Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΜΟΝΗ

«Εσύ κακό χερόβολο κι εγώ κακό δεμάτι».«Εσύ κακό χερόβολο κι εγώ κακό δεμάτι». Αυτή είναι η δυναμική που ρυθμίζει και διέπει τις σχέσεις όλων προς όλους, από την απαρχή ύπαρξης κοινωνικών, πολιτικών και πάσης φύσεως συγκαταβιούμενων ανθρωπίνων σχέσεων.

Τι σημαίνει ο τίτλος το ξέρουν οι παλαιότεροι, αλλά θα το πω για να το μάθουν και οι νεότεροι. Κατά τη διάρκεια του θερισμού με δρεπάνια, τη δύσκολη δουλειά την έκαναν αυτοί που χειρίζονταν τα δρεπάνια και έκοβαν τα στάχυα. Αυτή «η χεριά», που σχηματιζόταν με το κάθε θέρισμα, ονομαζόταν «χερόβολο». Αν λοιπόν αυτό ήταν καλά σχηματισμένο, ο άλλος θεριστής θα σχημάτιζε δεμάτι καλού σχήματος, αν όχι, θα συνέβαινε αυτό που αναφέρεται στον τίτλο του σημερινού σχολίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πορεύεται η κοινωνία γενικώς και ο δικός μας μικρός περίγυρος ειδικώς, με τον οποίο και ας ασχοληθούμε, μιά και πέρασαν οι εκδηλώσεις για τις οποίες τόσο τυρβάζουν οι τοπικοί μας άρχοντες και στις οποίες με ιδιαίτερη προθυμία εμφανίζονται για να πουν τα ίδια και τα ίδια και να τους χειροκροτήσουν οι παριστάμενοι, οι οποίοι σχολιάζοντας μεταξύ τους, δικαιολογημένα επικρίνουν, αφού με τις παρόλες τους οι «άρχοντες», συνήθως  ξαναλένε ό,τι είπαν και σε προηγούμενη εκδήλωση πριν από δυο – τρεις μέρες.

Με αυτό τον τρόπο πορεύεται δυστυχώς και ο πολιτικός κόσμος του νησιού μας και όχι μόνο… Χωρίς καμιά εξαίρεση!!! Η αντιπολίτευση ξεκίνησε με την επαμφοτερίζουσα στάση του «δεν θα προσβάλλω το αποτέλεσμα των εκλογών», ενώ το προσέβαλε με κάθε τρόπο. Η Διοίκηση του Δήμου, που αναδείχθηκε από τις εκλογές, επιβεβαιώνωντας τον τίτλο του άρθρου,σου λέει: «έτσι είσαι;; Τώρα θα σε μάθω εγώ. Δεν θα σε αφήσω σε χλωρό κλαδί! Ό,τι προτείνεις θα απορρίπτεται!». Αυτή είναι μια πραγματική και αδιαμφισβήτη κατάσταση, για να χρειάζεται περισσότερη ανάλυση στο  παρόν (τουλάχιστον) άρθρο, αφού δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτών των νοοτροπιών τα βλέπουμε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο!!

Όμως και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε έστω να κάνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας, το χρέος του προς την κοινωνία και τον τόπο, είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με τα τεκταινόμενα.

Να ασχοληθούμε συστηματικά χωρίς να μας απασχολεί η γνώμη κανενός από τους κρατούντες. Καμιάς από τις παρατάξεις, που ερίζουν για τό ποιος θα σώσει τον τόπο. Γιατί αν οι συμπατριώτες μας δεν καταλάβουν πραγματικά ποιος είναι ο δρόμος για να παραμείνει αυτός ο τόπος ο Παράδεισος, που ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ, τότε η ευθύνη θα είναι αυτών που πούλησαν φτηνά το σήμερα για ένα μηδενικής αξίας αύριο!!

Και μιας και κανείς μάλλον δεν ασχολήθηκε σοβαρά, αφού η μεν «αντιπολίτευση» απλώς γαργαλάει, χωρίς στην ουσία να ενοχλεί τη Δημοτική Αρχή, οι δε σύμβουλοι της «Διοίκησης τους Δήμου», απλώς χειροκροτούν το Δήμαρχο και τις αποφάσεις του Κονγκλάβιου, που τον συμβουλεύει, χωρίς να αρθρώνουν αντίθετη λέξη (οι υπάρχουσες εξαιρέσεις δεν είναι ώρα να αναφερθούν, αφού φροντίζουν μόνοι τους για την αξιοπρέπειά τους), ας ασχοληθούμε εμείς, εκθέτοντας ότι:

  1. Ο Δήμαρχος με περισσή αποφασιστικότητα και αισιοδοξία (;) προέβη σε μια βαρυσήμαντη δήλωση ότι είναι έτοιμος να εμβάλει τον τόπο στην περιπέτεια της ανάληψης ευθύνης για την αποκατάσταση του «ΞΕΝΙΑ». Άφησε βέβαια ένα μικρό παράθυρο σε πιθανότητα κατεδάφισης του ερειπίου, αλλά στην ουσία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναστηλώσει το κτίριο!!!  Το πόσο ολέθρια είναι τα αποτελέσματα της τάσης που έχει ο Δήμαρχος να αποφασίζει για κομβικά θέματα -όπως εικάζεται- με βάση τις προσωπικές του εκτιμήσεις και όχι τις συμβουλές ειδικών, έχει φανεί στο παρελθόν από το κλείσιμο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Άνδρου. Αλλά εκείνο το θέμα έχει εξαντληθεί μεν, τις συνέπειές του τις πληρώνουμε ακόμα δε.
  2. Τώρα μαθαίνω -και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη- ότι αναζητείται χώρος με κτίσμα επιφανείας περίπου 250 τ.μ., αλλά περιβάλλοντα χώρο περίπου 15 στρεμμάτων, προκειμένου να τοποθετεί ο Δήμος υλικά για τους υδραυλικούς, ή κάτι παρόμοιο. Αναμένω την ακριβή ανάρτηση της σχετικής απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής. Μέχρι τότε να τους επισημάνω ότι για την κατασκευή του δρόμου Ε-65 (Κεντρικής Ελλάδος) χρειάστηκε μικρότερος χώρος για την εναπόθεση υλικών και να προειδοποιήσω ότι η κατασπατάληση του Δημόσιου και Δημοτικού χρήματος είναι παράβαση καθήκοντος επιφέρουσα έκπτωση από το όποιο αξίωμα, οι δε φωτογραφικές προκηρύξεις καίγονται.

Αυτά προς το παρόν με την για ακόμα μια φορά επισήμανση, ότι κάποιων η υπομονή εξαντλήθηκε, οι προφορικές εξετάσεις τελείωσαν  και δόθηκε η βαθμολογία, οπότε περνάμε στα γραπτά. Επομένως να είμαστε καλά μελετημένοι και όπως έλεγε ο Κεφαλλονίτης καθηγητής μου μαθηματικών στην Ιωνίδειο: «Έκαστος δι’ εαυτόν και ο Θεός δι’ όλους» και μέχρις ότου δούμε, πού ο Ύψιστος θα ευδοκήσει… ψυχραιμία παιδιά!!

Β.Π.

Σημείωση “Ανδριακής”: Σε περιπτωση που στο παρόν δημοσίευμα υπάρχει σχολιασμός, παρακαλείσθε όπως είναι επώνυμος, αλλιώς δεν θα δημοσιευθεί

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως θα ξέρετε αγαπητοί της Ανδριακης Εφημερίδας
    “Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια’
    Πολύ αντικειμενικο το άρθρο σας και μπράβο από όλους εμάς που διαβάζουμε,παρακολουθούμε τα ΔΣ θυμόμαστε και κρίνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.