Της ΔΑΝΑΗΣ Α .ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Η μουσική, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν το δώρο των Μουσών στους ανθρώπους. Πίστευαν πως με την άθληση γύμναζαν το σώμα και με την μουσική το πνεύμα. Η μουσική παιδεία χαρακτήριζε τον άνθρωπο που πράττει, σκέφτεται και αισθάνεται. Τον άνθρωπο με πνευματική ωρίμανση.
Η μουσική στην Άνδρο ξεκινά μετά από μακρά σιωπή το 1989. Μέσα σε 23 χρόνια η θέληση των ανθρώπων πέτυχε πολλά στο νησί. Τόσα, ώστε το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7 Οκτωβρίου έγινε στην Άνδρο ο 6ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου με την συμμετοχή της Μεσογειακής Συνεργασίας Νέων Μουσικών, από το έτος 2000 και μετά κάθε δύο χρόνια στην Άνδρο, στο δημοτικό θέατρο της Χώρα, για ηλικίες μέχρι 23 ετών. Στο μουσικό διάλειμμα της εκδήλωσης συντροφιά κράτησαν στο κοινό φέτος οι Phalax Brass ενώ στο πιάνο συνόδευε η Αμαλία Τηνιακού.
Τους νεαρούς πιανίστες φιλοξένησε στην Άνδρο ο Μουσικός Σύλλογος χάρη σε έναν ευγενή χορηγό. Οι 11 συμμετέχοντες άφησαν άριστες εντυπώσεις στο κοινό που έσπευσε να τους ακούσει.
Ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου, ο οποίος ξεκίνησε το 1989 με πρωτεργάτες τον Μιχάλη Στρατή και μερικούς φίλους, μέλη ερασιτεχνικής εκκλησιαστικής χορωδίας, αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια για μια συνέχεια της παλιάς καλής εποχής όταν η Άνδρος είχε και πάλι μουσική δραστηριότητα.
Ο Σύλλογος σήμερα έχει μια μικτή χορωδία αποτελούμενη από τριάντα μέλη με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο και μια παιδική χορωδία που διευθύνει η Όλγα Πριμέντα. Από τον Ιούνιο του 1990 μέχρι σήμερα ο Σύλλογος διοργανώνει επί 22 συναπτά έτη με επιτυχία και κοσμοσυρροή το Μουσικό Φεστιβάλ της Άνδρου.
Σε όλο αυτό το διάστημα στο Μουσικό Φεστιβάλ Άνδρου πήραν μέρος και χορωδίες από το εξωτερικό, ενώ η μικτή χορωδία Άνδρου πήρε δύο φορές μέρος σε φεστιβάλ στο ΠΙΤΕΣΤΙ της Ρουμανίας. Ακόμη, η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 50 χορωδίες και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ διαφόρων πόλεων σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, σε κάθε γιορτή του νησιού, τον ρυθμό κρατούν τα τύμπανα της φιλαρμονικής του Μουσικού Συλλόγου. Ιδίως μετά την κατάργηση της φιλαρμονικής του δήμου, ο Μουσικός Σύλλογος παρά τις δυσκολίες, αλλά και κάποιες αντιδράσεις που συνάντησε ανέλαβε την ανασύσταση της. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2009 συγκροτήθηκε και πάλι η Φιλαρμονική, χάρη στην ευγενή στήριξη αρκετών χορηγών όπως η ναυτιλιακή εταιρεία Polembros, ο Λευτέρης Πολέμης, οι Άλκης Γουλανδρής και Γιάννης Καρασταμάτης και διάφοροι άλλοι ξεπεράστηκαν πολλές οικονομικές δυσκολίες. Στο μεταξύ παραγγέλθηκαν από την Γερμανία τα απαραίτητα μουσικά όργανα (πνευστά – χάλκινα – κρουστά), τα οποία σε διάστημα ολίγων ημερών έφτασαν στα χέρια των νεαρών μελλών της μπάντας.
Η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας από τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, γίνεται μέσα από τα δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων που παρέχει το τμήμα αρχαρίων. Το ότι ο Σύλλογος είναι σε θέση να παρέχει δωρεάν τα μαθήματα αυτή την εποχή είναι πραγματικά σπουδαίο.
Όπως χαρακτηριστικά διατύπωναν και οι Έλληνες της κλασικής εποχής τα παιδιά έχουν ανάγκη την μουσική. Πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή που όλοι ξοδεύουν άπειρες ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βοηθάει στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης προσωπικότητας ενώ συγχρόνως καλλιεργεί μια ψυχική ευαισθησία και ταυτόχρονα δημιουργεί πειθαρχικούς χαρακτήρες που έχουν την αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας. Στοιχεία που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ στις μέρες που διανύουμε.