“Νέες αλλαγές έρχονται στην οριοθέτηση των 10.000 οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε όλη τη χώρα. Ποια οικόπεδα που ήταν με τα παλιά όρια εντός οικισμού μπορεί να «βρεθούν» τώρα εκτός και να μην οικοδομούνται. Τι γίνεται με την οριοθέτηση των νεότερων οικισμών”.
Με αυτό το εισαγωγικό της Γραμμάτης Μπακλατσή, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού ξεκινά το ecopress.gr ένα άρθρο που μας αφορά όλους. Πολύ δε περισσότερο στην Άνδρο.
Το άρθρο έφερε στην προσοχή των αρμοδίων φορέων αλλά και των πολιτών γενικότερα ο Αρχιτέκτων Μηχ. Ε.Μ.Π. – μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Άνδρου και των : Τ.Ε.Ε. – Σ.Α.Δ.Α.Σ. – Σ.Μ.ΜΗ.Κυκλάδων Φραντζέσκος Καλλιβρούσης ο οποίος επισημαίνει΅
Σχετικά με το υπό επεξεργασία Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ.) για την Άνδρο , και με βάση το παρακάτω άρθρο που επεξηγεί πολλά σχετικά με τις αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και ήδη ισχύουσες , προκύπτουν μερικά σημαντικά (και ίσως και σοκαριστικά για την Άνδρο) στοιχεία !
Για παράδειγμα , η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την παρουσίαση του Τ.Π.Σ. για την επέκταση των ορίων των ήδη υπαρχόντων οικισμών είναι άνευ ουσίας! Ήδη λοιπόν από το 2022 έχει ψηφιστεί η διάταξη που περιγράφει την διαδικασία οριοθέτησης νεώτερων οικισμών (μετά το 1923), ενώ ενέχεται και κίνδυνος ιδιοκτησίες ενταγμένες με παλαιότερα όρια να μην ενταχθούν στα εκ νέου καθοριζόμενα όρια ! Έτσι και αλλιώς όμως κατόπιν απόφασης του ΣτΕ η οριοθέτηση επιτρέπεται ΜΟΝΟ αν έχει γίνει με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και ΟΧΙ με άλλες αποφάσεις – π.χ. με απόφαση Νομάρχη !