Στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της και με γνώμονα πάντα την προώθηση του βιβλίου, η ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών) διοργάνωσε με την ευγενική χορηγία του Μουσείου της Ακρόπολης, εκδήλωση απονομής τιμητικών βραβείων σε εκδότες και βιβλιοπώλες που προωθούν το βιβλίο και τον πολιτισμό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ανδριώτης  εκδότης-Επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γιώργος Δαρδανός

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαίου 2010στο Μουσείο της Ακρόπο­λης με συντονιστή τον κ. Βασίλη Βασιλικό. Χαιρετισμό έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Χαιρετισμό απεύθυναν μέσω αντιπροσώπων τους όλα τα κόμματα της Βουλής, καθώς και εκπρόσωπος της Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης κ. Α. Διαμαντοπούλου.

«Ανθρωπο-βιβλίο» Αποκάλεσε στην ομιλία που απέστειλε στην εκδήλωση ο βουλευτής υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης  Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Έρχομαι τώρα στο φίλο Γιώργο Δαρδανό. Τον άνθρωπο που συνέδεσε τον παλμό της καρδιάς του με το θρόισμα των σελίδων του βιβλίου, τον άνθρωπο του οποίου η ζωή καπλαντίστηκε με την ιδέα, με το όραμα, θα έλεγα, της δημιουργίας των σχολικών βιβλιοθηκών.

Πιστεύω ότι όλοι μας, όσοι ασχολούμεθα με την πολιτική, οφείλουμε μια εξήγηση στα ερωτήματα που θέτει ο Δαρδανός.

Το «γιατί δεν έγιναν οι βιβλιοθήκες που υποσχεθήκαμε», όλοι όσοι ασκήσαμε εξουσία τα τελευταία τριάντα χρόνια, είναι ένα ερώτημα που κάποια στιγμή πρέπει ν΄ απαντηθεί. Και να απαντηθεί με πράξεις. Δηλαδή με τη δημιουργία των «αγνοουμένων» βιβλιοθηκών.

Όσο και αν η τεχνολογία προχωρεί, όσο κι αν τα e-books φιλοδοξούν ν΄ αντικαταστήσουν το χαρτί και τη μελάνη, το βιβλίο θα αντέξει και θα ζήσει. Γιατί, όπως «οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία», έτσι και η οθόνη δεν ξεφυλλίζεται και δεν παράγει ήχο και το αεράκι του φυλλογυρίσματος.

Σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η προσφυγή στο βιβλίο και τη μόρφωση, είναι ανάγκη. Και η Πολιτεία οφείλει να σταθεί κοντά στους ανθρώπους του βιβλίου, στους ανθρώπους αυτής της αληθινά πολύτιμης τέχνης.

Γιατί ο εκδότης δεν είναι απλός επιχειρηματίας ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι.

Πρέπει να βλέπει το κάθε βιβλίο που εκδίδει σαν έργο τέχνης, σαν εμφύτευμα στην ανθρώπινη ψυχή, σαν εικόνα που διαρκεί για πολλά-πολλά χρόνια και που μπορεί να καθοδηγήσει τον αναγνώστη για όλη του την ζωή!

Και αυτός είναι ο Γιώργος Δαρδανός. Ο βιβλιοτέχνης που γεννήθηκε στο νησί των εφοπλιστών, την Υδρούσα, την Άνδρο δηλαδή και που επέλεξε να αρμενίσει με τα ιστιοφόρα της σκέψης, του προβληματισμού και της φαντασίας.

Ο εκδότης που ταύτισε τη δραστηριότητά του με τη μόρφωση των νέων στο Σχολείο, δίνοντας –όσο το κατάφερε- τη δική του μάχη για τη δημιουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών. Στάθηκε εν μέρει τυχερός που βρήκε συμπαραστάτη από τον Γεράσιμο Αρσένη.

Δεν είχε την ανάλογη συνέχεια εκείνη η προσπάθεια, αλλά έγινε μια καλή αρχή. Και είναι κρίμα να υπάρχουν σήμερα «φυλακισμένα βιβλία» σε αποθήκες.

Η  σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θα πράξει πολύ σωστά, αν καλέσει τον Γιώργο Δαρδανό για να συζητήσει μαζί του το θέμα του εμπλουτισμού των υπαρχουσών σχολικών βιβλιοθηκών και τη δημιουργία νέων.

Καλό θα είναι να θυμόμαστε, ότι κανένα έθνος που επένδυσε στην Παιδεία δεν βγήκε χαμένο».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.