Ένα μουσείο στον Πύργο Αγαδάκη Η Έκθεση της Συλλογής Μιχαήλ Ζ. Καΐρη, αποτελεί μία προσπάθεια να διασωθεί, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το έργο του παραδοσιακού τεχνίτη Σιδηρουργού. Έχει αφ΄ ενός εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποτείνεται κυρίως στους νέους που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν την παραδοσιακή αυτή τέχνη που σβήνει, αφ΄ ετέρου σκοπό έχει να τιμήσει τους τελευταίους εν ζωή Σιδηρουργούς που έτυχε να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την τέχνη τους.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται ο χώρος και ο τρόπος εργασίας, τα εργαλεία της δουλειάς τους, τα εργαλεία που κατασκεύαζαν και επισκεύαζαν για άλλους τεχνίτες όπως οικοδόμους, μαρμαρογλύπτες, αγρότες, τσαγκάρηδες, μαραγκούς καθώς επίσης τα αντικείμενα που αφορούσαν το νοικοκυριό των συμπολιτών τους.
Ήταν τόσο μεγάλο το εύρος των εργασιών τους ώστε οι Σιδηρουργοί των πόλεων και κωμοπόλεων είχαν εξειδικευθεί στην άσκηση ειδικών εργασιών με αποτέλεσμα την δημιουργία των ειδικών, όπως οι καροποιοί, αμαξάδες, κλειδαράδες, κουδουνάδες, μαχαιράδες, πεταλωτές, χαλκωματάδες, καμπανοποιοί.
Στα χωριά όμως και σε απόμακρες περιοχές, ο σιδηρουργός μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 ήταν υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των κατοίκων δουλεύοντας με τα απλά μέσα που διέθετε και ο συνάδελφός του στην αρχαιότητα.
Η μόνιμη αυτή Έκθεση θα φιλοξενείται στον Πύργο Αγαδάκη της Καιρεΐου Βιβλιοθήκης στην περιοχή Απατούρια της Άνδρου .Πύργος

Μιχαήλ Ζ. Καΐρης
 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.