Περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν το σεμινάριο με θέμα: «Πολιτιστικός προγραμματισμός στην τρέχουσα συγκυρία: πόλεις και πολίτες για τον πολιτισμό», που διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στο Athens Central Hotel η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα».
Στην έναρξη του σεμιναρίου απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», που υπογράμμισε την ανάγκη επιμόρφωσης των στελεχών των ΟΤΑ σε ζητήματα πολιτιστικού προγραμματισμού, αλλά και την ανάγκη για διευρυμένες συνεργασίες μεταξύ δήμων, κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών φορέων.
Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Αγγελέτου (MSc στην Πολιτιστική διαχείριση Universidad Complutense της Μαδρίτης / συν-ιδρύτρια Πλέγματος) αναφέρθηκε στην πολιτιστική χαρτογράφηση, η Μαρία Ψαρρού (Υπ. διδάκτωρ Παντείου πανεπιστημίου / συν-ιδρύτρια Πλέγματος) στον πολιτιστικό προγραμματισμό, ενώ η Στεφανία Ξυδιά (Απόφοιτη Πανεπιστημίου Cambridge και City University London / συν-ιδρύτρια Place Identity) και η Μαίρη Καρατζά (Interior και industrial designer/ συν-ιδρύτρια Place Identity) ανέπτυξαν τη συμμετοχή πολιτών σε σχέση με τον πολιτισμό, από τη θεωΡία στην πράξη.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Γιώργου Καραμανώλη (συν-ιδρυτή της Crowdpolicy), με θέμα: «Συμμετοχικός Σχεδιασμός και Kαινοτόμες εφαρμογές crowdsourcing και crowdfunding για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και τη διασύνδεση με κοινότητες πολιτών».
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων, μέσα από εργαστήρια και παραδείγματα, με το στρατηγικό σχεδιασμό και τον πολιτιστικό προγραμματισμό των δήμων, τις διαδικασίες διαβούλευσης και το πλαίσιο συμπράξεων με τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα, αλλά και με την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Στελέχη των Δήμων Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Λάρισας, Νέας Σμύρνης, Μεταμόρφωσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χίου και Άνδρου, εκπρόσωποι αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα, καθώς και ερευνητές και φοιτητές, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη επιμορφωτική δράση του Πλέγματος, που εγκαινιάζει έναν κύκλο σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις, με απώτερο σκοπό την προώθηση του πολιτιστικού προγραμματισμού σε περιφερειακό επίπεδο.