e – Δήμος Άνδρου
Του Σπύρου Τσαούση
Όταν οραματίζεσαι ένα πράσινο και έξυπνο νησί, πρότυπο της Μεσογείου, τότε μια βασική αποστολή σου πρέπει να είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ένας από τους στόχους η δημιουργία μιας απλής εφαρμογής (App) για κινητές συσκευές.
Με γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση του δημότη και επισκέπτη της Άνδρου με τρόπο διαφανή, μετρήσιμο και ανιχνεύσιμο, τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Άνδρο και την εγκαθίδρυση αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και πολιτών.
Με τη χρήση της εφαρμογής οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να κάνουν:
- Γρήγορη πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου
- Αναφορές καθημερινότητας για θέματα λειτουργίας του Δήμου, με ανέβασμα φωτογραφιών (όπως π.χ. καθαριότητα και σκουπίδια, ηλεκτροφωτισμός, οδόστρωμα, κ.α., μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν τη δημοτική συνδρομή)
- Ζωντανή ενημέρωση στην κινητή τους συσκευή για την πορεία επίλυσης του αιτήματός τους, μέχρι και την οριστική του διευθέτηση
- Αιτήματα έκδοσης Ψηφιακών Βεβαιώσεων & Πιστοποιητικών
- Απευθείας λήψη για νέα, σημαντικές ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου
- Λήψη μηνυμάτων της Πολιτικής Προστασίας και άλλα
Η νέα δημοτική εφαρμογή θα εξελίσσεται διαρκώς προσθέτοντας νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δυνατότητες, με στόχο να ενσωματώσει όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές ψηφιακές καινοτομίες του Δήμου.
Κατά τη διάρκεια της δημοτικής θητείας κατέθεσα προτάσεις γύρω από την ψηφιακή διακυβέρνηση, και γραπτώς (βλ. παρακάτω τα άρθρα) και με παρεμβάσεις μου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες των δημοτών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών και ψηφιακών σφραγίδων, τη δημιουργία αίθουσας τηλεδιασκέψεων ως εργαλείο διοίκησης του Δήμου, τις οπτικές ίνες, και ανάμεσα σε άλλα, σημείωνα χαρακτηριστικά:
«Με δεδομένο ότι στερούμαστε και ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας (ψηφιακά διαδραστικά πάνελ με άμεσες πληροφορίες για φαρμακεία, συγκοινωνίες, τουριστικού ενδιαφέροντος κτλ.) δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είμαστε ως τόπος ψηφιακά αναλφάβητοι.
Στη συνεδρίαση του Απολογισμού Πεπραγμένων της Διοίκησης, έθεσα το ζήτημα αυτό ως μια κρίσιμη Στρατηγική επιλογή για το νησί μας.
Για να υπάρξει ανάπτυξη στην Άνδρο, είναι απαραίτητο να καταστεί το νησί προορισμός μόνιμης κατοικίας και βιώσιμης επενδυτικής δραστηριότητας.
Για να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού και να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση, πρέπει να διασφαλίσουμε τις ψηφιακές υποδομές του μέλλοντος.»
Η αξία της ψηφιακής τεχνολογίας στις συνεδριάσεις του Δήμου
https://www.androsportal.gr/i-axia-tis-psifiakis-technologias-stis-sinedriasis-tou-dimou/
Τα οδοιπορικά έξοδα της Δημοτικής Αρχής
Το ψηφιακό παράθυρο ευκαιρίας για την Άνδρο
Ο κ. Λοτσάρης φαινόταν να συμμερίζεται στα λόγια τις προτάσεις μου, αφού χαρακτηριστικά σε μήνυμά του, μου είχε γράψει:
Στην πραγματικότητα ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιαννίσης αντί να ασχολείται εντατικά με το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο (υπέβαλλε μια πρόταση στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης), θεωρούσε πιο χρήσιμο να ακολουθεί επί τέσσερα χρόνια και να φωτογραφίζει τους καλούς συνεργάτες του Δήμου που έκαναν καθημερινά τη δουλειά τους, αλλά και να εγκρίνουν κατασκευή ιστοσελίδας του Δήμου αξίας 75,000 ευρώ (!!!), και μάλιστα με πολυετή δέσμευση.
Χαρακτηριστικό επακόλουθο της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής στα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα, ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας το 2022 με θέμα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μελέτη των δικτυακών τόπων των Δήμων της Ελλάδας» που πραγματοποίησε το ΕΛΙΑΜΕΠ και η ερευνητική ομάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου ο Δήμος Άνδρου κατατάσσονταν στις τελευταίες θέσεις.
Η ομάδα «Άνδρος – Ανοιχτοί Ορίζοντες» έχει στον πυρήνα του προγράμματός της τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου και με σοβαρότητα, ενότητα και συνέπεια θα λογοδοτεί καθημερινά με σεβασμό προς όλους τους συμπολίτες μας.
Σπύρος Τσαούσης
Αυτό δεν το έχει κάνει το κυβερνητικό νέφος gov.gr?
Κάτι ακόμα, όταν ο κος Τσαούσης αποκαλεί τους συμπατριώτες τους ψηφιακά αναλφάβητους, ενώ την ίδια ώρα το κράτος έχει υλοποιήσει τις υπηρεσίες που αυτός οραματίζεται, μάλλον ο ίδιος είναι ψηφιακά αναλφάβητος και μάλλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι υπόθεση, αλλά αντίθετα στοιχειοθετείται βάσει των υπηρεσιών που ήδη προσφέρονται από το κράτος, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί η ιστοσελίδα προβαίνει σε ανάρτηση του υβριστικού για τους Ανδριώτες άρθρο.
Στο κείμενο του κ. Τσαούση όπως έχει σταλλεί και δημοσιεύεται στην ψηφιακή μας έκδοση andriakipress δεν υπάρχει πουθενά αναφορά του γράφοντος σε αναλφάβητους Ανδριώτες. Το κείμενο του γράφοντος δεν έχει τροποποιηθεί από το αρχικό του.