Μεταξύ μας
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ
Η καθημερινότητα είναι, εν πολλοίς, αυτή που κρίνει το πρόσημο μιας διακυβέρνησης. Είτε μιλάμε για την κεντρική εξουσία, είτε για την τοπική. Στην Άνδρο, χρόνια τώρα, τρία είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας που δεν λύνονται ποτέ: η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση και το προβληματικό οδικό δίκτυο.
Τα τελευταία χρόνια η ύδρευση έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο πρόβλημα: ολόκληρα χωριά, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, δεν έχουν σταγόνα νερό. Πέρσι στου Ζαγανιάρη, ένα χωριό μόλις 40 σπιτιών, άρχισαν να καταφθάνουν οι υδροφόρες από τις αρχές Απριλίου! Μέχρι που λειτούργησε η γεώτρηση και το πρόβλημα λύθηκε. Λάμυρα, Στραπουργές, Υψηλού και Μεσαθούρι δεν είχαν νερό σχεδόν μέχρι τον Νοέμβριο. Στη Μεσαριά έκλειναν την παροχή για κάποιες ώρες, ώστε να ανέβει η στάθμη της δεξαμενής και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.
Φέτος τι θα συμβεί; Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, πολύ φοβόμαστε ωστόσο ότι το σκηνικό θα επαναληφθεί. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε τέσσερις μήνες -μέχρι να έρθει το καλοκαίρι.
Κακή συντήρηση των πηγών, δεξαμενές που δεν έχουν στεγανοποιηθεί σωστά με αποτέλεσμα να χάνεται νερό, υπερβολική κατανάλωση, γερασμένο δίκτυο ύδρευσης που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και φυσικά, η αλλαγή στο κλίμα που φέρνει όλο και λιγότερες βροχές κάθε χρόνο -αυτές είναι οι αιτίες που μας αναγκάζουν να πούμε το «νερό νεράκι».
Όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση, η τηλεμετρία και η χρέωση βάσει κατανάλωσης πιστεύεται πως αρκούν για να μπει κάποια τάξη και να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση. Και τα δυο μαθαίνουμε πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν.
Η συντήρηση των πηγών και η στεγανοποίηση των δεξαμενών μπορούν, επίσης, να γίνουν έγκαιρα. Πριν φτάσει ο Ιούνιος. Ο Δήμος Άνδρου, σε συνεργασία με τους Προέδρους κάθε τοπικής Κοινότητας, επιβάλλεται να κινητοποιηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την αντικατάσταση του γερασμένου δικτύου ύδρευσης, αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα. Και δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο επιβάλλεται να ενταθούν οι ρυθμοί και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός προς αυτή την κατεύθυνση.
Κι αν όλα αυτά δε φτάσουν; Χρόνια τώρα στην Άνδρο γίνεται λόγος για τη «μελέτη Πισσία». Για την κατασκευή, δηλαδή, ενός φράγματος που θα μαζεύει τα νερά από τις Εβρουσές και θα τα διοχετεύει στην κατανάλωση. Προεκλογικά, στην ομιλία του στους ετεροδημότες, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης είχε αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι η μελέτη είναι ώριμη και το κόστος λογικό.
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε αυτό το έργο να πραγματοποιείται άμεσα;
Γιατί αν περιμένουμε «οι καιροί νερό να φέρουν», που λέει το τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου… σωθήκαμε!!!
Ι.Μ.
Διαβαζω με μεγάλο ενδιαφέρον αυτα που κατα καιρούς γράφοντα και λέγονται για την ελλειψη του ποσιμου νερού σε πολλές περιοχες της Ανδρου συμπεριλαμβανομένου και του χωριού μου,Στραπουργιες.
Ειναι η γνώμη μου οτι το θέμα οφείλεται οχι στο οτι η Ανδρος δεν εχει νερα , αλλά στην αδιαφορία των Υπευθύνων, να φροντίσουν ωστε η Χωρα και τα χωρια να εχουν αρκετο νερο πόσιμο ολο τον χρονο.
Πρέπει να απευθυνθουμε σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ να μελετήσουν το υπέδαφος και το εδαφος και επίσης την διαχείρηση του πόσιμου νερου. Αν αυτα εχουν γινει απο σοβαρούς Επιστήμονας τοτε δεν απομένει παρα η υλοποίησις του προγράμματος. Αν δεν εχουν γινει , να γινουν τώρα
Ευχαριστώ
Με Εκτίμηση
Κωνσταντίνος Ιάκωβος Στυλιανός