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει βασικά πράγματα και διαδικασίες γύρω από την διοίκηση του Δήμου ή απλά πιστεύει ότι όλοι όσοι διαβάζουν αυτές τις ανακοινώσεις δεν γνωρίζουν και άρα μπορεί να τους κοροϊδεύει συνεχώς. Εκτός και αν τελικά συμβαίνουν και τα δύο…

Τι ισχύει; Καλώς ή κακώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι αν εντός 30 ημερών ένας λογαριασμός-επιμέτρηση του εκ τελεσθέντος μέρος ενός έργου- δεν έχει πληρωθεί,  ο εργολάβος μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. 

Τι λέει η ανακοίνωση του Δήμου; Ότι πχ ο λογαριασμός μετά από 14 ημέρες θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία. Δεν μας λέει όμως ότι για να πληρωθεί αυτός ο λογαριασμός δεν αρκεί η θεώρηση του από την Τεχνική Υπηρεσία. Χρειάζεται να «ενσωματωθούν» έγγραφα και από την Οικονομική Υπηρεσία (ενημερότητες, εγγραφή των ποσών στον προϋπολογισμό, αναθεωρήσεις κτλ.) Και τελικά απαιτείται να φτάσει στις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Πότε λοιπόν τελικά αυτός ο λογαριασμός έφυγε από το πρωτόκολλο του Δήμου και έφτασε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ στις Υπηρεσίες του Υπουργείου; Από κει και πέρα  αρχίζει η ευθύνη του Υπουργείου, που δεν τον πλήρωσε «έγκαιρα»! Τίποτα σχετικό δεν λέει η ανακοίνωση!

Η ανακοίνωση μιλάει για συνεχείς οχλήσεις του Δημάρχου προς το Υπουργείο για  να πληρωθεί ο λογαριασμός του έργου. Ερώτηση: αυτές οι οχλήσεις Δήμαρχε είναι γραπτές ή… προφορικές; Μπορείς να δημοσιοποιήσεις τα σχετικά έγγραφα που έχεις κάνει;

Έχεις περάσει Δήμαρχε αυτούς τους 7 μήνες απ’ όλα τα Υπουργεία και έχεις βγάλει φωτογραφία με όλους τους Υπουργούς. Από τις υπηρεσίες των Υπουργείων για να προωθήσεις τις πληρωμές προς τον Δήμο σου έχεις περάσει; Δεν έχω σχετική φωτογραφία!…

Είναι δεδομένο ότι και η κεντρική Κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες. Ας λύσουμε όμως τα δικά μας πρώτα. Ας είμαστε εμείς εντάξει και μετά θα δούμε με τα «εκτός των τειχών». Άλλωστε αν ίσχυε ότι λέει η ανακοίνωση όλα τα έργα όλων των Δήμων σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν σταματήσει. Δεν είναι έτσι όμως…

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία είναι άριστοι γνώστες των διαδικασιών, δουλεύουν με μεράκι, προσήλωση κι υπερβάλουν εαυτόν για να κάνουν την δουλειά τους. Δυστυχώς όμως ΔΕΝ έχουν καμία βοήθεια και στήριξη από τον Δήμαρχο και εν γένει από την διοίκηση του Δήμου. Και οι δύο υπηρεσίες είναι με ευθύνη του Δήμου με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη του Δημάρχου. Στελεχώθηκε ο δήμος με αποτυχόντες υποψήφιους που δεν είναι σε θέση να βγάλουν δουλειά!

Και δεν έφτανε αυτό η διοίκηση του κ. Σουσούδη δεν βάζει προτεραιότητες. Δεν χρησιμοποίησέ στις θέσεις των ειδικών συνεργατών ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και έχουν ανάλογη εμπειρία, αλλά όπως είπα «βόλεψε» όσους είχε στο ψηφοδέλτιο της και δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές

Κανένας αιρετός ΔΕΝ πατάει στον Δήμο και δεν συνεργάζεται επί της ουσίας με τις υπηρεσίες για να μπουν προτεραιότητες και να γίνει ένας έστω υποτυπώδης προγραμματισμός. Κι όχι μόνο αυτό, η διοίκηση Σουσούδη έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο έως σήμερα (5 μήνες) σε 8 αναμορφώσεις του προϋπολογισμού!! Δημιουργώντας έτσι συνεχώς νέο φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες.

Προχωράει σε συνεχείς κατατμήσεις και σε απ’ ευθείας αναθέσεις δημιουργώντας απίστευτο όγκο εργασίας στις υπηρεσίες. Αντί για παράδειγμα να προχωρήσει σε μια ανάθεση για την συντήρηση πχ των κτιρίων του Δήμου, αρχίζει και κάνει 10 και 15 αναθέσεις των 1,000,00€ για μικροσυντηρήσεις αναγκάζοντας τις υπηρεσίες να κάνουν 10 φορές την ίδια δουλειά. Αντί να ετοιμάζουν 1 ένταλμα κάνουν 15 εντάλματα! Με τον τρόπο αυτό μοιράζοντας κατοστάρικα δημιουργεί παραταξιακό στρατό, βγαίνουν οι εκλογικές υποχρεώσεις και θεωρεί πως βάζει υποθήκες για τις επόμενες εκλογές! Ο Δήμος όμως έτσι δεν πάει πουθενά. Οι εργαζόμενοι, όση καλή διάθεση και να έχουν δεν προλαβαίνουν. Ξεμένουν τα εντάλματα. Καθυστερούν ή δεν γίνονται καθόλου οι πληρωμές. Και σταματούν τα έργα.

Και τι άλλο λέει η ανακοίνωση του κ. Σουσούδη;

Ότι τα έργα θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη. Μάλιστα! Θα ξεκινήσουν δηλαδή από τον Σεπτέμβριο όλα τα έργα (έργα Ταμείου Ανάκαμψης, έργα ύδρευσης, οδοποιίας κ.α.) Και τον Οκτώβρη όλοι οι εργολάβοι θα έχουν καταθέσει νέους λογαριασμούς και τον Νοέμβριο θα έχουν μείνει όλοι απλήρωτοι με κίνδυνο να ξανασταματήσουν τα έργα. 

Δήμαρχε ποιος είναι ο προγραμματισμός σου;

Αν είχες κάνει προγραμματισμό θα έλεγες ποια έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν μέσα στο καλοκαίρι και ποια μπορούν. Θα είχαν προωθηθεί οι πληρωμές και σχετικές συνεννοήσεις με τους εργολάβους, ώστε να μην σταματήσουν όλα μαζί και να ξεκινήσουν πάλι όλα μαζί. Απλή λογική χρειάζεται, τίποτα σπουδαίο. Δεν την είχες.

Και η διακοπή εργασιών- που ζούμε τώρα- είναι το «καλό σενάριο». Δυστυχώς έτσι όπως κινείται ο Δήμος δημιουργεί σταδιακά τις συνθήκες και για διάλυση εργολαβιών. Εύχομαι να μην το ζήσουμε, θα είναι τραγικό για τις υποδομές του νησιού μας.

Τι άλλο όμως εισπράττει κάποιος από αυτήν την ανακοίνωση;

Μικροψυχία και παραπληροφόρηση.  Οι δρόμοι Δήμαρχε σε Πισωλιμιώνα, Κούρταλη και Άνω Γαύριο μελετήθηκαν από την δική μου διοίκηση -στον τέως Δήμο Υδρούσας- και ολοκληρώθηκαν το 2009. Το 2014 ο Γιάννης Γλυνός ανανέωσε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις πριν λήξουν ( 5ετία). Το 2019 εσύ ενέταξες το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εν συνεχεία η διοίκηση του Δ. Λοτσάρη δημοπράτησε το έργο εν μέσω κορωνoιού, με τρομακτικές αυξήσεις εν συνεχεία στις τιμές των πετρελαιοειδών ( πίσσα κτλ). Αυτή είναι η αλήθεια.

Τι άλλο λέει η ανακοίνωση υποτιμώντας την νοημοσύνη όσων την διαβάζουν; Λέει ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε υπογράψει συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών για την χρηματοδότηση των έργων και αυτές υπογράφηκαν το 2014.

Ποιά είναι η αλήθεια: Όλες οι συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών είχαν υπογραφεί κανονικά από την προηγούμενη διοίκηση, αλλιώς πως θα δημοπρατούνταν τα έργα; Τι συνέβη όμως. Επειδή την 1/1/2024 είχαμε αλλαγή διοίκησης, αλλαγή δημάρχου και επειδή διαχειριστής είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος το Ταμείο Παρακαταθηκών ζήτησε αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής που να σε εξουσιοδοτούν και εκ νέου υπογραφή από σένα Δήμαρχε- ως νέο διαχειριστή και υπόλογο γι’ αυτά τα χρήματα. Αυτή η διαδικασία καλώς ή κακώς προβλέπεται και αυτό υπέγραψες. Δεν έχει καμία σχέση όλο αυτό με τον «τρόπο» που το θέτει η ανακοίνωση για να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση. Εκτός και αν δεν έχεις καταλάβει τι υπέγραψες; Αν συμβαίνει αυτό δεν έχω να πω τίποτα…

Με νεότερη ανακοίνωση πάλι δεν λες αλήθεια. Αυτή την φορά για το πολιτιστικό κέντρο  του Γαυρίου. Λες ότι το έργο απεντ’αχθηκε. Ποιά είναι η αλήθεια: Στις 31/12/2023 τελείωσε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκοντια 70 περίπου έργα σε όλη την Ελλάδα. Το έργο θα ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα, «γέφυρα» όπως λέγεται και θα χρηματοδοτηθεί εκ νέου. Αν λες αλήθεια σε προκαλώ να δημοσιοιήσεις την απένταξη του έργου στις 31/12/2023.

Τέλος, τι άλλο λέει αυτή η ανακοίνωση σου. «Μαλώνει» και κουνάει αυστηρά το δάχτυλο στον Πρόεδρο της Κατακοίλου που «τόλμησε» να ρωτήσει για την τύχη του πολύπαθου δρόμου προς το Ατένι. Μάλιστα! Πως θα ξεκινήσει δεν λέει. Και για όλο το μπάχαλο που δημιούργησε καλοκαιριάτικα στο Ατένι δεν λέει τίποτα. Μόνο κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κατακοίλου που διαμαρτύρεται! Όμως, από πότε οι Πρόεδροι δεν έχουν δικαίωμα να ρωτάνε; Από πότε σταμάτησαν να έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν τις αγωνίες και τους φόβους των κατοίκων στην διοίκηση του Δήμου; Εσύ ως Δήμαρχος και εν γένει η διοίκηση γιατί τόσο καιρό δεν βγάλατε μια ανακοίνωση να εξηγήσετε τα περί διακοπής εργασιών του έργου;

Βγάζετε διθυραμβικές ανακοινώσεις γιατί καταφέρατε να αλλάξετε 20 μέτρα πλαστική σωλήνα σε κάποιο χωριό. Ανακοινώσεις διθυραμβικές που αφήνετε τα χωριά  «μόνο» 5 μέρες χωρίς νερό! Αλλά για το σταμάτημα έργων άνω των 5 εκατ. ευρώ ούτε λέξη. Καταλαβαίνω ότι αυτά έρχονται από την προηγούμενη διοίκηση και αυτό σας ενοχλεί, αλλά και έχει όρια η πολιτική αντιζηλία.

Ακόμα, από που προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της Κατακοίλου λέει ψέματα; Και από που πως δεν λέτε εσείς ψέματα; Από πουθενά! Τον  κατηγορείς ότι κάνει αντιπολίτευση! Ποια είναι η αντιπολίτευση; Σταμάτησαν ή δεν σταμάτησαν τα έργα; Ναι ή όχι:  Έβγαλες μια ανακοίνωση για το γιατί; Όχι. Μόνο να μοιράζεις κατηγορίες στους άλλους ξέρεις. Εσύ που δεν κάνεις τίποτα πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Κύριε Σουσούδη χαμήλωσε τους τόνους. Συνήθως η διοίκηση ζητά συναινέσεις και συνεννόηση. Εσείς κινείστε ανάποδα. Έχετε ως σήμερα μια αντιπολίτευση που με χαμηλούς τόνους καταθέτει προτάσεις και είναι διαθέσιμη να βοηθήσει. Κι εσείς της «κουνάτε» το δάχτυλο! Όμως, την ευθύνη της διοίκησης την έχετε εσείς. Έχετε να διαχειριστείτε πάρα πολλά έργα ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ! Κι έχετε ακόμα 4 χρόνια για να τα ολοκληρώσετε. Και να ετοιμάσετε και νέα, που τόσο έχει ανάγκη το νησί μας. Αυτά όμως δεν γίνονται με φωτογραφίες με ψεύτικές και επιθετικές ανακοινώσεις και με τοξικές αντιπαραθέσεις στις οποίες επιδίδεστε μέχρι σήμερα για να κρύψετε την άγνοια, την έλλειψη σχεδίου και οραματος και την αβελτηρία σας…

Κυριάκος Αθ Θωμάς

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εάν ήθελε ο κύριος Θωμάς, θα ζητούσε από τις υπηρεσίες του δήμου όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα του και θα μιλούσε τεκμηριωμένα, όπως του απάντησε ο δήμαρχος, μέσω της υπηρεσιακής απάντησης του προϊσταμενου της τεχνικής υπηρεσίας. Η προσωπική του εμπαθής και ατεκμηρίωτη απάντηση δείχνει την έκταση του ψέματος του.

  2. Αμετανόητος ….. και με πολυ Θράσος…… συνεχίζει να Προκαλεί.
    Δεν ιδρώνει το αυτί του……
    ΑΚΌΜΗ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΖΗΤΉΣΕΙ ΔΗΜΌΣΙΑ ΣΥΓΝΏΜΗ Ο ΜΟΚΡΟΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ!!!!

  3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΝΤΑΗΣ ΚΟΝΤΟΟΟΟΟΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ν. Λ.

  4. Αναμενόμενα τα σχολια του” αργυροπληκτου ” επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
    Την επόμενη φορά σε ανάρτηση του θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποίων θα τον ΚΆΨΟΥΝ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.