Το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ καλύπτει ο ανδριώτης Γιώργος Λιάλιος. Ένα ρεπορτάζ που αφήνει ελπίδες για την αποκατάσταση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος αφένος και συνοψίζει το θέμα σκουπίδια σε μια παράγραφο στο τέλος του κεμένου.

Γράφει ο Γιώργος Λιάλιος:

Στην ογκομέτρηση της υποθαλάσσιας χωματερής στην Ανδρο προχώρησαν επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ, με τη βοήθεια του ερευνητικού σκάφους «Αλκυών». Στις μετρήσεις τους θα βασιστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να προϋπολογίσει και να δημοπρατήσει το σύνθετο έργο της ανάσυρσης των σκουπιδιών από τον βυθό. Πρόκειται για μια μοναδική στα ελληνικά χρονικά επιχείρηση, η οποία αν πραγματοποιηθεί σωστά μπορεί να αναδειχθεί ως παράδειγμα αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς…

Και καταλήγει ο έγκριτος συντάκτης:

Κατά τα λοιπά, η Ανδρος παραμένει χωρίς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, «δεματοποιώντας» για περισσότερο από μια δεκαετία τα απορρίμματά της στον χώρο της παλιάς χωματερής. «Ο διαγωνισμός για το νέο ΧΥΤΥ και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων (στην περιοχή Πλούσκα) έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει οριστικός ανάδοχος», λέει ο κ. Γραφάκος. «Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση. Πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο Ε Δ Ω!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια εξαιρετικά ντροπιαστική υπόθεση που έβαλε την Άνδρο στο στόχαστρο αρνητικών σχολιασμών παγκόσμια και εγχώρια, φαίνεται να οδεύει προς θετική επίλυση .
    Ο υποβρύχιος – υποθαλάσσιος σκουπιδότοπος που προέκυψε το 2011 , σε συνέχεια σφοδρής καταιγίδας που παρέσυρε τα στιβαγμένα ακατάστατα και χωρίς την παραμικρή προστασία ισχυρής περίφραξης σε μια απότομη πλαγιά – ουσιαστικά ένας παράνομος σκουπιδότοπος απλής Απόθεσης – και τα οδήγησε μέσω υποκείμενης μικρής παραλίας στον βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας. Το αποτέλεσμα ήταν πέραν από την επικάθηση στον βυθό, πολλά σκουπίδια (τα ελαφρύτερα) “ταξίδεψαν” μέχρι τις ακτές της Ικαρίας αλλά και της Τουρκίας !
    Προσωπικά είχα εμπλακεί με το πρόβλημα σε 3 διαφορετικές περιόδους :
    – το 1991 ως Μηχανικός της τοπικής Τ.Υ.Δ.Κ. του Επαρχείου Άνδρου κλήθηκα να κάνω Μελέτη και προϋπολογισμό τοιχείου αντιστήριξης και πλέγματος υψηλότερα αυτού , στο κατώτερο άκρο του Σκουπιδότοπου , όμως το έργο δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων των ιδιοκτητών της έκτασης – της Ιεράς Μονής Παναχράντου και της Μητροπολιτικής Αρχής Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας και Κύθνου.
    – μεταξύ του 2005 και του 2009 υπήρξαν σφοδρές κινητοποιήσεις πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων των κοντινότερων οικισμών – Πιτροφού και Ζαγανιάρη – στις οποίες και συμμετείχα,
    – το 2011 και μετά την καταστροφική κατάρρευση του Σκουπιδότοπου , ως μέλος των Ο.Π. πλέον , προσκάλεσα τον Ν. Χρυσόγελο και αφού έκλεισα συνάντηση με τον τότε δήμαρχο κο Γιάννη Γλυνό και επίσκεψη στον χώρο, ο Ν.Χ. παρήγγειλε σε συνεργάτες του (ήταν Ευρωβουλευτής τότε) την εκπόνηση Μελέτης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Άνδρου. Δυστυχώς ούτε αυτή υλοποιήθηκε καθώς τον επόμενο χρόνο ο Ι. Γλυνός δεν επανεκλέχθηκε και λίγα χρόνια μετά απεβίωσε.
    Σας δημοσιεύω αυτά ως ένα παράδειγμα όπου η κακή οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η έλλειψη ικανής χρηματοδότησης δημιουργούν εξαιρετικά Περιβαλλοντικά προβλήματα – εγκλήματα τολμώ να πώ – στα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας , μόλις 2 ημέρες μετά τον παγκόσμιο εορτασμό της “Ημέρας για το Περιβάλλον” !

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.