Για το εξάμβλωμα της Χώρας (έτσι κατάντησε το πάλαι ποτέ κτήριο – κόσμημα που έφερε την αρχιτεκτονική υπογραφή του Άρη Κωνσταντινίδη) το ερείπιο του Xenia συναντήθηκε χθες 18.9.2024 με την γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νάγια Κόλλια, ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι την δεκαετία του 1950-1960 τα ξενοδοχεία «Ξενία» ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967 (αμέσως πριν από την άνοδο της Χούντας, καθώς, με βάση την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί πλέον μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη της οικονομίας). Το πρόγραμμα των κρατικών ξενοδοχείων «Ξενία» προανήγγειλαν μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (ξενοδοχεία, μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες πλαζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, αρχαιολογικών χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους. Έπειτα από την εφαρμογή αυτού του σχεδίου η εικόνα της Ελλάδας μεταφέρθηκε στην υφήλιο αναδεικνύοντας περίτρανα την αθωότητα του ελληνικού καλοκαιριού. 

Τα κρατικά «Ξενία», τα τουριστικά περίπτερα, τα μοτέλ, οι οργανωμένες παραλίες και τα camping του Ε.Ο.Τ, οι εγκαταστάσεις του Αστέρα (Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ρόδος), οι παραθεριστικοί οικισμοί κι οι λουτροπόλεις αποτέλεσαν για την εποχή τον παράδεισο της βαλκανικής χερσονήσου.Το 1958 ο Άρης Κωνσταντινίδης κτίζει το πρώτο Ξενία στην Άνδρο, το οποίο δημιουργεί τομή στην τυπολογία των ξενοδοχείων που κτίζονται από τον Ε.Ο.Τ.

Στο σήμερα τώρα το άλλοτε στολίδι στέκει ερείπιο και ένα πλέον επικίνδυνο κτήριο στην Πλακούρα, χώρος καταφυγίου για ποντικούς, κατσαρίδες κ.λπ
Συνάντηση για το "αμαρτωλό" ΞΕΝΙΑΟι προσπάθειες να απαλειφθούν τα γραφειοκρατικά ως επί το πλείστον ζητήματα που απορρέουν είναι πολλές, Έτσι και ο νυν δήμαρχος Θ. Σουσούδης  έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών προκειμένου να δοθούν λύσεις σε σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα του νησιού μας.
Για το σκοπό αυτό και ύστερα από την πρώτη επίσκεψη στην ΕΤΑΔ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Δήμαρχος Άνδρου είχε συνάντηση στα γραφεία της ΕΤΑΔ με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, πραγματοποιήθηκε χθες 18.9.2024 συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Άνδρου με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νάγια Κόλλια.
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Ξενία στο νησί μας, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ.
“Το «Ξενία», ένα ακίνητο σε προνομιακή θέση, με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, το οποίο ωστόσο είναι άκρως επικίνδυνο καθώς αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά στατικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως και ζητήματα συντήρησης.
Ως δημοτική αρχή δρομολογούμε άμεσα την υλοποίηση της έκθεσης επικινδυνότητας και παράλληλα εντείνουμε τις επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατό η καλύτερη λύση για το νησί μας, σχετικά με το ΞΕΝΙΑ.
Στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι όσοι θέλουν το καλό της Άνδρου και συμφωνούν με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων που έχουν την αφετηρία τους πολλές δεκαετίες πίσω”. Έτσι καταλήγει η ανακοίνωση του Δ. Α.  
 
Ευχόμαστε καλή επιτυχία για το καλό της Άνδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.