synaxari-agoniston

Μονάχα ως «Μελέτη» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ιστορικό πόνημα του Αλέξανδρου Χελιώτη «Συναξάρι Ανδρίων Αγωνιστών Από την Ελληνική Επανάσταση έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2015 από την Λέσχη Ανδρίων για λογαριασμό του συγγραφέα και αφιερώνεται στην μεγάλη δωρήτρια και εκλεκτό μέλος της Λέσχης την ΚΑΤΙΝΑ Λ. ΠΟΛΕΜΗ.

Από την ελληνική επανάσταση όλοι ή σχεδόν όλοι οι Ανδριώτες πολεμιστές αναφέρονται στο βιβλίο. Με Σεβασμό στην έκφραση, και Τιμή στα πρόσωπα το βιβλίο είναι μια ζωντανή μαρτυρία που αντανακλά σε κάθε ανδριώτικο σπίτι το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεισέφερε στην πατρίδα. Τότε που υπήρχαν ακόμη ζωντανές μέσα μας αυτές οι έννοιες. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο γίνεται κοινωνός της σύγχρονης ιστορίας του τόπου του, μια ιστορία που αξίζει να τιμηθεί από τους νεώτερους και όσους θέλουν να λέγονται Ανδριώτες.

Συνοπτικό και συνάμα ακριβής ο συγγραφέας αναφέρεται στο χθες και στο σήμερα κλείνοντας σε μικρές περιεκτικές προτάσεις ιστορίες ζωής: «Θυμάμαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Σπάτα Αττικής, είχαμε έναν γείτονα στην ηλικία του πατέρα μου, με το όνομα Νικόλαος Τούντας. Όμως τον ήξεραν όλοι στο χωριό με το παρατσούκλι «Νίκος Βότσης» γιατί όταν ήταν μικρό παιδί, 10 χρόνων, ανέβαινε στα τραπέζια και τρα­γουδούσε τα τραγούδια για τον Βότση, τον ήρωα του Ναυτικού.

Και κάτι ακόμη, που το άκουσα από τον αείμνηστο φίλο μου Αντώνη Πολέμη. Επειδή ο εκ των καμικάζι Γεώργιος Ψαρρός δεν είχε εργασία μετά την αφυπηρέτησή του από το Ναυτικό, το Υπουργείο των Ναυτικών του ανέθεσε να ανάβει το βράδυ και να σβήνει το πρωί το φανάρι του Τουρλίτη στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας. Τώρα, πώς τα κατάφερνε ο μπαρμπα-Γιώργης με τις φουρτούνες, δεν ξέρω. Αυτό δεν μου το είπε ο φίλος μου. Αργότερα έγινε φαροφύλακας στο φανάρι της Γριάς.

Για τον Τουρλίτη, μου είχε πει ο Αντώνης και κάτι άλλο, που βέβαια δεν το έζησε αλλά το είχε ακούσει από αφηγήσεις των γερόντων. Όταν το καταδρομικό ΧΑΜΙΔΙΕ ξέφυγε από τα Στενά και κατέβηκε στο Αιγαίο και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των νησιωτών και όταν διατάχτηκε από την κυβέρνηση πλήρης συσκότιση, ορισμένοι κυνηγοί της Χώρας και των χωριών πήραν τα όπλα τους και άρχισαν να ρίχνουν στον Τουρλίτη για να πάψει να εκπέμπει φως.»

Και συμπληρώνει αλλού ο συγγραφέας παραθέτοντας μαρτυρίες:

«Μαρτυρία κ. Γεωργίου Καλλιβρούση από το Συνετί Άνδρου

ΑΠΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΠΡΙΝ ΤΑΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ Ο πατέρας μου, Λεωνίδας Καλλιβρούσης, ήταν πυροβολητής στο ΑΒΕ­ΡΩΦ και μου περιέγραψε το περιστατικό της τελέσεως του αγιασμού επί του πλοίου πριν αναχωρήσει ο ελληνικός στόλος για το Β. Αιγαίο για να μπλοκάρει τον τουρκικό στα Δαρδανέλια.

«Όλος ο στόλος μας ήταν αγκυροβολημένος στο Φάληρο και επί της ναυαρχίδος του ΑΒΕΡΩΦ, παρουσία του πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου και του υπουργού των Ναυτικών Ν. Στράτου, τελέστηκε ο καθιερωμένος για μας τους Ελληνορθόδοξους αγιασμός και διαβάστηκε το Βασιλικό Διάταγ­μα προαγωγής του πλοιάρχου Παύλου Κουντουριώτη σε υποναύαρχο και αρχηγό του στόλου. Πριν λήξει η τελετή, ο πρωθυπουργός εκφώνησε ένα πολύ μικρό λόγο, που ήταν όμως ο επιτυχέστερος από όλους τους λόγους που είχε εκφωνήσει ο μεγάλος αυτός πολιτικός» (βλ. παραπάνω σ. 44-45).

Μετά ακολούθησε η επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου που επιθεώρησε τον στόλο επί ακάτου. Εν συνεχεία, εν μέσω επευφημιών και ζητωκραυ­γών, απέπλευσε ο στόλος για το Β. Αιγαίο για να αποκλείσει τον τουρκι­κό στόλο στα Δαρδανέλια προτού προλάβη να βγει αυτός στο Αιγαίο. Απέπλευσε ο στόλος μας με το φουλ των μηχανών του για να γράψει μία από τις ηρωικότερες σελίδες της Ιστορίας, ενώ η μπάντα επί της πρύμης του ΑΒΕΡΩΦ έπαιζε το αγαπημένο εμβατήριο του ναυάρχου Κουντου­ριώτη: «Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά».

Ο Αλέξανδρος Χελιώτης γεννήθηκε στα Σπάτα Αττικής το 1934. Το 1952 τελείωσε το Α’Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (Πλάκας και το 1955 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης με βαθμό Άριστα.

Μετά την αφυπηρέτησή του από τον Στρατό, όπου είχε τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού του Πεζικού, διορίστηκε ως δημοδιδάσκαλος στην Άνδρο ΄που και υπηρέτησε στα σχολεία Παλαιοπόλεως, Βραχνού, Λαμύρών και Χώρας. Δίδαξε επί σειρά ετών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και υπηρέτησε ως προϊστάμενος γραμματείας του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικών Κυκλάδων με έδρα την Άνδρο. Είναι παντρεμένος με την Αργυρώ Ν. Μήλα από το Βραχνού, έχει δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Δημήτρη και τρία εγγόνια τον Αλέξανδρο, την Χαρίκλεια και τον Ζαννή.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου (Βιβλιοπωλείο /Τυπογραφείο Ι. Τηνιακού Χώρα Άνδρου (22820 24201) θα διατεθούν υπέρ της Καιρείου Βιβλιοθήκης, της Λέσχης Ανδρίων και του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.