Η Συνέντευξη του Δημάρχου Άνδρου στην ιστοσελίδα “Ανδρίων Χρόνοι” δόθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του εδώ και 2 μήνες στο τιμόνι του δημαρχιακού θώκου.

sel-12-sousoudis

Θ. ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ : «Η Άνδρος Να Βρει Τη Θέση Που Της Αξίζει»

Της Μάνιας Μάνεση

Όνειρό του να παρουσιάσει, να «βγάλει προς τα έξω» την πραγματική εικόνα της Άνδρου. Την αρχοντιά της. Άλλωστε γι’ αυτόν, η Άνδρος είναι με μια λέξη… απλώς ο παράδεισος. Εκλεγμένος με συντριπτική πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, ο Θεοδόσης Σουσούδης έχει απέναντί του μια μεγάλη πρόκληση, με πολλές παραμέτρους είναι γεγονός…

Να μην απογοητεύσει αυτούς που τον πίστεψαν και τον εμπιστεύτηκαν…
Να μην προστεθεί στη λίστα των πολιτικών που η απόσταση μεταξύ των λόγων και των έργων είναι απίστευτα μεγάλη…
Και ως γιατρός που είναι, να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα… Τα προβλήματα του νησιού, πολλά! Σκουπίδια, ύδρευση, υγεία, έλλειψη οργάνωσης στις υπηρεσίες, πρακτικά καθημερινά ζητήματα …
Ένα περίπου μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο. Το κινητό χτυπούσε συνέχεια. Οι υποχρεώσεις πολλές. Και ο δήμαρχος αποφασισμένος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την Άνδρο των ονείρων του. Είναι άλλωστε από τους πρώτους που επέλεξε να επιστρέψει στο νησί της καταγωγής του και να μεγαλώσει την οικογένειά του αποδεικνύοντας τα πραγματικά αισθήματά του…

Ξεκινήσαμε από έναν πρώτο απολογισμό. Τι περίμενε και τι βρήκε;
«Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμενα» αναφέρει ο Θ. Σουσούδης, διευκρινίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην παντελή έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου. «Οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν καθ’ όλα ανοργάνωτες, το τμήμα εσόδων του Δήμου δεν δούλευε -έχουν να ενταλματοποιηθούν έσοδα σε πολλά μέρη της Άνδρου από το 2007-2008 (λογαριασμοί ύδρευσης, τέλη νεκροταφείου και κάποιοι άλλοι φόροι για το Δήμο)…
Οι υπάλληλοι είναι πάρα πολύ ικανοί, απλώς δεν ήξερε ο καθένας πώς ακριβώς να δουλέψει ώστε να ξέρει πώς να προσφέρει. Φέραμε ειδικούς από την Αθήνα, αναβάθμισαν το πρόγραμμα του Δήμου, εκπαίδευσαν τους υπαλλήλους σε νέα προγράμματα, τους συμβούλευσαν για ορισμένα θέματα. Έχει ξεκινήσει σταδιακά, επιμόρφωση των υπαλλήλων και κυρίως οργάνωση στις υπηρεσίες του Δήμου».
Η αντιμετώπιση βασικών θεμάτων, όπως η προμήθεια πετρελαίου ή η επισκευή των σχολικών κτιρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, σκόνταψε όχι μόνο στην έλλειψη χρημάτων. «Δυστυχώς δεν βρήκαμε χρήματα για βασικά πράγματα. Δεν υπήρχαν χρήματα στον προϋπολογισμό για πετρέλαιο, επισκευές σχολείων. Είχαν τελειώσει. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ώστε να γεμίσουμε κωδικούς και να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες. Μόλις ξεκινήσαμε άρχιζαν τα σχολεία…. τα προβλήματα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η δημοτική αρχή έπρεπε να ξέρει στις 30 Ιουνίου από τις σχολικές επιτροπές ποια είναι τα προβλήματα. Δεν έγινε τίποτα… Τελείωσε η θητεία της 31 Αυγούστου με όλα τα προβλήματα των σχολείων να είναι στον αέρα…
Ένα άλλο παράδειγμα. Στην πυρκαγιά στο Καλλιβάρι. Δεν υπήρχαν χρήματα για πετρέλαιο για τα πυροσβεστικά οχήματα!» αναφέρει ο Δήμαρχος Άνδρου.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ : ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του νησιού ωστόσο είναι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών και κυρίως της χωροθέτησης των ΧΥΤΥ. Βάσει μελέτης της απερχόμενης δημοτικής αρχής, από τις τρεις περιοχές που είχαν επιλεγεί, στην Πλούσκα κοντά στο χωριό Γίδες, στο Μακροτάνταλο και στο Στενό της Τήνου, προκρίθηκε η πρώτη. Τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς όπως μας ενημερώνει ο Θ. Σουσούδης, την περασμένη διετία δεν αποσαφηνίστηκε εάν στο σημείο υπάρχει νερό ή είναι ρέμα!
«Μόλις αναλαμβάνω στο Δήμο έρχεται ένα έγγραφο από την Περιφέρεια, με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου, το οποίο έλεγε ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος για τη θέση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα αλλά πείτε μας αν είναι ρέμα ή όχι… δηλαδή δυο χρόνια πάνε και έρχονται τα χαρτιά και ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι ρέμα ή όχι…
Εχω ζητήσει από τη μελετητική εταιρεία που το έχει αναλάβει να πάρω μια απάντηση και από τις τεχνικές υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν τι γίνεται εκεί. Σε κάθε περίπτωση με διαδικασίες πάρα πολύ γρήγορες»… Μας αποκαλύπτει πάντως ότι εάν η Πλούσκα χαρακτηριστεί ρέμα βάσει της γνωμοδότησης της Περιφέρειας και των τεχνικών υπηρεσιών, υπάρχουν ήδη δύο εναλλακτικές θέσεις, «αρκετά καλές που δεν ενοχλούν… όποια θέση προκύψει από τη βαθμολογία εκεί θα χωροθετήσουμε».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι θέσεις αυτές είναι μακριά από οικισμούς, υδάτινους πόρους, αρχαιολογικούς ή τουριστικούς χώρους, δεν θα προκληθεί επομένως κοινωνική αναταραχή, με μοναδικό μειονέκτημα την απόσταση άρα το μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

«Πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, να λυθεί εντελώς το θέμα ώστε να φτιάξουμε ένα κανονισμό καθαριότητας. Τώρα οι κάδοι δεν αδειάζουν τόσο συχνά όσο θα ‘πρεπε –κάθε 2 μέρες- διότι δεν ανταποκρίνεται η παλιά χωματερή με το δεματοποιητή που έχουμε εκεί. Χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται να γίνουν δέματα. Οπότε σου λέει μου έφερες 4 σκουπιδιάρες, στοπ για 3 ημέρες, δεν μπορώ άλλες. Περνάνε 4 μέρες… το καλοκαίρι είχαμε πολύ κόσμο, οι κάδοι γέμιζαν και ξεχείλιζαν, το πρόβλημα ήταν τεράστιο…»
Η αποκομιδή των μεγάλων αντικειμένων και των στρωμάτων από τους δρόμους ήδη αντιμετωπίζεται, με τη συγκέντρωσή τους σε ένα σημείο απ’ όπου θα φεύγουν για Αθήνα μία με δύο φορές το μήνα. Αναφορικά με την ανακύκλωση ξεκινάει ενημερωτική καμπάνια τις επόμενες ημέρες ώστε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να ανακυκλώνει το μέγιστο δυνατό. «Ξεκινάμε από σχολεία, επαγγελματίες, εστιατόρια… Επιπλέον θα επανεξεταστεί το θέμα με τους κάδους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κάδοι είναι πεταμένοι στο πουθενά, δεν εξυπηρετούν, σε άλλα μέρη δεν υπάρχουν και σε ορισμένα μέρη οι κάδοι είναι υπερβολικά πολλοί …… Στο Κόρθι μόλις μπαίνεις έχει 3-4 κάδους και στην παραλία έχει οκτώ κάδους στη σειρά. Το λέω ρύπανση από κάδους… είναι πολύ άσχημο το θέαμα πάνω στην παραλία».

ΥΓΕΙΑ: ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Τεράστιο χαρακτηρίζει ο Θ. Σουσούδης το πρόβλημα της υγείας, λόγω της έλλειψης γιατρών. Με ένα Κέντρο Υγείας και τρία περιφερειακά ιατρεία στο Γαύριο, το Μπατσί και το Κόρθι αντίστοιχα, μπορούν να απασχοληθούν συνολικά δέκα αγροτικοί γιατροί. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, ο οποίος πριν την εκλογή του εργαζόταν ως γιατρός στο Κέντρο Υγείας, αυτό δικαιολογεί 5 αγροτικούς γιατρούς γιατί υπάρχει πολλή δουλειά λόγω των γύρω χωριών και των καθημερινών εφημεριών, το Κόρθι χρειάζεται δύο αγροτικούς, δύο το Μπατσί και έναν το Γαύριο.

«Αντί γι’ αυτό έχουμε τρεις αγροτικούς στο Κέντρο Υγείας, εκ των οποίων ο ένας έχει αποσπαστεί στην περιοχή Μπατσί – Γαύριο για να καλύπτει και τα δύο… το Κόρθι δεν έχει αγροτικό γιατρό… Στο Κέντρο Υγείας η δουλειά βγαίνει λόγω της υπερπροσπάθειας των γιατρών. Εχει τρεις παθολόγους οπότε κάνουν τις εφημερίες τους, αλλά δεν αρκούν. Το καλοκαίρι ειδικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για συνταγογράφηση έπαιρνες ραντεβού μετά από 10 ημέρες».
Το θέμα είναι κεντρικό, οπότε ο Δήμος μπορεί μόνον ασκώντας πιέσεις στην κεντρική εξουσία και παρέχοντας κίνητρα στους αγροτικούς γιατρούς με δική του πρωτοβουλία, να αμβλύνει το πρόβλημα.
«Εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε είναι για να έχουν κίνητρα οι γιατροί να δηλώσουν την Ανδρο, να ξέρουν ότι δεν θα πληρώνουν ενοίκιο. Στο Κόρθι το νέο κτίριο που υπάρχει, έχει χώρο να μένει μέσα ο γιατρός. Θα διαθέσουμε να φτιάξουμε αυτό το χώρο.
Στο Μπατσί, το αγροτικό ιατρείο στεγάζεται στο ισόγειο διώροφου κτιρίου που είναι δωρεά ιδιώτη. Θα διαμορφώσουμε κατάλληλα τον πρώτο όροφο ώστε να μένει δωρεάν ο γιατρός και του Γαυρίου και του Μπατσίου. Είναι ένα κίνητρο…
Από εκεί και πέρα είναι κρατικό το θέμα, να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να είναι απαιτητή η θητεία, να είναι υποχρεωτικό να κάνει ο γιατρός θητεία στο αγροτικό, όπως είχα κάνει και εγώ».

Το παλαιό δίκτυο ύδρευσης της Άνδρου, σε πολλά μέρη χρονολογείται από τις δεκαετίες του 1960 – 1970, έχει αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. «Το καλοκαίρι έμεινε από νερό το Μπατσί, η Χώρα, οι Στραπουργιές, το Συνετί, τα Λάμυρα, η Καπαριά. Τεράστιο το θέμα. Θέλει στην αρχή αποσπασματικά όπου υπάρχει το πρόβλημα να επεμβαίνουμε και να το λύνουμε, αλλά σιγά – σιγά στις μεγάλες πόλεις να μπούμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και να εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο ύδρευσης. Εχουμε δεξαμενές, ακαθάριστες για χρόνια. Ηδη ξεκινήσαμε και στο Κόρθι τις έχουμε καθαρίσει σχεδόν όλες ή με εθελοντική εργασία ή με ανθρώπους που κάνουν κάποια μεροκάματα»…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία περιφερειακού πάρκου, με τις συνθήκες που ορίζει αμφιλεγόμενη μελέτη δίνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση του νησιού σε έναν ιδιωτικό φορέα και μετατρέποντας την Άνδρο σε «νησί – πείραμα», την οποία προώθησε για προεδρικό διάταγμα η προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, εκφράζει ο Θ. Σουσούδης.

Το ερώτημά του; «Οποιος διαβάσει τη μελέτη θα πει ποιος σώφρων άνθρωπος θα έκανε αυτή την κίνηση να πει σε κάποιους άλλους να ορίσουν την τύχη του νησιού; Και με ποιο δικαίωμα;»
Ποιες είναι οι ενστάσεις του; «Το νησί μας δεν θα εκπροσωπείται από το Δήμο Ανδρου αλλά από τη διοίκηση του περιφερειακού πάρκου. Θες να ανοίξεις ένα δρόμο θα πρέπει να πάρεις άδεια από τη διοίκηση του πάρκου, θες να φτιάξεις ένα σπίτι το ίδιο, να κάνεις μια βιολογική καλλιέργεια, οποιαδήποτε δραστηριότητα, στον πρωτογενή τομέα ή ο,τιδήποτε άλλο θα έπρεπε να πάρουμε άδεια από το πάρκο. Το πάρκο θα μπορούσε να επιβάλλει τακτικούς και έκτακτους φόρους ανά πάσα στιγμή, όποτε εκείνο έκρινε… δηλαδή δεν θα λεγόμασταν πια Άνδρος….
Είναι μοναδικό! Είμαστε το «νησί – πείραμα» για τα 29 νησιά του Δικτύου Δάφνη σε όλη την Ελλάδα. Ήμασταν το πείραμα. Να γίνει το πείραμα στην Άνδρο και μετά να δούμε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα νησιά. Και εκεί είναι το πολύ ύποπτο κομμάτι! Λέει ότι η φέρουσα ικανότητα του νησιού σε ανεμογεννήτριες είναι 280 Megawatt που σημαίνει άπειρες ανεμογεννήτριες τις οποίες θα έβαζαν εκείνοι όπου ήθελαν! Το πάρκο θα εισέπραττε και ποσοστό 2% από τις ανεμογεννήτριες όπου και αν έμπαιναν. Ούτε εκεί θα έπαιρνε έσοδα ο Δήμος» …
Ο αγώνας έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο 2013, οπότε και εκλήθη σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα από τον προκάτοχό του Γ. Γλυνό. «Εκπληκτοι όλοι μάθαμε εκεί ότι είχε ήδη ολοκληρωθεί μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μαζί με το Δίκτυο Δάφνη, απ’ ότι έλεγαν είχε πληρωθεί από το πράσινο ταμείο μαζί με το Δίκτυο Δάφνη και ο Δήμος το δημοτικό συμβούλιο δεν ήξερε τίποτα… ενώ μας ενημέρωσαν το Νοέμβριο 2013 είχαν καταθέσει τη μελέτη τον Αύγουστο 2013 για να γίνει προεδρικό διάταγμα, χωρίς να γίνει καμία ενημέρωση, χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Όταν το μάθαμε το Νοέμβρη, ξεκινήσαμε τον αγώνα να ενημερωθεί ο κόσμος»…   Έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, έστειλε τις ενστάσεις του στους αρμόδιους φορείς, ξεκίνησε ενημέρωση των πολιτών και μια άτυπη διαβούλευση επί της μελέτης μέσω διαδικτύου. Άλλωστε οι απαντήσεις που έδωσε στις όποιες ανησυχίες ο εκπρόσωπος του Δικτύου Δάφνη, δεν ήταν πειστικές.
Ως νέα δημοτική αρχή, προχώρησε στην ενημέρωση των βουλευτών, μάλιστα υπήρξε επερώτηση στη Βουλή αρχές Ιουλίου ενώ στις 30 Ιουλίου ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να παγώσει το θέμα μέχρι να ενημερωθεί το νέο δημοτικό συμβούλιο και να λάβει τις όποιες αποφάσεις… «να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και να αποφασίσει εκ νέου γι’ αυτήν … μήπως ακόμη και να την τροποποιήσουμε… γιατί δεν λέμε ότι σε αυτή τη μελέτη τα πάντα είναι αρνητικά, μπορεί με κάποιες τροποποιήσεις να γίνει μια καλή μελέτη για την Άνδρο. Πάντως όχι ως περιφερειακό πάρκο! Ως κάτι άλλο».
Στο πλευρό του και η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, η γνωμοδότηση της οποίας συμπίπτει με το σκεπτικό του νέου δημάρχου. «Απόσυρση και επανεξέταση της μελέτης».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αν και με πλούσια πολιτιστική παρουσία η Άνδρος, μπορεί να πάει ένα βήμα μπροστά. «Το νέο ανοιχτό θέατρο 900 θέσεων που κατασκευάζεται τώρα, με χορηγία του Αλέξανδρου Τάτου, θα βοηθήσει πάρα πολύ… θα μπορούν να γίνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες…» Στα σχέδιά του η διοργάνωση το καλοκαίρι του 2015 και η στη συνέχεια καθιέρωσή του, ενός 15θήμερου φεστιβάλ με σύνθετη πολιτιστική δράση. Θεατρικά έργα, παραστάσεις, μικρές ποιοτικές συναυλίες.

Ο Θ. Σουσούδης βλέπει την ανάπτυξη του νησιού μέσα από τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. «Η Άνδρος έχει το έδαφος να αναπτύξεις κάποιες δράσεις στον πρωτογενή τομέα. Στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Ήδη αρκετοί έχουν ξεκινήσει, όχι μέσα από το Δήμο, μόνοι τους με μελισσοκομία, αμπελουργία… θέλουν να γυρίσουν και ψάχνουν» τονίζει, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική του δέσμευση για δημιουργία γραφείου με επιχειρηματικό σύμβουλο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ενημερωθούν ακόμη και για την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Σε ένα νησί με ναυτική παράδοση, η ναυτιλία δεν μπορεί παρά να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Αποτελεί άλλωστε μια διέξοδο στη μεγάλη ανεργία. Στις επιδιώξεις του, η δημιουργία ναυτικής σχολής στην Άνδρο για την οποία μάλιστα είχε εκφραστεί ενδιαφέρον από Ανδριώτες εφοπλιστές. «Θέλουμε οπωσδήποτε να την κάνουμε, μπορεί να γίνει, ο χώρος είναι έτοιμος, στο Μουστάκειο… το δήθεν πανεπιστήμιο που φτιάχτηκε στο Μουστάκειο είναι ένας μεγάλος χώρος, έρημος τώρα που μπορεί να αξιοποιηθεί».

Ο νέος δήμαρχος ξεκίνησε με πολλή όρεξη για δουλειά και πολλά όνειρα για την Άνδρο. Το βασικό, «να βγει προς τα έξω το νησί αυτό, γιατί ήταν κλειστό. Να φανεί η πραγματική εικόνα της Άνδρου, η αρχοντιά της. Είναι ξεχωριστό νησί έχει πράσινο, νερά, πάρα πολλές ομορφιές, πολιτισμό, ιστορία… πρέπει η Άνδρος να βγει προς τα έξω για να βρει τη θέση που της αξίζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.