“Ο κρυφός συνδιοικητής του Δήμου Άνδρου, Κυριάκος Θωμάς, φαίνεται πως έχασε πάλι την ψυχραιμία του. Ξαναβγαίνει στο φώς για να συκοφαντήσει, παραθέτοντας παραπλανητικά στοιχεία, παραλείποντας σκοπίμως κάποια άλλα, σκορπώντας λάσπη δεξιά κι αριστερά -όπως κάνει πάντα- με σκοπό να καλύψει τις τερατώδεις απευθείας ΚΛΕΙΣΤΕΣ αναθέσεις του εργοδότη του, Δ. Λοτσάρη.
Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τις πρακτικές του, αλλά δεν μπορώ να μην απαντήσω στα υποκριτικά συμπεράσματα και στην κατευθυνόμενη λογική της ασάφειας.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
Η απευθείας ανάθεση είναι μια εκ του νόμου διαδικασία δαπάνη από 1 μέχρι 20.000 ευρώ, χωρίς διαγωνισμό, προκειμένου ο δήμος να ανταπεξέρχεται άμεσα στις λειτουργικές ανάγκες του, απ άκρου σε άκρη σε όλο το νησί.
Ενδεικτικά π.χ.
- Δαπάνη για υδραυλικές εργασίες στην Βουρκωτή, ποσό 1650 ευρώ
- Δαπάνη για προμήθεια φωτιστικών Μπατσίου 7.000 ευρώ
- Δαπάνη για προμήθεια αντλίας ύδρευσης Όρμου Κορθίου 2.500 ευρώ
- Δαπάνη για αγορά υλικών πλακόστρωσης πεζοδρομίου στην Χώρα 3.500 ευρώ
- Δαπάνη για αγορά υλικών καθαρισμού 400 ευρώ
- Δαπάνη για δημοσιεύσεις διαγωνισμών 1500 ευρώ……
Κλπ………(Τα ποσά είναι ενδεικτικά, ανάμεσα σε εκατοντάδες κωδικούς ανά έτος, προϋπολογισμού του δήμου).
Ο κ. Θωμάς με την αλχημεία να προσθέτει όλους τους κωδικούς επί πέντε χρόνια 2014-2019 με μικροποσά εξόδων, προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο και να εξισώσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες υπέρογκες απευθείας ΚΛΕΙΣΤΕΣ αναθέσεις του Δ. Λοτσάρη, με την καθημερινή λειτουργία του δήμου.
Αναφέρει 3272 αναθέσεις-κατατμήσεις, πράγμα τουλάχιστον αστείο, που θα είχε αναδειχτεί από το ελεγκτικό συνέδριο το οποίο έλεγχε όλες τις δαπάνες του δήμου με ποσά πάνω από 5.000 ευρώ. Όπως επίσης θα είχε αναδειχτεί κάτι τέτοιο από τον έλεγχο που έγινε στον δήμο το 2020, για την οικονομική διαχείριση μέχρι και το 2018 και ήταν όλα νόμιμα και ξεκάθαρα.
Βγάζει λοιπόν ένα παραπλανητικό άθροισμα 9.500.000 ευρώ, που αφορά τις τρέχουσες δαπάνες επί 5 ΧΡΟΝΙΑ για ΟΛΗ την Άνδρο, όπου τις χειρίζονται ΟΛΟΙ οι Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι.
Αλήθεια με το σκεπτικό του κ. Θωμά, πόσα εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί στον Δήμο Υδρούσας με απευθείας αναθέσεις από το 2002 μέχρι το 2010, που ήταν ο ίδιος δήμαρχος? Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε.
Με λίγα λόγια το θέμα δεν είναι για την ώρα, αν ο κ. Λοτσάρης ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΆΤΕΣ ΤΟΥ δαπάνησαν και άλλα 10.000.000 ευρώ, για καθημερινές ανάγκες στα 3.5 χρόνια θητείας, σε όλη την Άνδρο με τις απευθείας αναθέσεις δαπανών που αφορούν την λειτουργία του δήμου.
Το ΣΚΑΝΔΑΛΟ είναι, οι ΚΛΕΙΣΤΕΣ απευθείας αναθέσεις των τεράστιων ποσών 5.204.000 ευρώ σε 9 αναθέσεις, όπως παρακάτω, με την δικαιολογία του κατεπείγοντος.
Για να μη κοροιδευόμαστε κ. Κυριάκο Θωμά, έχετε αναλάβει με τα παιδαριώδη υποκριτικά επιχειρήματα, να καλύψετε τις τεράστιες απευθείας αναθέσεις και τις κλειστές διαπραγματεύσεις του κ. Λοτσάρη με ποσά:
- ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ 50.370 ευρώ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ)
269.751 ευρώ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟ ΔHMO ΑΝΔΡΟΥ 148.503ευρώ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥ
615.398ευρώ - ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
361.562 ευρώ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ & ΤΟΙΧΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ 243.878ευρώ
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΔΡΟΥ (2020) 415.000 ευρώ
- ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 300.000 ευρώ
- ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ 2019. 799.582 ευρώ
- ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΥ 2.000.000 ευρώ!!!!!!!!!!
ΣΥΝΟΛΟ: 5.204.000!!! σε μόλις 9 αναθέσεις.!!!
Ποσά που δεν έχουν καμιά σχέση με καθημερινότητα και την κίνηση του προϋπολογισμού, που τα διαχειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν σε όλους τους λαλίστατους καλοθελητές-παπαγαλάκια ότι, εμείς ΔΕΝ δώσαμε έργα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ με απευθείας αναθέσεις!!!
Η νομιμότητα και η διαφάνεια επιτάσσουν καθαρές και ΑΝΟΙΧΤΕΣ διαδικασίες. Αυτό πράξαμε στη θητεία μας, αυτό πράττουμε ως αντιπολίτευση και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.
Γι αυτό άλλωστε ο δήμος Άνδρου βραβεύτηκε το 2019 ως ΤΕΤΑΡΤΟΣ για την οικονομική του διαχείριση και ως ΕΝΑΤΟΣ για την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του, ανάμεσα σε 320 δήμους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, αλλά και αυτό το αποσιωπάτε (Γιατί άραγε?)
Αφήνουμε στην άκρη τις γελοιότητες με τα κατεβατά συμβάσεων, με τις «δημιουργικές στατιστικές» και τις παραθέσεις ποσών. Μας κουνάει το δάχτυλο ποιος; Η δημοτική αρχή Λοτσάρη που έχει διοικήσει εδώ και τέσσερα χρόνια το νησί κάτω από μια ΜΟΝΙΜΗ έκτακτη ανάγκη, κάνοντας τον Δήμο Άνδρου ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ στις απευθείας αναθέσεις υπέρογκων ποσών και στις κακοτεχνίες, ΧΩΡΙΣ έργο επί της ουσίας.
Συμπερασματικά, έγινε μια «φιλότιμη» υπερπροσπάθεια μπουρδολογίας, με απίθανες στατιστικές αναλύσεις και με συμπεράσματα που πηγάζουν από το ρητό «πες πες κάτι μένει».
Σας πήραν είδηση και απλοί πολίτες, που διάβασαν το «άρθρο σας.»
Το έχω ξαναπεί,
Η πολιτική διαφωνία κ. Κυριάκο Θωμά είναι σεβαστή, αλλά ο καιροσκοπισμός, η ατιμία, η αφιλοτιμία και η αδικία δεν ανήκουν στα χαρακτηριστικά που μπορώ να ανεχτώ!
Για τον συνδυασμό
ΑΝΔΡΟΣ-ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Θεοδόσης Ι. Σουσούδης”
Έλεος πια! Το θέμα των «απευθείας αναθέσεων έχει καταντήσει κουραστικό. Δεν μπορεί αυτό, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και να αποπροσανατολίζει σε μια στείρα αντιπαράθεση, ενώ ο τόπος έχει άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, για τα οποία σιωπούν.
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τη δυνατότητα στο δήμαρχο, προκειμένου να μη χρονοτριβούν μικρές υποθέσεις, να μπορεί να διαχειρίζεται ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, χωρίς διαγωνισμό. Αυτό είναι μια πάγια τακτική, την οποία ακολουθεί κάθε διοίκηση, όπως και η παρελθούσα διοίκηση Σουσούδη, η οποία κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές.
Σήμερα έχουμε τη διοίκηση Λοτσάρη, η οποία ελέγχεται θεσμικά από τη λεγόμενη «αντιπολίτευση». Τα πράγματα έχουν τεθεί απλά σε μία ερώτηση: Πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει η σημερινή διοίκηση; Περιορίστηκε στο νόμιμο περιθώριο των 30.000 ή έσπασε μεγαλύτερα ποσά σε 30ντάρια για να φαίνεται νόμιμο; Από τις υπεκφυγές, ότι η διοίκηση Σουσούδη είχε κάνει συνολικά μεγάλα ποσά δεν βγαίνει νόημα. Ο Σουσούδης κρίθηκε. Σήμερα κρίνεται ο Λοτσάρης. Η παρελθοντολογία δεν βοηθά. Το μέλλον ενδιαφέρει! Αλλοίμονο να φέρναμε θέματα από τη περίοδο της διοίκησης Παρόδου, αμέσως μετά τον εμφύλιο, για να δικαιολογήσουμε ή να κρύψουμε σημερινές καταστάσεις…