• Τα ντοκιμαντέρ των νεαρών Ανδριωτών θα προβληθούν τον Μάϊο  στον Πολύγυρο.

 

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες των νέων μας που δραστηριοποιήθηκαν στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κινηματογραφικού Πορτρέτου MiniDoc, στην πιλοτική εφαρμογή του οποίου με ενέργειες του Συλλόγου των Αποικιανών και του προέδρου του Αυγουστή Μπάλκα εντάχθηκε και η Ανδρος.

Όπως γράφτηκε σε προηγούμενο φύλλο της «Α», στο πνεύμα της αδελφοποίησης Ανδρου – Χαλκιδικής, που προωθήθηκε από τον παραπάνω Σύλλογο σε συνεργασία με την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής το καλοκαίρι του 2008, ακολούθησαν ενέργειες για προώθηση κοινών προγραμμάτων μεταξύ των δύο ιστορικά συγγενών περιοχών. Τα προγράμματα ήταν πολιτιστικού περιεχομένου, εκδηλώσεων, ιστορικής έρευνας αλλά και αναπτυξιακών, έτσι ώστε η επιτευχθείσα αδελφοποίηση να αποτελέσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, στα μέσα του φθινοπώρου που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε και άλλη συνάντηση του Συλλόγου Αποικιανών με τους εκεί αρμόδιους φορείς και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, όπου συζητήθηκαν τα διάφορα ενδεχόμενα.

Ένα από τα προγράμματα συνεργασίας είναι αυτό της κινηματογραφικής δημιουργίας, με το οποίο μαθητές και όχι μόνο αναπτύσσουν μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας τον τρόπο ζωής στην περιοχή τους σε διάφορα θέματα, με ιστορικά στοιχεία, παράλληλα με τα όποια υπάρχοντα προβλήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την κατεύθυνση και τις οδηγίες στελεχών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν σ’ αυτό πιλοτικά οι αδελφοποιημένες περιοχές Ανδρου και Χαλκιδικής και επιπλέον, κατ’ επιλογήν για την τρέχουσα περίοδο,  η Αλεξανδρούπολη και η Καστοριά.

Είναι πολύ θετικό ότι στην πρωτοβουλία αυτή και τις προσπάθειες του Συλλόγου υπήρξε εξαρχής θετική ανταπόκριση τόσο από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από το Επαρχείο Ανδρου και τον Δήμο Κορθίου, όσο από πλευράς σχολείων και άλλων φορέων.  Ηδη από τον παρελθόντα Νοέμβριο το Λύκειο Ανδρου που επισκέφθηκε για το σκοπό αυτό και ο πρόεδρος του Συλλόγου Α. Αποικιανών κ. Αυγ. Μπάλκας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα με ομάδες μαθητών, ενώ σε ειδική ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008, έγινε ενημέρωση στις ενδιαφερόμενες ομάδες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία των ταινιών ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στην Ανδρο από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι και 3 Μαρτίου 2009 με οδηγίες και τη βοήθεια της υπεύθυνης σκηνοθέτου Αναστασίας Χριστοφορίδου, η οποία παρέμεινε στην Ανδρο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα και εργάσθηκε για το σκοπό αυτό.

Συνολικά έλαβαν μέρος 5 ομάδες νέων, προβάλλοντας τα παρακάτω θέματα δικής τους επιλογής όπως: Τη ζωή των ναυτικών και των οικογενειών τους με επίκεντρο τον Αφανή Ναύτη, το άγαλμα δηλαδή που πολύ χαρακτηριστικά είναι αφιερωμένο στη μεγάλη ναυτική παράδοση του νησιού μας. Την μοναστική ζωή και ιστορία στην Ανδρο με επίσκεψη και συνεντεύξεις στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα- Παναχράντου

Την ανάγκη ύπαρξης υποδομών και μέριμνας για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, με αναφορά σε ΧΥΤΑ- βιολογικό, αλλά και σε μνημειακούς χώρους με τη γενικότερη έννοια, όπως σπήλαιο Αλαδινού, Στρόφιλα κ.ά., θέματα με τα οποία προβληματίστηκε η ομάδα μαθητών του Λυκείου.

Τον τρόπο κατασκευής παραδοσιακών γλυκών από τον γυναικείο Συνεταιρισμό Κορθίου «Αγρομέλισσα».Τέλος την ανάδειξη τοπικών επαγγελμάτων του νησιού μας, όπως αυτό του ψαρά, του ζαχαροπλάστη και των τουριστικών καταλυμάτων.

Τα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν αφηγήσεις, χαρακτηριστικές εικόνες και συνεντεύξεις, ενώ παράλληλα φανερώνουν την ευαισθητοποίηση των νέων μας σε θέματα ιστορίας, παραδόσεων, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το συνολικό αποτέλεσμα της εργασίας των 40 και πλέον συμμετασχόντων νέων μας κρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς ως ιδιαίτερα θετικό. Θα προσθέσουμε βέβαια εδώ ότι, πέραν των πολύ αξιέπαινων πρωτοβουλιών και κινήσεων του Συλλόγου των Αποικιανών και του προέδρου του Αυγ. Μπάλκα αναφορικά με την προβολή του νησιού μας, ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία διαδραμάτισε και η θετική ανταπόκριση από πλευράς του Επαρχείου, έτσι ώστε να δώσουμε μια πολύ καλή και συγκροτημένη εικόνα στους φορείς και το κοινό της Βορείου Ελλάδος.  Εκτός από την απόφαση του Επάρχου κ. Ιωάννη Μαλταμπέ, να στηρίξει το πρόγραμμα τοπικά, μεγάλη βοήθεια υπήρξε από το στέλεχος του Επαρχείου κ. Βαγγέλη Χριστουλάκη σε θέματα υποστήριξης και διεκπεραίωσης. Οι ταινίες μετά την επεξεργασία τους θα προβληθούν σε μεγάλη εκδήλωση που θα οργανωθεί στον Πολύγυρο στις 9 και 10 Μαΐου μαζί με τις ταινίες των λοιπών περιοχών που συμμετέχουν, δηλαδή της Χαλκιδικής, της Αλεξανδρούπολης και της Καστοριάς. Σε μεταγενέστερο χρόνο (ίσως μέσα στον Ιούνιο) προγραμματίζεται να γίνουν και αντίστοιχες προβολές των ταινιών στην Ανδρο.  Ετσι, εκτός από την προβολή του νησιού μας στη Βόρεια Ελλάδα, θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία στους νέους μας, που θα αντιπροσωπεύσουν τις ομάδες κατά την τελετή προβολής στον Πολύγυρο, να έλθουν σε επικοινωνία με τους μαθητές και τους νέους των άλλων περιοχών και να ανταλλάξουν απόψεις για τους προβληματισμούς τους.

Όπως πληροφορούμεθα, μετά την επιτυχία που σημείωσε η συμμετοχή μας στο παρόν πρόγραμμα MiniDoc και την θερμή αποδοχή του τοπικά, ο Σύλλογος και ο πρόεδρος κ.  Αυγουστής Μπάλκας από κοινού με τους φορείς της Χαλκιδικής μελετούν την διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα.

                                                                                                                                 Μ.Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.