Δίνει το παρόν σχεδόν σε κάθε εκδήλωση. Ζωντανεύει την παράδοση, δρα δημιουργικά οργανώνοντας εκδηλώσεις στο νησί και πέρα από αυτό. Ταξιδεύει την Άνδρο με φορεσιές, μαγειρέματα, συνεδριάσεις και εκπροσωπήσεις σε εθνικά φόρα και οργανισμούς. Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου στηρίζει τις Ανδριώτισσες γυναίκες, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας με δυναμισμό και αξιοπρέπεια.
Η συνέντευξη με την πρόεδρό του Ρένα Βράϊλα Σακελλάρη είναι ενδιαφέρουσα και αναδρομική μιας ενεργούς δράσης που συνεχίζεται με όρεξη, κέφι, μεράκι, αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό.
Πως ξεκίνησε ο Σύλλογος; Ποιοι τον ίδρυσαν και με τι στόχο;
Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου ξεκίνησε το 1985 από μια ομάδα δραστήριων γυναικών μονίμων κατοίκων της Άνδρου προκειμένου να προωθήσουν και να αντιμετωπίσουν δραστικά τα προβλήματα των γυναικών του νησιού την εποχή εκείνη. Από τις πρώτες προτεραιότητες του νεοσύστατου Συλλόγου ήταν η ίδρυση παιδικού σταθμού, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η βοήθεια σε αναξιοπαθούντα άτομα.
Το πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ απαρτιζόταν από τις Πιττακίδου-Φιλικού Μαρίτσα, Βρεττού Μαρία, Λαλαίου Σούλα, Κοκότη Όλγα, Κορρέ Μαρία, Ασυνάνογλου Άννα,Μαρτάκη Μαργαρίτα.
Πρόκειται για φεμινιστική οργάνωση και πως ορίζεται η δράση του Συλλόγου;
Η δεκαετία του ΄80 ήταν η εποχή των φεμινιστικών οργανώσεων. Τότε ξεκίνησαν να ιδρύονται οι περισσότεροι Σύλλογοι Γυναικών καθώς και οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Στο αρχικό καταστατικό ο κύριος σκοπός που αναγράφεται είναι ” η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια της γυναίκας, η προστασία της μητρότητας “.
Τι προσφέρει στην τοπική κοινωνία;
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου .Διοργανώνει ομιλίες ιατρικού ενδιαφέροντος από γνωστούς ιατρούς της Άνδρου και της Αθήνας, σεμινάρια παιδαγωγικού περιεχομένου για γονείς και εκπαιδευτικούς, ημερίδες ψυχικής υγείας . Επίσης διοργανώνει μαθήματα ραψίματος, πλεξίματος, ανθοδετικής και διαφόρων χειροτεχνιών.
Ήταν από τους πρώτους Συλλόγους που ξεκίνησε την πληροφόρηση για την ανακύκλωση.
Τα πρώτα χρόνια λόγω έλλειψης γυμναστηρίου διατηρούσε και τμήμα γυμναστικής .
Όλα τα χρόνια έχει αθόρυβη φιλανθρωπική δράση.
Με ποιους ανάλογους συλλόγους συνεργάζεται;
Συνεργάζεται με τους περισσότερους Συλλόγους των χωριών της Άνδρου καθώς και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους του νησιού. Έχει συνεργαστεί και εξακολουθεί να συνεργάζεται με πάνω από 30 πολιτιστικούς Συλλόγους της Ελλάδας καθώς και το Σύλλογο των Ελλήνων της Σουηδίας.
Υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO καθώς και του Κέντρου Ισότητας .
Επίσης συνεργάζεται με το Δήμο Άνδρου και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δράσεις όπου του ζητηθεί.
Η τελευταία μεγάλη συνεργασία του είναι με το Κληροδότημα Δημ. και Λιλ. Μωραίτη , η οποία οδήγησε στη δημιουργία Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής, όπου παιδιά και μεγάλοι διδάσκονται παραδοσιακά όργανα από καταξιωμένους δασκάλους. Υπεύθυνος εργαστηρίου ο Νίκος Μήλας δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή τι έχετε να θυμηθείτε;
Στα 38 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου είναι πολλά αυτά που έχουμε να θυμηθούμε.
Το 1989 ξεκινά η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα που συνεχίζεται να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου μέχρι σήμερα.
Το 1994 δημιουργείται το πρώτο χορευτικό τμήμα.
Το 1998 συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση παραδοσιακών Κυλάδίτικων προιόντων και μαγειρικής που έγινε στο Μοσχάτο.
Το 1999 διοργάνωσε επίδειξη μόδας στο ξενοδοχείο Παράδεισος με ρούχα από τα καταστήματα της Χώρας.
Τον Νοέμβριο του 1999 ενοικιάζεται η αίθουσα του Συλλόγου ιδιοκτησίας Ι. Τιβέριου στην οποία στεγάζεται μέχρι σήμερα.
Πως οδηγηθήκατε στην δημιουργία χορευτικού. Ποιοι είχαν την ιδέα και πως υλοποιήθηκε;
Το 2000 ξεκινάει ουσιαστικά το οργανωμένο χορευτικό του Συλλόγου στην αρχή με 3 τμήματα και 30 μαθητές. Στα χρόνια που ακολούθησαν το χορευτικό έφθασε τα 6 τμήματα και τους 100 μαθητές. Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα του Συλλόγου δύο φορές την εβδομάδα από χοροδιδασκάλους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα παραδοσιακών χορών και άριστη γνώση της παράδοσης και της λαογραφίας της πατρίδας μας.
Πως έγιναν τα μαθήματα, οι στολές; Που γίνονται και από πότε; Πως αξιολογούνται οι «χορευτές» και από ποιον;
Στο χορευτικό μας μπορούν να γραφούν μέλη όσες και όσοι επιθυμούν καθώς και να φέρουν τα παιδιά τους, όσοι αγαπούν τον παραδοσιακό χορό. Δεν υπάρχει αξιολόγηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι κέφι και μεράκι για την παράδοση. Η συνδρομή είναι μόνο 12 ευρώ το μήνα.
Το 2001 αρχίζει τις παραστάσεις αρχικά στη γιορτή της Θεοσκεπάστου και στο τέλος Ιουνίου στη λήξη της χορευτικής χρονιάς. Από τότε μέχρι σήμερα με μόνη διακοπή τα 2 χρόνια του κορονοϊού, το Χορευτικό του Συλλόγου διοργανώνει ανελλιπώς μεγάλη εκδήλωση με την ονομασία Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και προσκαλούνται χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα ταξιδεύει και αυτό σε πολλά μέρη προσκαλεσμένο σε αντίστοιχα Φεστιβάλ και παρουσιάζει τους Ανδριώτικους χορούς και τραγούδια. Σαντορίνη, Αμοργός, Νάξος, Κέα, Τήνος, Σύρος, Ίασμος Ροδόπης, Λιτόχωρο, Στιμάγκα Κορινθίας, Ρέθυμνο, Καρδίτσα, Αγριά Βόλου, Πορταριά Πηλίου, Καβάλα, Αρεόπολη Μάνης, Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας, Μέγαρα είναι μερικά μέρη που έχει παρουσιαστεί . Ξεχωριστό το ταξίδι μας στη Στοκχόλμη και ακόμα πιο ξεχωριστή η συμμετοχή μας στο Θέατρο της Δόρας Στράτου όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι χοροί της Άνδρου.
Όλα προϋποθέτουν κόστος. Πως προσπορίζεται τα απαραίτητα για την λειτουργία του ο σύλλογος πέραν των συνδρομών; Πως γίνεται κάποιος μέλος και ποια η συνδρομή;
Το 2002 με χορηγία του Ιδρύματος Κυδωνιέως ράβονται 12 γυναικείες και 4 ανδρικές Ανδριώτικες παραδοσιακές φορεσιές. Το 2008 ράβονται άλλες 8 γυναικείες φορεσιές πιστά αντίγραφα από το Μουσείο Μπενάκη με χορηγία της Νομαρχίας Κυκλάδων και των ναυτιλιακών εταιρειών POLEMBROS και GOLDEN DESTINY.
Ποιοι οι άμεσοι στόχοι και οι εκδηλώσεις;
Από το 2002 ξεκινάμε να τραγουδάμε τα ανδριώτικα κάλαντα στην Αγορά της Χώρας με παραδοσιακά όργανα και κεράσματα.
Το 2008 έρχεται στην Άνδρο η εκπομπή της ΕΤ3 “Οξυγόνο” και ο Σύλλογος παρουσιάζει τα έθιμα και τους χορούς μας.
Από το 2006 ξεκινούν τα Συνέδρια των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων που γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί. Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου συμμετέχει ανελλιπώς κάθε χρόνο και το 2014 το διοργανώνει στην Άνδρο. Στο Συνέδριο αυτό, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει υπογράφεται και ξεκινά η λειτουργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ” Οι Κόρες των Κυκλάδων”.
Από το 2010 ξεκινά η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” που γίνεται στη Σίφνο. Κάθε χρόνο αντιπροσωπεία από εκλεκτές μαγείρισσες μέλη του Συλλόγου μας ,παρουσιάζουν την ξεχωριστή κουζίνα της Άνδρου την πιο πλούσια των Κυκλάδων εισπράττοντας τα καλύτερα σχόλια και τον θαυμασμό!
Όμως οι παρουσιάσεις της Ανδριώτικης κουζίνας δεν σταματούν εδώ. Η συμμετοχή μας στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, μαζί με ομάδα από σεφ των Κυκλάδων, καθώς και στη δράση Aegean mamas knows best με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αποτέλεσαν για το Σύλλογό μας ξεχωριστή εμπειρία.
Κλείνοντας την αναδρομή μας δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε κάποια ξεχωριστά γεγονότα.
Το 2017 η Ένωση Ανδρίων βραβεύει το Σύλλογό μας και το Χορευτικό του, το οποίο ονομάζεται πια ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ , για την προσφορά του στον πολιτισμό της Άνδρου.
Το 2019 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κυδωνιέως και τον αείμνηστο Νίκο Σιγάλα προσκαλούμε στην Άνδρο για ενημερωτική ομιλία την Νατάσα Παζαίτη. Η συνεργασία μας συνεχίζεται και τον Αύγουστο του 2021 στην μεγάλη εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στην Άνδρο και την αναβίωση του καψίματος της “Κανάριας” . Ξεχωριστή εκδήλωση που την εμπνεύστηκε και την πραγματοποίησε ένας αξέχαστος άνθρωπος..
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω και την τελευταία μας δράση που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Μέσω της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS eCHOING για την καταγραφή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε νησιού.
Με μια ιστορία 38 ετών ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου συνεχίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Σας καλούμε όλες κοντά μας να συμμετέχετε στα Διοικητικά Συμβούλια, να μας γεμίσετε με ιδέες νέες και πρωτοποριακές και να κάνουμε το Σύλλογό μας δυνατό για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα.
ΜΦΜ
Οι πρόεδροι του Συλλόγου από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα
1986 – 1988 Μαρία Φιλικού-Πιττακίδου
1990 Όλγα Κοκότη
1992 – 1994 Μαρία Βενετίκη
1996 – 1998 Βούλα Μανδαράκα
2000 – 2004 Ρένα Βράιλα-Σακελλάρη
2006 -2008 Πόπη Κοραχάη
2010 Μαρία Κορρέ
2012 έως σήμερα Ρένα Βράιλα-Σακελλάρη