Όταν φεύγει μια “grande dame” από το μάταιο τούτο κόσμο αναπόφευκτα ο λογισμός πάει στα περασμένα… 

Μάρω Κυδωνιέως, ένας ζωντανός άνθρωποςΜΑΡΩ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ 1934-2021

Τη Μάρω Κυδωνιέως δεν την γνώριζα προσωπικά, μας είχαν συστήσει κάποιες φορές σε εκδρομές των “Φίλων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης” και είχαμε ανταλλάξει κάποιες κουβέντες, η Μάρω ήταν κοινωνικά ενεργή Ανδριώτισσα, πανταχού παρούσα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, στο φεστιβάλ Άνδρου, στις παρουσιάσεις εκθέσεων, βιβλίων, στο σινεμά, στην Αγορά της Χώρας… αλλά και στην Αθήνα, στο Λονδίνο και την Αμερική.

Απόφοιτος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δεν έλειψε ποτέ από καμία εκδήλωση αποφοίτων, ενεργή στην κοινωνική ζωή και δράση του Αρσακείου. 

Ομως δεν την θυμάμαι από αυτά τα μέρη, η Μάρω ήταν η ψιλόλιγνη γεμάτη αρχοντιά γυναίκα που κατέβαινε αγέρωχη τη σκάλα του Ομίλου, που κολυμπούσε ώρες, που έκανε μπάνιο με όλους τους καιρούς!

Την θυμάμαι να μιλά κατά το σύνηθες μέσα στην θάλασσα με άλλες κυρίες, την θυμάμαι να ανεβαίνει τη σκάλα, να βγαίνει στην προβλήτα του Ομίλου και με βάδισμα κινηματογραφικού αστέρα να πηγαίνει μέχρι το τραπέζι της…

Πριν χρόνια και για πολλές δεκαετίες ο Όμιλος ήταν πασαρέλα μιας γοητευτικής ζωής…. κάποιοι έκαναν μπάνιο μακριά από το μαστίγωμα της άμμου που φέρνει το μελτέμι και έτσι αναπόφευκτα τραβούσαν τα βλέμματα αν φυσικα διέθεταν το παράστημα! (από μακριά οι λεπτομέρειες είναι… ασήμαντες!)

Filoi-Kaireiou_MaroKidonieos
“Φίλοι της Καϊρείου Βιβλιοθήκης” – Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, επίσκεψη ξενάγηση στο Νομισματικό μουσείο της Αθήνας. Η Μάρω τέταρτη από αριστερά…

Στα 70s δεν μπορούσα να καταλάβω, πως γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι να πληρώνουν για να κάνουν μπάνιο στα… τσιμέντα! Τότε για μένα η άμμος ήταν ένα θαυμάσιο δημιουργικό εργοτάξιο, ενώ ο Όμιλος ένα σκέτο τσιμέντο μόνο για βουτιές! Αλλάζουν όμως τα χρόνια και η άμμος γίνεται συχνά ενοχλητική! Αλλάζουν πολλά και κάποια μένουν ίδια (ευτυχώς!)… ο Όμιλος, η Αγορά, οι βόλτες το βράδυ στις πλατείες, η μικρή αγαπημένη μας Χώρα που άλλοτε ανασαίνει βαριά από τις άπνοιες και άλλοτε την σκορπά ο δυνατός αέρας…

Δεν γνωρίζω αν η Μάρω ζούσε το 1970 στην Άνδρο, σας το είπα από την αρχή, δεν την γνωρίζω… περιγράφω μια “Ανδριώτικη περσόνα” που άφησε κάτι από τη γοητεία της στη Χώρα, δεν ξέρω λεπτομέρειες… δεν με ενδιαφέρουν… θέλω όμως σίγουρα να μετρηθώ μαζί με όσους τη γνωριζαν και να πω πόσο πολύ λυπήθηκα για το χαμό της.

Η Μάρω πέθανε χθες Σάββατο 11.9.2021, έτσι ξαφνικά… ίσως η μοίρα θέλησε να της χαρίσει μια “ανώδυνη έξοδο(;)” μιας και την είχε πονέσει πολύ με το θάνατο της κόρης… Όπως να έχει πολλοί θα την θυμούνται για πιο σαφείς λόγους από μένα, όλοι όμως θα την μνημονεύουμε για το μοναδικό της στιλ, τη χαρά για τη ζωή που σκορπούσε γύρω της… έτσι απλά όπως έδενε κόμπο το φουλάρι που φορούσε. Αιωνία της η μνήμη!

🖋 Άννα Βούλγαρη

Με μια λιτή συγκινητική ανακοίνωση ανήγγειλε ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου την απώλεια της ΜΑΡΩΣ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ.

Μάρω Κυδωνιέως, ένας ζωντανός άνθρωπος

Με ειλικρινή θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι η  αξιαγάπητη Μάρω Κυδωνιέως  επί μακρόν μέλος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου έφυγε από κοντά μας σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2021. Θα μας λείψει η καθημερινή, ευχάριστη παρουσία της στον Όμιλο, στη κοινωνική ζωή, προσφορά και δράση.
 
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της. Το Διοικητικό Συμβούλιο, τιμώντας τη μνήμη της, ομόφωνα αποφάσισε να προσφερθεί χρηματικό ποσού αντί στεφάνου, κατά τις επιθυμίες των οικείων της

Άνδρος, 11.09.2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΟΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θερμά συλλυπητήρια στον Δημήτρη Κυδωνιέως και την οικογένειά του για την απώλεια της μητέρας του από τους Αδαμαντία(Αντα) Ζωγράφου και Γιώργο Κορκόδειλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.