Κύριε Βλάμη ψεύδεστε ασυστόλως όταν λέτε ότι δεν έγινε επιστημονική ανάλυση και μελέτη-χαρτογράφηση του νησιού ώστε να επιλεγούν κατάλληλες εναλλακτικές θέσεις από τις οποίες με τεχνικοοικονομική ανάλυση να προκύψει η πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη θέση.
Ήμουν δημοτικός σύμβουλος την άνοιξη του 2012 όπως και ο κ Βόσσος όταν το τότε ΔΣ συγκροτημένα και ομόφωνα ψήφησαν τα τότε κριτήρια που έβγαλαν την θέση Πλούσκα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη θέση .
Συμφώνα με την μελέτη του ο κ Μπούρκας Αναφέρει! Η τελική κατάταξη του σημείου έγινε ύστερα από εξέταση δεκάδων θέσεων, και προέκυψε μέσα σε τρεις μήνες: Πλούσκα, Στενό, Μακροτάνταλο 1 & 3, Κάστρο, Τρομάρχια. Και μάλιστα με καθαρές διαφορές μεταξύ τους μιας και τα κριτήρια ήταν συγκεκριμένα, συγκροτημένα και ομόφωνα ψηφισμένα από το τότε ΔΣ την άνοιξη του 2012. Η φιλοσοφία των κυριότερων κριτηρίων ήταν:
1) Να είναι σε μέρος που να μην ενοχλεί και να μην φαίνεται.
2) Να μην θίγει τα υπόγεια νερά του νησιού. Να μην έχει οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές ζώνες κλπ κοντά.
3) Να μην είναι μέσα σε ζώνη προστασίας της Φύσης.
4) Να μην είναι σε μέρος δύσκολα προσπελάσιμο ή απομακρυσμένο για να είναι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο το έργο.
Ακόμα και στις διάφορες αντιρρήσεις και ενστάσεις σας ακολούθησε νέα κατάθεση φακέλου από την μελετητική εταιρεία όπου ενσωματώθηκαν όλες οι ερωτήσεις προκειμένου να εκπληρωθεί η τυπική πληρότητα που ήταν το ζητούμενο.
Προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες μετατοπίστηκε το γήπεδο της εγκατάστασης προς την κορυφογραμμή ώστε η απόσταση του γηπέδου από το ρέμα Πλούσκα να είναι περίπου 90 μ και η λεκάνης απορροής του έργου να είναι πολύ μικρή ήτοι 0,06κμ2.
Επίσης λήφθηκαν υπόψη εκ νέου οι αποστάσεις ως προς την κοντινότερη γεώτρηση της περιοχής που ήταν πλέον στα 1150 μέτρα σε ευθεία γραμμή πολύ χαμηλότερα και βαθύτερα (200μ) σε άλλο γεωγραφικό και γεωλογικό χώρο.
Οι άλλες γεωτρήσεις ήταν ακόμα μακρύτερα: στα 1650 και στα 2600 μέτρα σε ευθεία γραμμή. Ακόμα η θέση, ήταν πια σε ακόμα πιο ασφαλή απόσταση και σε μη ορατό σημείο από τον οικισμό Γίδες, καθώς και από το Ατένι. Η απόσταση του έργου από τον οικισμό Γίδες είναι 2300m από το κέντρο του και 1250m από το όριό του σε ευθεία γραμμή. Η απόσταση του έργου από το Ατένι είναι 2110m σε ευθεία γραμμή.
κ Βλάμη σε ένα τόσο μεγάλο έργο γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο φάκελο του.
κ Βλάμη γιατί κόπτεστε για το κόστος του έργου 5 με 7 εκ ευρώ το όποιο καλύπτεται εξολοκλήρου από ΕΣΠΑ μέσω περιφέρειας και δεν επιβαρύνει τους Δημότες της Άνδρου και τον κρατικό προϋπολογισμό(δείτε αντίστοιχο έργο στα Κύθηρα με 3.500 μόνιμους κατοίκους αξίας 5εκ ευρώ). Ίσα ίσα θα ήταν ευχής έργο να διαθέτουμε ΧΥΤΥ με εργοστάσιο ανακύκλωσης, μικρό ΒΙΟΚΑ μέσα στο ΧΥΤΥ , δίπλα μονωτικά στρώματα με συμπιεσμένη άργιλο γεωμενβράνες γεώ-υφασμάτα, γεω-συνθετικούς αργιλικούς φραγμούς που στην ουσία κάνουν αδιαπέραστες της κυψελίδες ενός ΧΥΤΥ.
Κ. Βλάμη για ποιες υδρολογικές μελέτες μιλάτε και με ποια επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ότι θα επιμολυνθούν οι γεωτρήσεις του Μπατσίου όταν η κοντινότερη στο ΧΥΤΥ, βρίσκεται ένα χιλιόμετρο σε οριζόντια απόσταση και σε βάθος 200μ.
Κ. Βλάμη είναι τραγική έως επικίνδυνη η νοοτροπία σας να θεωρείτε εκ προοιμίου ότι ένας ΧΥΤΥ θα καταλήξει σε ΧΑΔΑ.
Κ. Βλάμη είναι επικίνδυνη και για γέλια η υπόθεση σας ότι αν απορροφηθεί η θέση Πλούσκα το πρόβλημα που μας ταλανίζει μια εικοσαετία, θα λυθεί σε 18 το πολύ μήνες.
Κ. Βλάμη Σταματήστε να παίζεται με το μέλλον νέων ανθρώπων που έχουν επενδύσει στο Νησί τους .
Κ Βλάμη σταματήστε να παίζετε με την νοημοσύνη μας!
Διαπούλης Αριστοτέλης
Αγανακτισμένος Εξοργισμένος Μόνιμος Κάτοικος Άνδρου που Ζει από τον τόπο του