Ξεκίνησαν σήμερα 5.2.2025 στον Άγιο Πέτρο, οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να αντικαταστήσει τους ξύλινους με τσιμεντένιους ιστούς σε διάφορα σημεία του νησιού.
Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος – “Α” Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση
Οι κάτοικοι ζητούν υπογειοποίηση του δικτύου και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή. Παρόντες εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, η έπαρχος του νησιού και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι συζητούν με τον εργολάβο του έργου.
Τσιμεντένιοι ιστοί έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στο νησί, όπως μεταξύ άλλων στα Απατούρια, και το Μπασί.
Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ σε όλους τους οικισμούς , κυρίως τους παραδοσιακούς οικισμούς, της Άνδρου. Ή υποβάθμιση των περιουσι΄ών μας, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος. Οι κανόνες περί παραδοσιακών οικισμών ισχύουν και πρέπει να ισχύουν για όλους!
Δυστυχώς μετά τις αντιδράσεις στην Τήνο πριν 1,5 χρόνο περίπου και την αρνητική γνωμοδότηση της αρχιτεκτονικής επιτροπής για τις τσιμεντένιες κολώνες που αλοιώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο και δεν χρειάζεται πλέον αυτή η γνωμοδότηση. Έτσι προχωρούν εδώ και ένα χρόνο σε εγκατάσταση των τσιμεντένιων, προς διευκόλυνση της ΔΕΔΔΗΕ προκαλώντας βλάβη στο τοπίο, με επιπτώσεις στον τουρισμό. Οι κάτοικοι με τους φορείς τους δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτή την αλλαγή στον νόμο που βλάπτει την εικόνα του νησιού.
Για ποιο τουρισμό μιλάτε 40 μέρες το χρόνο, για ελάτε στην Άνδρο τον χειμώνα να δείτε τη γίνεται, έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα στο νησί μάς, οι τσιμεντένιες κολώνες μάς μάραναν,στην δεκαετία του 60 υπήρχε χειρουργός στο νησί και μαιευτική κλινική, τώρα άστα να πάνε,μάλλον δεν σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του νησιού,γιαυτό όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα απορροφά Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος,Νάξος.Πολλοι από εσάς ερχόμαστε για 20 μέρες το καλοκαίρι και νομίζετε πως είναι το νησί μάς ιδιωτικό,δεν θα σας περάσει όμως γιατί εμείς που έχουμε επενδύσει θέλουμε να δουλέψουμε, να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω στο νησί μας.