Μέτρα φυλάσσεσθαι· καιρός δ᾽ επί πάσιν άριστος.

Κρατάτε το μέτρο. Και υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για όλα.

Ησίοδος
 (7ος αιών π.Χ.)

Μπατσί περιοχή Κολώνα

Στο τηλέφωνο που χτύπησε το βράδυ της Τρίτης 7.5.2024 η γυναίκα στην άκρη της γραμμής μιλούσε για δυνατή έκρηξη στην περιοχή Κολώνα του Μπατσίου, ωστικό κύμα που έγινε αισθητό στην παραλία του Μπατσίου και μεγάλη λάμψη στην Κολώνα. Ειδοποιήθηκε ταυτόχρονα Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική. Στο σημείο που έσπευσαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική βρέθηκε ένα μικρός κρατήρας από όπου εικάζεται ότι είχε προκληθεί η έκρηξη πιθανότατα από δυναμίτιδα…

Στενιές

Στο group ΣΤΕΝΙΩΤΙΚΑ γράφει (Τρίτη 7.5.2024) ο Βαγγέλης Σύμπουρας:

Χριστός Ανέστη. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά από ΜΕΓΑΛΗ τύχη στα όρια του θαύματος. Στο σημείο αυτό βρισκόταν η κόρη μου και η γυναίκα μου που έντρομες έβλεπαν ένα πυρωμένο βέλος να κατευθύνεται προς το μέρος. Το «κάρφωμα» συνοδεύτηκε με το σμπάρο. Δεν ήταν η κακιά ή ώρα. Θέλει μεγάλη προσοχή πως ρίχνουνε τις ρουκέτες και ποιος (!!!) τις ρίχνει. ΣΗΜ. Η φωτογραφία δείχνει το καρφωμένο ρουκετόξυλο.

Βαρελότα και η άλλη πλευρά του εθίμου

Την Τετάρτη 1 Μαίου η Κατερίνα Σαλωνίκη μιλά για ένα βάρβαρο έθιμο:

Βαρελότα – Αυτό το βάρβαρο έθιμο

Το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την επόμενη μέρα στο νησί, για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες άνθρωποι θα ζήσουν τη φρίκη με τα βαρελότα και τις αυτοσχέδιες βόμβες – δυναμίτες, που κάποιοι ετοιμάζουν με χαρά.

Το «έθιμο» των βαρελότων είναι καιρός να σταματήσει εφόσον η λέξη έθιμο με τον άγραφο νόμο που επικρατεί, συνοδεύεται και από την έννοια του δικαίου ενώ για έναν τεράστιο αριθμό συνανθρώπων μας όχι μόνο δεν είναι δίκαιο αλλά και είναι και άκρως επιβαρυντικό.

Ας εναντιωθούμε σε αυτούς τους άθλιους κρότους και στις αποκρουστικές αυτές κατασκευές. Ας σεβαστούμε τους συνανθρώπους που φοβούνται, το περιβάλλον, τη φύση, τα ζώα, τα πουλιά.

Ας αποτρέψουμε με τον τρόπο μας κινδύνους από τέτοιες ενέργειες, ας αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι έχουν διαμελιστεί, έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, πόσοι άνθρωποι και ζώα έχουν σκοτωθεί, πόσες φωτιές έχουν πυροδοτηθεί.

Ας διεκδικήσουμε τη θέση μας σε μια γαλήνια Ανάσταση, που δεν θα κινδυνεύει να σπάσει η καρδιά μας και το περιβάλλον γύρω μας δεν θα υποφέρει.

Ας φερθούμε επιτέλους σαν άνθρωποι με ευαισθησία και νοημοσύνη και ας μπλοκάρουμε τα απωθημένα των λιγοστών επινοητών, της φασαρίας και της ηχορύπανσης.

Καλή και ειρηνική Ανάσταση για όλους.

ΑΜΗΝ!

Κατερίνα Σαλωνίκη

Ο Γιάννης Ξανθός γράφει και υπογράφει σήμερα 8.5.2024
 
 
“Tourlos delenda est” (O Τούρλος να καταστραφεί).Ο Τούρλος, ο βράχος, το τοπόσημο του Νειμποριού, τα ξημερώματα του Πάσχα, κατά τις 05. 30 άγνωστοι άν-ανδροι Ανδρείοι (ανατίναξαν με δυναμίτη (!) μάλλον, μέρος του βράχου του Τούρλου και τον μετέτρεψαν σε νταμάρι και θρύψαλλα.Στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης μαγκιάς, για χάζι, για την φιγούρα στην παρέα και μέρος επίσης ενός κακώς εννοούμενου και τηρούμενου εθίμου.Από την ισχυρότατη έκρηξη έσπασαν τα τζάμια παρακειμένου αναψυκτηρίου σε απόσταση εκατό μέτρων.Έκτοτε, παρόλο που πέρασαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες , και πέρασαν εκατοντάδες από την παραλία, την πεζογέφυρα και τον αμαξιτό δρόμο, δεν είδα κανενός να ιδρώσει το αυτί, να το δημοσιοποιήσει, να το καταγγείλει.Μόνο σέλφις και φωτογραφίες από
λουκούλεια γεύματα και γλέντια, από εκκλησίες, από παρέες ευωχούμενες και “πόσο ωραία είναι η Άνδρος μας”.Δεν μας αξίζει αυτός ο τόπος.Δεν τον αγαπάμε, δεν τον προστατεύουμε, δεν τον σεβόμαστε.Αντε και του χρόνου να ανατινάξουμε τον υπόλοιπο Τούρλο, το Κάστρο απέναντι.Ετσι , για την πλάκα μας μωρέ.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ θόρυβος για το τίποτα.
    Όλοι έχουν ξεχάσει την πτώση της χωματερής σκουπιδιων στην θάλασσα τι 2011,από την οποία υπάρχει ακόμα περιβαντολογικη
    επιβάρυνση του βυθού

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.