Μεγάλη Παρασκευή στην ‘Ανδρο. Ημέρα απόλυτου πένθους καθώς κορυφώνεται το θείο δράμα.

Ημέρα πένθιμη που ο καθένας μας “προσδοκά ανάσταση νεκρών” κι αφήνει λίγα λουλούδια στο παγωμένο μάρμαρο ή στο οστεοφυλάκειο κάποιου κοιμητηρίου, για αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν ανεπιστρεπτί. 

Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου

Και ύστερα οι Επιτάφιοι, η περιφορά και τα εγκώμια τα ειδικά τροπάρια που ψάλλονται κατά τον ΄Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου ενώ κατά την τελετουργία ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, εντός των ναών, λίγο πριν την εκφορά του επιταφίου, όπου μερικά εξ αυτών και επαναλαμβάνονται κατά την εκφορά.

Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Αγιος Γεώργιος Χώρας Άνδρου. Photo: Μ. Μακρογκίκας
Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Η Παναγία στη Χώρα Photo: Μανώλης Μακρογκίκας

Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της ΆνδρουΠαναγία Σαρίζης

Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Αης Γιώργης Στενιών Photo: Ευγενία Φαλαγγά Χριστοδούλου
Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Αγιος Νικόλαος Γαυρίου Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος
Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Στολισμός στον Ταξιάρχη
Μ. Παρασκευή σε εκκλησιές της Άνδρου
Ι.Ν. ΠΑμεγγίστων Ταξιαρχών Υψηλού

Τα εγκώμια

Πρόκειται για 185 σύντομα τροπάρια που παρεμβάλλονται μετά τον 118ο ψαλμό, (ψαλμό του Αμώμου) ακολουθώντας σε τρεις στάσεις. Η πρώτη στάση σε ήχο πλάγιο α΄ αρχίζει με το εγκώμιο “Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ…”. Η δεύτερη στάση σε ήχο πλάγιο α΄ αρχίζει με το εγκώμιο “Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην…” και η τρίτη στάση σε ήχο γ΄ αρχίζει με το εγκώμιο “Αι γενεαί αι πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Χριστέ μου”.

Και οι τρεις  στάσεις καταλήγουν με το ίδιο τροπάριο – εγκώμιο που ξεκινούν ενώ ο λειτουργών ιερέας ή αρχιερέας θυμιατίζει τον επιτάφιο και από τις τέσσερις πλευρές του. Συνέχεια των εγκωμίων ακολουθούν ευλογητάρια και στιχηρά ιδιόμελα.

Γενικά τα εγκώμια μεταφέρουν κατανυκτική έκπληξη επί του θείου δράματος, την αναπαράσταση του οποίου τιμούν οι Χριστιανοί. Ιστορικά αποδίδονται κυρίως ως λαϊκής έμπνευσης δημιουργήματα που φέρονται σε κώδικες με διάφορες παραλλαγές. Κάποια όμως εξ αυτών διακρίνονται ιδιαίτερα για την αρχαιότητά τους, ως αντιγραφή, από Βυζαντινούς μαΐστορες, των αρχαίων εγκωμίων προς την Περσεφόνη και την θεά Δήμητρα που ψάλλονταν κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπως το “Ω γλυκύ μου Έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνο”.

Καλή Ανάσταση!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η τρίτη στάση των εγκωμίων της Μ.Παρασκευής ψάλλεται σε ήχο ΄Δ δηλ. ”τέταρτο” ή αλλιώς ”λέγετο” ή αλλιώς μιξολύδιο. Αυτό που σας μπέρδεψε είναι το ειδικό σημάδι του ήχου που περιλαμβάνει ένα κεφαλαίο Γ δίπλα του ένα ”τος” και από κάτω του ένα ”λ”

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.