Τιμητική διάκριση δόθηκε στον Αλκιβιάδη Τάττο για την “κατασκευή και συντήρηση του Ανοικτού Θεάτρου Άνδρου, καθώς και στην διεξαγωγή των Φεστιβάλ Άνδρου έργα που συνδράμουν στην διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας”. Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό Αλκιβιάδη Τάττο για την βράβευση.
Environmental Αwards 2024
Τα Environmental Αwards 2024, μοναδικά βραβεία που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφορία, καθώς και καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, ανέδειξαν τους νικητές τους την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Anais Club.
Οι καινοτόμες πρακτικές που αναδείχθηκαν μέσα από τα Environmental Αwards 2024 αποδεικνύουν ότι σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για συστήματα και ανθρώπους, συνεχίστηκε ακάθεκτη η πορεία για τη μετάβαση στο νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης επιχειρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος καθόσον αυτή ισοδυναμεί με κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Σε μια ζωντανή και γεμάτη αισιοδοξία εκδήλωση, τα στελέχη των επιχειρήσεων παρέλαβαν τα βραβεία τους, φωτογραφήθηκαν με συνεργάτες και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, έκαναν δηλώσεις on camera και χαλαρή συζήτηση. υπό απόλυτα ασφαλείς συνθήκες.
Στόχος των Environmental Αwards 2024, που διοργάνωσε για 7η χρονιά η BΟUSSIAS Events είναι να:
—Κινητοποιήσουν επιχειρήσεις και οργανισμούς στη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων
—Προβάλλουν τους νικητές των βραβείων και προωθήσουν την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα στο ευρύ κοινό
—Ενθαρρύνουν στην ορθολογική διαχείριση των πόρων
—Αναδείξουν πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία
—Βελτιώσουν την εικόνα των επιχειρήσεων και αποδείξουν τη δέσμευσή τους για την εταιρική κοινωνική ευθύνη τους
Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Νομού Ηλείας Ν.Δ και μέλος του προεδρείου της Κριτικής Επιτροπής, έδωσε συγχαρητήριο μήνυμα στους νικητές, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και δημιουργικότητα τη δουλειά τους, τονίζοντας πως «ήταν ευχάριστη έκπληξη για την ίδια η υποδοχή τόσο καινοτόμων πρωτοβουλιών στα βραβεία, που δίνει ένα αισιόδοξη μήνυμα πως η προστασία του περιβάλλοντος και η κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει πράξη και να αποτελέσει μοχλό προς έναν πράσινο μετασχηματισμό, που αποτελεί και βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Η Δρ. Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος του προεδρείου της Κριτικής Επιτροπής, αφού συνεχάρη τους νικητές για τις βραβευμένες καλές πρακτικές τους, επισήμανε στη δήλωση της τη σημασία των διάφορων πρωτοβουλιών από διάφορες εταιρίες, ενώ σημείωσε ότι οι διακρίσεις τους δεν καταγράφονται ως απλές επιτυχίες, αλλά συνιστούν μια ευκαιρία βελτίωσης και ανάπτυξης. Τέλος, υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος ισοδυναμεί με κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς μειώνονται η σπατάλη, το κόστος διαχείρισης αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, και βελτιώνεται η δημόσια εικόνα της επιχείρησης, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τη διοίκηση και την ευρύτερη κοινωνία.
Τα Environmental Αwards 2024 περιλάμβαναν 3 κορυφαίες διακρίσεις τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία από τα βραβεία που έλαβαν σε διαφορετικές κατηγορίες, αποδεικνύοντας το πολυδιάστατο έργο τους και τη σταθερή επένδυσή τους στην διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης.
Έτσι, Environmental Team of the Year αναδείχτηκε η ΔΕΣΦΑ Α.Ε, Environmental Service Provider of the Year αναδείχτηκε ο OLYMPIOS GROUP και Environmental Stewardship of the Year αναδείχτηκε η LAMDA Development.
Κατά τη διάρκεια της απονομής βραβείων, απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις στους:
Αλκιβιάδη Τάττο: Αναφορικά με την ιδιωτική του πρωτοβουλία να κατασκευάσει και να συντηρεί το Ανοικτό Θέατρο της Χώρας Άνδρου, έναν χώρο εφάμιλλο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής παράδοσης της Άνδρου, καθώς και στην διεξαγωγή επί μια δεκαετία, των Φεστιβάλ Άνδρου έργα που συνδράμουν στην διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας. Εν λόγω πρωτοβουλίες αποτελούν τομέα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος καθόσον η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία και της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Λορέττα Γαΐτη: Αναφορικά με την συμβολή της στην κατασκευή του Μουσείου Γιάννη Γαΐτη – Γαβριέλλας Σίμωσι στην Ίο καθώς και για την ιδιωτική της πρωτοβουλία για την μακροχρόνια παραχώρηση των έργων της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Εν λόγω πρωτοβουλίες αποτελούν τομέα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος καθόσον η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία και της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Καθηγητή Γιώργο Γιαννή: Αναφορικά με το έργο που επιτελεί για την υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις παγκοσμίως, ως βασική πολιτική για πιο ασφαλείς, υγιείς και πράσινες πόλεις.
Οι κορυφαίες δράσεις για τα Environmental Αwards Αwards 2024 δεν εξαντλούνται στα προαναφερόμενα βραβεία…
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.environmentalawards.gr/ για να δείτε όλους τους νικητές, τις καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΠΗΓΗ: www.festivalandros.gr/timitiki-diakrisi-ston-alkiviadi-tatto-sta-environmental-awards-2024/
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΤΑΤΤΟΣ
ΧΑΙΡΕ ΤΗΣ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΑΙΓΛΗΕΝ ΤΕΚΝΟΝ.
Η φράση αυτή είναι γραμμένη στο άγαλμα του μεγάλου Ανδριου φιλόσοφου Θεόφιλου Καίρη στη κάτω πλατεία της Χώρας της Ανδρου.
Ομως θα μπορούσε να ειπωθεί και να αποδοθεί και στο σύγχρονο μεγάλο ευεργέτη της Ανδρου κ. Αλκιβιδη Τάττο για τη σύλληψη μέσα στο μυαλό του από το 2004, την εκτέλεση και την αποπεράτωση με τη δική του οικονομική χορηγία ενός πολύ μεγάλου έργου στην Ανδρο που είναι το Ανοικτό Θέατρο Ανδρου του οποίου τα εγκαίνια έγιναν την 24 Ιουλίου 2015.
Ο κ. Αλκιβιάδης Τάττος, αυτός ο σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, τον οποίο αν και δεν γνωρίζω προσωπικά, ομως μπορώ να τον αποκαλέσω με αυτα τα επίθετα μέσα στη μεγαλοσύνη του, ύστερα από όσα ακουσα στην απλή και απέρριττη ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Θεάτρου του.
Δεν επρόβαλε καθόλου τον εαυτό του κατά την ομιλία του, αλλά ανέφερε μόνο με απλά λόγια το πως συνέλαβε μέσα στο μυαλό του τη μεγαλεπήβολη αυτή ιδέα, και πώς την υλοποίησε παρά τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετώπισε από τη γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου, και περισσότερο στάθηκε σε όσους συνέβαλαν και βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου δημοτικές αρχές και δημάρχους τέως και νυν , στους μηχανικούς, στα συνεργεία κλπ., ολους τους ανέφερε και τους ευχαρίστησε.
Η ομιλία του ήταν συγκινητική, αλλά εκείνο που μου έκανε εντύπωση και δάκρυσα ήταν οταν είπε λόγια, των οποίων το νόημα κατάλαβα ως εξής:
“Επέστρεψα στην Ανδρο, εκείνο που μου έχει δώσει”
Και μόνο αυτή η φράση αποδεικνύει το μεγαλείο του ανδρός.
Ομως η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη ακούγοντας και τις ομιλίες όλων των ομιλησάντων τέως Δημάρχων κ. Δημητρίου Γιαννίση, κ. Ιωάννη Γλυνού και νυν Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη, οι οποίοι με τον τρόπο τους ολοι βοήθησαν στο έργο αυτό, καθώς και τις ομιλίες των Ιερέων πατρός Ιωάννη Στάμου και πατρός Δημητρίου Λάβδα.
Πιο κάτω θα γράψω και τα εξής ακόμη:
Ο κ. Αλκιβιάδης Τάττος με το έργο του αυτό, και ίσως χωρίς να το γνωρίζει, εφήρμοσε σήμερα ύστερα από 2.500 χρόνια τη διδασκαλία του μέγιστου των φιλοσόφων Σωκράτη,
( σχετικά με τη σωστή χρήση των χρημάτων), η οποία αναφέρεται στο συγγραφικό έργο του μαθητή του του άλλου μέγιστου φιλοσόφου Πλάτωνα
η οποία λέγει τα εξής σε κάποιο σημείο στο έργο ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ.
Λέει λοιπόν τα εξής στο 5ο βιβλίο των νόμων του μεταξύ των άλλων.
“Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει το σκοπό για τον οποίον εφευρέθηκαν τα χρήματα- εννοώ για την εξυπηρέτηση της ψυχής και του σώματος-, που χωρίς τη κατάλληλη πνευματικη και σωματική παιδεία και εκπαίδευση, δεν θα άξιζε ούτε να μιλάμε γι΄αυτά.
Ετσι τη φροντίδα για την απόκτηση χρημάτων πρέπει να τη βάλουμε στο τρίτο σκαλοπάτι της εκτίμησής μας.
Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να κατευθύνουν ολες τους τις προσπάθειες σε τρία πράγματα, και αν βάλουν σωστές προτεραιότητες η απόκτηση χρημάτων θα πάρει τη τελευταία θέση.
Στην πρώτη θέση έρχεται η φροντίδα για τη ψυχή.
Στη δεύτερη θέση η φροντίδα για το σώμα.
και στη τρίτη θέση είναι η φροντίδα για την απόκτηση χρημάτων, που ομως τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα της ψυχής και του σώματος!
Αυτό ακριβώς λοιπόν έκαμε και ο επαξίως κατέχων από σήμερα Αλκιβιάδης Τάττος μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων Ανδρίων ευεργετών.
Χρησιμοποίησε τα χρήματα του για τη φροντίδα της ψυχής.
Γιατί το θέατρο για τους αρχαίους Ελληνες ήταν το μεγάλο σχολείο της παιδείας και της εκπαίδευσης των ψυχών των Ελλήνων.
Εκεί παιζόταν οι αξεπέραστες αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες με νοήματα και μηνύματα πέραν της αρχαίας εποχής, που φθάνουν έως των ημερών μας και ακόμη παρα πέρα στο μέλλον.
Το ίδιο θα γίνεται εις τους μέλλοντες αιώνες και στο Ανοικτό Θέατρο Ανδρου του Αλκιβιάδη Τάττου, εκεί θα παίζονται ξανά και ξανά οι αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες και θα γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ανδρίων, και αυτή θα είναι η φροντίδα για τις ψυχές των όλων των Ελλήνων κατά το μέγιστο φιλόσοφο Πλάτωνα.
Οι αγαπητοί μου φίλοι γνωρίζουν οτι πάντα αποφεύγω να εκθειάζω, και να κολακεύω ανθρώπους.
Ομως ειδικά για τη περίπτωση αυτή του Ανοικτού Θεάτρου Ανδρου, θεώρησα καθήκον μου να παρεκλίνω από αυτές τις αρχές μου και να αποδώσω τη τιμή και τη δόξα που ανήκει στο σύγχρονο αυτό μεγάλο Ανδριώτη ευεργέτη τον κ. Αλκιβιάδη Τάττο και να τον ευχαριστήσω θερμότατα , πιστευοντας οτι εκφράζω έτσι το σύνολο των συμπατριωτων μας κατοίκων της Ανδρου.
Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.