Του ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ – Αρχιτέκτονα Μηχανικού – Μελετητή, μέλος : Τ.Ε.Ε. – Σ.Α.Δ.Α.Σ. και του κόμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Χώρο απόθεσης των Απορριμμάτων της Άνδρου , αλλά και της αρθρογραφίας που προηγήθηκε και επακολούθησε – με αμφίδρομες κατηγορίες μεταξύ των 2 δημάρχων – επιτρέψτε μου να εξιστορήσω και να καταθέσω την προσωπική μου εμπλοκή ως Μελετητής – Αρχιτέκτονας Μηχανικός και δημότης Άνδρου , που ανέκαθεν και αφιλοκερδώς προσπάθησα να προσφέρω τις επιστημονικές γνώσεις μου για το καλό του αγαπημένου μας τόπου – οικογενειακά.
Τα προβλήματα που προέκυψαν διαχρονικά με την ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων της Άνδρου , τα γνωρίζω πολύ καλά όλα αυτά καθώς θέλησα εθελοντικά να ασχοληθώ σοβαρά και να συνδράμω τον τόπο μου και τις δημοτικές αρχές ήδη από το 2011 !
Τότε και αφού είχε τον Φλεβάρη καταρρεύσει ο σκουπιδότοπος στην Σταυροπέδα (κατά την διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας που δημιουργήθηκε υπερχειλίζον ρέμα , πέρασε μέσα από τον σκουπιδότοπο και συμπαράσυρε τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι την κοντινότερη ακτή , τις Αποθήκες, και κάλυψε το 80% του βυθού σε ακτίνα 250 μέτρων), συνεννοήθηκα με τον τότε Ευρωβουλευτή των Ο.Π. Νίκο Χρυσόγελο, τον προσκάλεσα στην Άνδρο, έκλεισα ραντεβού με τον τότε δήμαρχο Γιάννη Γλυνό και τελικά κατέληξε να αναθέσει ο Ν.Χ. στους συνεργάτες του την εκπόνηση Μελέτης σύγχρονης Διαχείρισης με την δημιουργία νέου ΧΥΤΥ. Η Μελέτη παραδόθηκε το 2012 και έκτοτε ανατέθηκε στην ΕΕΤΑΑ η Μελέτη Έρευνας Εναλλακτικών θέσεων Χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ – με κριτήρια όπως τοα ανάφερες , την εγγύτητα στους οικισμούς με την μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων. Για κάποιο λόγο όμως δεν κατέληξε η ΕΕΤΑΑ σε τελική απόφαση και “πέταξε το μπαλάκι” στον νεοεκλεγμένο δήμαρχο το 2014, τον ιατρό- ορθοπεδικό κο Θεοδόση Σουσούδη.
Ο Θ.Σ. είναι συνομήλικος μου και ήμασταν καλοί φίλοι από την εφηβεία μας , αποφασίσαμε και οι δυο μετά τις σπουδές και την στρατιωτική θητεία να εγκατασταθούμε το 1991 επαγγελματικά στην Άνδρο – που ήδη τότε έφθινε πληθυσμιακά και όλοι προτιμούσαν την Αθήνα για να βρούν δουλειά . Κάναμε μεγάλες συζητήσεις τον χειμώνα για προτάσεις για την ανάκαμψη του νησιού από την εγκατάλειψη , οπότε ένιωσα χρέος μου προεκλογικά το 2014 να καθίσω και να κάνω ξεχωριστή Προμελέτη Χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ, βάζοντας στο μικροσκόπιο τρεις εδαφικές περιοχές , μία κεντρική , μία προς νότο και μια βόρεια και ξεκίνησα μέσω ψηφιακών χαρτών να εντοπίζω τα προβληματικά σημεία. Την Προμελέτη της παρέδωσα (σε ) στον Θ.Σ. πριν τις εκλογές ελπίζοντας να την αξιοποιήσει ανάλογα . Τελικά προδόθηκα ως προς τις αγνές προσδοκίες μου, ο Θ.Σ. ως δήμαρχος πιά , πιεζόμενος από την πλήρη απουσία Χώρου Απόθεσης ανακοίνωσε ανοικτή πρόσκληση για Υπόδειξη θέσης για τον ΧΥΤΥ – μη συμπεριλαμβάνοντας τις δικές μου 3 εναλλακτικές Προτάσεις – και το 2015 ανακοινώθηκε η επιλογή της περιοχής της Πλούσκας (ανατολικά του Μπατσίου) ως καταλληλότερης θέσης . Οι Μπατσιώτες κυρίως αντέδρασαν σθεναρά , το πολέμησαν μέχρι και με δικαστικές προσφυγές αλλά δεν κατάφεραν να ακυρώσουν την Απόφαση. Εν τω μεταξύ ο Θ.Σ. χρεώθηκε με την δυσφορία του 1/3 των κατοίκων – αυτών της βόρειας Άνδρου – και στις επόμενες εκλογές έχασε την δημαρχία από τον Δημήτρη Λοτσάρη (πάντα “προστατευόμενος” από την Ν.Δ. που στην Άνδρο διαχρονικά πιάνει πάνω από 60% , όπως και ο Θ.Σ. προηγούμενα) που “μάζεψε” τις ψήφους των κατοίκων Μπατσίου και βόρειας Άνδρου υποσχόμενος να καταφέρει την ακύρωση της Πλούσκας ως τόπου του νέου ΧΥΤΥ (ΧΥΔΥ πιό σωστά με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας). Μετά όμως την εκλογή του έκανε μεγαλειώδη “κωλοτούμπα” και προώθησε προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα ! Στις εκλογές όμως του Οκτωβρίου , προφανώς του “το χρέωσαν” οι Μπατσιώτες και λοιποί και με την σειρά του έχασε την δημαρχία και την πήρε ξανά ο Θ.Σ. !!
Εδώ οφείλω να επισημάνω οτι η Πλούσκα είναι μια υπέροχη και εύφορη κοιλάδα με φυσικό ρέμα που καταλήγει σε καταπληκτική παραλία , απόμακρη και δύσκολα προσβάσιμη , στην ανατολική πλευρά της Άνδρου αλλά ουσιαστικά πλησιέστερη στο βόρειο τμήμα του νησιού , κηρυγμένη ως Βιότοπος λόγω φυσικής λίμνης που σχηματίζεται πίσω από την αμμουδιά, και κατά μήκος του ρέματος στην κοιλάδα , εκατέρωθεν αναπτύσσονται κτήματα με καλλιέργειες και στάνες κτηνοτρόφων . Όλα αυτά θα καταστραφούν και θα εκλείψουν μόλις ανοιχθεί ο φαρδύς δρόμος για τον ΧΥΤΥ, μπαζωθεί και επικαλυφθεί το ρέμα και κατασκευαστεί η λεκάνη του ΧΥΤΥ με τα συνθετικά γεωϋφάσματα !
Απλά ενημερωτικά σας επισυνάπτω επεξεργασμένο ψηφιακό χάρτη με τις 3 προτεινόμενες από εμένα εναλλακτικές θέσεις για τον ΧΥΔΥ της Άνδρου – αντί της Πλούσκας – για να γίνει αντιληπτή η διαφορά .
28 – 3 – 2024