Ξενάγηση στον ΣτρόφιλαΣτον αρχαιότερο… αρχαιολογικό χώρο της Ευρώπης, στον οικισμό του Στρόφιλα ξεναγήθηκαν η Έπαρχος και ο Δήμαρχος του νησιού. Η κ. Άννα Βρεττού γράφει χαρακτηριστικά στην σελίδα του Επαρχείου στο FB:

“Καλεσμένοι της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Χριστίνας Τελεβάντου, Christina Televantou διευθύντριας των ανασκαφών της περιοχής Στρόφιλας, επισκεφθήκαμε την Τρίτη 27/8/24 το πεδίο των ανασκαφών, στο οροπέδιο του ακρωτηρίου Στρόφιλας και τύχαμε της φιλόξενης υποδοχής και εξαιρετικής ξενάγησης από τη δρ Ιωάννα Παπαμαγκανά, επιστημονική συνεργάτιδα της ανασκαφής.



Η δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Christina Televantou Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, ήταν αρμόδια αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού για την Άνδρο για μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και το 2011.



Διενήργησε ανασκαφές σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις του νησιού και εντόπισε νέες από τις οποίες σπουδαιότερες είναι ο νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα και η πόλη της Υψηλής, της οποία επέβλεψε την διαμόρφωση και ανάδειξή της ως του μοναδικού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου της Άνδρου. Παράλληλα διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιοπόλεως.

Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και είναι Διευθύντρια τριών συστηματικών ανασκαφών, του Στρόφιλα και της Υψηλής στην Άνδρο, καθώς και της Μυκηναϊκής ακρόπολης Αγίου Ανδρέα Σίφνου.



Ο Στρόφιλας είναι ένας μοναδικός, μεγάλος, πρώιμος, οχυρωμένος, ναυτικός, πρωτοαστικός οικισμός, που ιδρύθηκε τουλάχιστον 7000 χρόνια πριν, βάσει χωροταξικού σχεδιασμού και άκμασε την Τελική Νεολιθική περίοδο (4500-3200 π.Χ.). Οι ως τώρα ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλα δημόσια έργα (Μέγαρο, κλειστό ιερό, υπαίθριο χώρο λατρείας, τείχος, εκτεταμένες βραχογραφίες) και μεγάλα, πολύχωρα αψιδωτά και ορθογώνια οικοδομήματα. Βρέθηκε πλήθος ευρημάτων (αγγεία, λίθινα εργαλεία και τέχνεργα οψιανού, μετάλλινα, ειδώλια, κοσμήματα κ.α.).



Οι πυκνές εκτεταμένες βραχογραφίες, μια υπαίθρια πινακοθήκη, αποτελούν ένα παλίμψηστο της αιγιακής προϊστορικής εικονογραφίας. Συνιστούν έργα συλλογικού χαρακτήρα σε χώρους (λατρείας) ή κατασκευές (τείχος) δημόσιας χρήσης και προϋποθέτουν κεντρικό σχεδιασμό από την κοινότητα.



Πληροφορούν για πολλούς τομείς – θρησκεία, οικονομία, δραστηριότητες, φύση/πανίδα- και ασκούν είδος προπαγάνδας. Γίνεται χρήση αναπτυγμένου, ευρύτατα διαδεδομένου κώδικα επικοινωνίας -συμβολικά, γραμμικά, εικονιστικά θέματα- και πλούσιο εικονογραφικό λεξιλόγιο.

Οι πλέον των 120 απεικονίσεων πλοίου σε δημόσιους χώρους προβάλλουν το επικρατούν σύμβολο της κοινότητας, βεβαιώνουν τον ναυτικό του χαρακτήρα και την έντονη θαλάσσια δραστηριότητα (ναυπηγική, ναυτιλία, εμπόριο, αλιεία), η οποία υπό κεντρικό έλεγχο πιθανότατα αποτελούσε την κύρια πηγή πλούτου, που κατέστησε τον οικισμό ισχυρό και εύρωστο. Αυτό καταδεικνύεται και από τα υψηλής ποιότητας ευρήματα της ανασκαφής και την χρήση προηγμένης τεχνολογίας (π.χ. μετάλλινα).



Ο Στρόφιλας, με τα πρώιμα πρωτοαστικά στοιχεία, μοναδικός στην Μεσόγειο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η παλαιότερη πόλη της Ευρώπης. Καταδεικνύει ότι ήδη από την 5η χιλ. π.Χ. διαμορφώθηκε υψηλού επιπέδου πολιτισμός στο Αιγαίο με μεγάλες οργανωμένες ναυτικές κοινωνίες με ανάλογους οικισμούς, ένα μοντέλο ιεραρχικής κοινωνίας, που οδήγησε στη διαμόρφωση της Εποχής του Χαλκού.



Συναισθανόμενοι την ιερότητα του τόπου, αποχωρήσαμε γεμάτοι σεβασμό και δέος για τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι πρόγονοί μας, επτά χιλιάδες χρόνια πριν.



Τύχη αγαθή και χάρη στην παρατηρητικότητα, την αγάπη και την αφοσίωση της διευθύντριας της ανασκαφής κυρίας Τελαβάντου, σήμερα απολαμβάνουμε και θαυμάζουμε τον πολιτισμό και τη ναυτοσύνη των οικιστών του Στρόφιλα.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτή την αποκάλυψη.





Άννα Βρεττού

Έπαρχος Άνδρου

30/8/24

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να φανταστείτε στην ευρύτερη περιοχή σήμερα καίγονται σκουπίδια και κατακλύζεται ο τόπος με τοξίνες. έστω και αργά παύση κάθε δραστηριότητας πάραυτα και αξιοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.