«Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη»

Μια έκθεση που δύσκολα ο επισκέπτης δεν θα βρει αυτό που τον εκφράζει…

«Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 29 Ιουνίου τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ιστορώντας την υπέρβαση – Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη»  που οργανώνει για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο. Πρόκειται για μια φιλόδοξη διοργάνωση που αναδεικνύει την επιρροή  της βυζαντινής παράδοσης στους νεοέλληνες ζωγράφους  και χαράκτες. Τα 130 και πλέον, έργα που παρουσιάζονται, αρκετά από τα οποία   εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από ναούς, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης  Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος  Νικολάου, Σπύρος Παπαλουκάς κ.α.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την ομιλία της προέδρου του Ιδρύματος, κ. Fleurette  Καραδόντη- Κατσίκη. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Κυριάκος   Κουτσομάλλης καλωσορίζοντας τους επισκέπτες παρουσίασε συνοπτικά το σκεπτικό της έκθεσης, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον επιστημονικό υπεύθυνο και επιμελητή της κ. Νικόλαο Ζία, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε την ιδιαιτερότητα που έχει η φετινή διοργάνωση, παρουσιάζοντας τον άξονα. Τέλος, ο επιμελητής του καταλόγου, κ. Χρήστος Μαργαρίτης, παρουσίασε  τους 13 ερευνητές που συμμετείχαν ενεργά στην έκδοση, πραγματοποιώντας μια μικρή ξενάγηση στα περιεχόμενα του τόμου.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε δεξίωση στο δώμα του Μουσείου.

Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων παρευρέθησαν η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ,  οι πρέσβεις Ιταλίας κ. Claudio Glaentzer,  Αγγλίας κ. John Kittmer, Ισπανίας κ. Alfonso Lucini, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η Διευθύντρια Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης κα Όλγα Μεντζαφού, η πρόεδρος του διεθνούς Συνδέσμου Man Ray κα Marion Meyer, o πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας, οι ιστορικοί τέχνης κ. κ. Έφη Ανδρεάδη και Θάλεια Στεφανίδου, οι καλλιτέχνες κ.κ. Αλέκος Φασιανός, Μιχάλης Κατζουράκης, Κώστας Δικέφαλος, Άννα Γρηγόρα, οι συλλέκτες κ. κ. Αλέξανδρος Μακρής, Σοφία Παππά, Σοφία Κοψίδη, Αντώνης Χατζηϊωάννου κ.α.

Επίσης παρευρέθησαν ο κ. και η κα Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο κ. και η κα Γιάννη  Βόγλη, ο κ. Γιώργος Παπαστεφάνου, η κ. Κατερίνα Χέλμη με τον σύζυγο της κ. Κων. Σβολόπουλο, ο κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο κ. Εμμανουήλ Σαββίδης, εκπρόσωποι  φορέων του νησιού κ.α.»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.