Μία ιστορική αναδρομή των προσπαθειών του να πείσει τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου από το 2002 να ιδρύσει Γραφείο στην Άνδρο, το οποίο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό έκανε ο Έπαρχος Άνδρου στο χαιρετισμό που απεύθυνε στα εγκαίνια του Επιμελητητρίου Κυκλάδων στην Άνδρο. Τόνισε ότι η πίεση που άσκησε και καρποφόρησε με την ίδρυση του γραφείου ήταν βάσιμη και αποδείχτηκε επωφελής αφού η παρουσία των επιχειρηματιών του νησιού σε κάθε εκδήλωση αλλά και ο αριθμός των εξυπηρετουμένων Ανδριωτών το επιβεβαιώνει.
Συνεχάρη τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει και επανέλαβε την πάγια θέση του για στήριξη του τοπικού εμπορίου «κατοικώ εδώ σημαίνει ψωνίζω εδώ και καταναλώνω το εισόδημά μου εδώ» και για την παραγωγή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και πρώτων υλών σε επίπεδο νησιού πρωταρχικά και στη συνέχεια σε επίπεδο Κυκλάδων.
Τέλος κάλεσε τους ντόπιους επιχειρηματίες να δώσουν βαρύτητα στην ποιότητα ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς και θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπισή της και επίσης τους προέτρεψε να αγκαλιάσουν το επιμελητήριο, να συμμετέχουν και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους δίνει.
Στην Άνδρο, το νησί με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και αγαπημένο προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσίασε τα αποτελέσματα των «Ερευνών για τον Τουρισμό» για τα έτη 2007 – 2009, και το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για το νησί, κατά την εκδήλωση για επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στην περιοχή Βακόνι Μεσσαριάς, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.
Πριν την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον χώρο του γραφείου, στην οποία συμμετείχαν ο Έπαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Μαλταμπές, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Εμμανουήλ Βάμβουκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου κ. Νικόλαος Θεολόγος, ο Δήμαρχος Κορθίου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο Δήμαρχος Υδρούσας κ. Κυριάκος Θωμάς, ο Προέδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων. Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη αναφορά στα κύρια θέματα της παρουσίασης και παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την Άνδρο.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, προλόγισε την παρουσίαση, με ενδεικτική διασύνδεση της αίθουσας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τις αντίστοιχες αίθουσες του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στην Τήνο. Αναφερόμενος στην πολύπλευρη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ειδικότερα του γραφείου του στην Άνδρο, παρουσίασε τις επιμέρους δράσεις του φορέα.
Ενδεικτικά, την ίδρυση και λειτουργία επτά γραφείων του Επιμελητηρίου, στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού, (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος), την εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους κύκλους κατάρτισης που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο, την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες, την Αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη και στη μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων, κ.α.
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και το μέλλον ……
Για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωτοβουλίες του φορέα, που θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την υποστήριξη της τοπικής αγοράς και των κυκλαδικών επιχειρήσεων
Η πρώτη, αφορά στην εφαρμογή ενός συστήματος ενίσχυσης της ρευστότητας, και συγκράτησης του χρήματος στην τοπική αγορά με την παροχή κινήτρων από τις τοπικές επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές, και την κυκλοφορία μιας ευρείας διαφημιστικής καμπάνιας του τύπου «ζούμε εδώ, ψωνίζουμε εδώ».
Η δεύτερη αναφέρεται σε υποστηρικτικές ενέργειες του Επιμελητηρίου προς επιχειρηματίες του Νομού προκειμένου να συνάψουν συνεργασίες μεταξύ τους και να αναπτύξουν κοινή δράση με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, και τον προσανατολισμό στην εξαγωγική δραστηριότητα.
Σχετικά με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, ο κ. Γ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης στελεχών.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των Κυκλάδων, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας φιλοσοφίας από την επιχειρηματική κοινότητα του Νομού, που θα βασίζεται στην συλλογική δράση και τη συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών. Ακόμα, την ανάγκη στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση και αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ολοκλήρωσε απευθύνοντας κάλεσμα στους επιχειρηματίες της Άνδρου, να έρθουν ακόμα πιο κοντά στο Επιμελητήριο, και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν, τις υποδομές και τα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχονται από το φορέα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και σχόλια για τις δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι απόψεις των οποίων ταυτίστηκαν σε σημεία όπως η ανάγκη τόνωσης της παραγωγής και της προβολής των τοπικών προϊόντων, η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από πλευράς επιχειρηματιών, σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν του νησιού, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας, συσπείρωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, την οποία χαρακτήρισαν και ως ευκαιρία για μια νέα ανοδική πορεία.
Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την Άνδρο, του οποίου έγινε μια συνοπτική παρουσίαση, καταδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες του νησιού, ενώ με βάση τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες, με σκοπό, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
Σαν ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, με πολυετή ορίζοντα, προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργή εμπλοκή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Ο.Τ.Α, Επιχειρήσεις, Τοπικοί Φορείς), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία.