«Τώρα που κλείνω τον βιολογικό μου κύκλο μπορώ ανεπηρέαστα να πω ότι έχω ήρεμη την συνείδησή μου, ότι έκανα το χρέος μου απέναντι στο Μεγαλοδύναμο Θεό, στην πατρίδα μου και την οικογένειά μου… Αισθάνομαι τον εαυτόν μου ελεύθερο…Δεν κράτησα ποτέ κακία για κανέναν. Τους έχω συγχωρήσει όλους… σε όλη μου τη ζωή είχα ως οδηγό, το έμβλημα του προσκοπισμού «Αιέν Αριστεύειν»
Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009 ο Ανδρέας Α. Κυρτάτας ταξίδεψε στη γειτονιά των Αγγέλων ύστερα από πολύχρονη μάχη για την υγεία του και την ζωή. Η οικογένειά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του τον συνόδεψαν στο Α’ Νεκροταφείο, το Σάββατο 18 Ιουλίου όπου η αττική γη σκέπασε με τιμές τη σορό του.
Θα θυμόμαστε την Ακεραιότητά του, την αίσθηση της Δικαιοσύνης, την έννοια της Τιμής και της Μνήμης, του Έντιμου Αγώνα και της Σκληρής Εργασίας, της Ταπεινότητας και του Σεβασμού στο Θεό και τον Άνθρωπο. Έννοιες που έκανε Πράξη με τον δικό του Γολγοθά και Ανάσταση ο Ανδρέας Κυρτάτας.
Ο ελληνικός εφοπλισμός έχασε ένα από τους τελευταίους Κυρίους της Ναυτοσύνης και η ανδριακή κοινωνία έναν μέλος της Ιστορίας της, από το χώρο της Ναυτιλίας. Είθε το δικό του όραμα για τη Ζωή και τη Θάλασσα, τον Θεό και τον Άνθρωπο να βρει άξιους συνεχιστές τα παιδιά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αττικής γης που σκέπασε τη σορό του.
«Ο Ανδρέας Αντωνίου Κυρτάτας, γεννήθηκε στην Άνδρο τον Ιούλιο του 1929,
Υπήρξε έγγαμος με την Ευλαλία Τσούγκα, με -την οποία απέκτησε 3 παιδιά,
Τον Αντώνη έγγαμο με την Κατερίνα Καλογεροπούλου την Κατερίνα, σύζυγο Παναγιώτη Κουτρή και την Ασημίνα, σύζυγο Παναγιώτη Αγγέλου, τα οποία του χάρισαν έξι εγγόνια.
Τελείωσε το Δημοτικό στην Άνδρο, ενώ το απολυτήριο του Γυμνασίου το πήρε από την Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά, Στη συνέχεια σπούδασε στην Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), όπου αποφοίτησε το 1952.
Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό / Πυροβολικό ως εναέριος παρατηρητής (1952-1954).
Ασχολήθηκε συνεχίζοντας την οικογενειακή εφοπλιστική δραστηριότητα, με τα Ναυτιλιακά. Πλοιοκτήτης εμπορικών πλοίων και για μεγάλο διάστημα κρουαζιεροπλοίων (Κυκλαδικές Κρουαζιέρες).
Διετέλεσε αιρετός Α΄ Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Μεσογειακών Πλοίων τη δεκαετία του 1960.
Συγγραφική Δραστηριότητα:
α) Άρθρα ναυτιλιακού/οικονομικού περιεχομένου σε εφημερίδες και
περιοδικά
β) Αυτοβιογραφία «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση» και «Σκόρπιες Αναμνήσεις», στις σελίδες των οποίων σκιαγραφούνται η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία μέσα από προσωπικές εμπειρίες.
Τιμητικές Διακρίσεις: Για την προσφορά του στην μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και την Ορθοδοξία γενικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Καστρινσίου
β) Για την προσφορά του στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ του απένειμε το Μετάλλιο- της Οσίας Μεθοδίας.
γ) Για την προσφορά του στον Άγιο Νεκτάριο καθώς και στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας. Σπετσών και Αιγίνης, ο Κυρός Μητροπολίτης Ιερόθεος του απένειμε Τιμητικό Σταυρό.
δ) Για την προσφορά του στον Ελληνικό Προσκοπισμό (διετέλεσε πρόσκοπος στην Άνδρο και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Άνδρου τιμήθηκε με το μετάλλιο των Φίλων του Προσκοπισμού
ε) Μετάλλια (διαφόρων φορέων οργανώσεων και συλλόγων.
στ) Μέλος επί Τιμή (δια ψηφίσματος) της Ενώσεως Ανδρίων».