Ελάχιστα επεμβατική ανώδυνη τεχνική
Του Σταύρου Καρακόζη,
MD Διπλωματούχου του American Board of Surgery Διευθυντή Χειρουργού Θυρεοειδούς Ευρωκλινικής Αθηνών
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας που «αγκαλιάζει» από εμπρός το λάρυγγα στην περιοχή του λαιμού. Είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, γιατί παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και γενικότερα τα «επίπεδα ενέργειας» του σώματός μας. Σε μερικές περιπτώσεις, η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, είτε μπορεί να παρεκτραπεί, είτε το σχήμα και μέγεθός του να «ξεφύγει» του φυσιολογικού.
Η ψηλάφηση του λαιμού από τον ειδικό ιατρό και μια απλή εξέταση, όπως το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, μπορεί να διαγνώσει, εάν έχουμε ή όχι, οζίδια στο θυρεοειδή αδένα. Επιπλέον, εξετάζουμε στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, Τ3, Τ4 και TSH, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση της λειτουργίας του.
Σε ανεύρεση οζιδίου του θυρεοειδούς, τότε συνιστάται να γίνει παρακέντηση του οζιδίου και ιστολογική εξέταση αυτού, για αποκλεισμό κακοήθειας.
Χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα συστήνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
θετική παρακέντηση του οζιδίου για κακοήθεια
εμφάνιση «ψυχρού» όζου στο σπινθηρογράφημα
μεγάλου (άνω του 1 εκατοστού) και σκληρού στην ψηλάφηση οζιδίου
παρουσία πολλών όζων
συμπτωματική διόγκωση όλου του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)
υπερθυρεοειδισμός ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή
Εφόσον αποφασίσουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε χειρουργική θεραπεία του οζιδίου, τότε αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας καθώς και όσοι λεμφαδένες της περιοχής παρουσιάζονται διογκωμένοι. Γίνεται, δηλαδή, ολική θυρεοειδεκτομή. Η εγχείρηση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα γίνεται πλέον με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν στο χειρουργό μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο, ώστε να θεραπεύει τον ασθενή του με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει:
Χρήση ειδικών εργαλείων υψηλής τεχνολογίας (ψαλίδι υπερήχων), που επιτυγχάνουν απειροελάχιστο τραυματισμό στους ιστούς.
Χρήση μεγεθυντικών φακών και ειδικού φωτισμού για ακριβή αναγνώριση των νεύρων της φωνής και των αδένων του ασβεστίου, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το θυρεοειδή αδένα.
Μηχάνημα εντοπισμού των νεύρων (νευροδιεγέρτης) για να εντοπίσει ο χειρουργός και τα 4 λαρυγγικά νεύρα ( τα νεύρα της φωνής).
Επιλογή αναισθησίας, γενική ή τοπική.
Μικρή χειρουργική τομή 2-3 εκατοστών.
Τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, που σχεδόν «εξαφανίζουν» την τομή, μετά την πάροδο λίγων εβδομάδων.
Αποφυγή χρήσης παροχετεύσεων («σωληνάκια»), όταν ο χειρουργός δείξει την απαραίτητη σχολαστική προσοχή κατά την εγχείρηση.
Χρήση μόνο ενός ράμματος για όλη την εγχείρηση.
Παραμονή στο νοσοκομείο λιγότερο από 24 ώρες.
Ταχεία ανάρρωση με επιστροφή στην εργασία σε λίγες ημέρες.
Η επιμελής εφαρμογή όλων των παραπάνω εξελίξεων της σύγχρονης εγχειρητικής του θυρεοειδούς από τον ειδικό χειρουργό και την ομάδα του, μηδενίζουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές (βράγχος φωνής, χαμηλό ασβέστιο, αιμάτωμα, λοίμωξη). Η εξειδικευμένη εμπειρία του χειρουργού με τη «σοφή» χρήση των νέων τεχνολογιών εγγυώνται το καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
Η ελάχιστα επεμβατική και τραυματική εγχείρηση του θυρεοειδούς, με ή χωρίς τοπική αναισθησία, παρέχει ακόμη μια ασφαλή και ανώδυνη θεραπευτική επιλογή στους ιατρούς να φροντίσουν τον ασθενή τους με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση (συνολικού κόστους 1300 ευρώ).