Προς τους κ.κ. Προέδρους και τους κοινοτικούς συμβούλους των κοινοτήτων Άρνης & Μπατσίου

Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 1990

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Πρώτα απ’ όλα εύχομαι καλή χρονιά και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο, που σας ανάθεσαν τα μέλη των κοινοτήτων σας.

Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να σας κάνω γνωστή μια σκέψη μου, που πιστεύω, ότι θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, εφόσον υλοποιηθεί, κάτι που επιθυμώ έντονα και επιδιώκω πάντοτε με τις μικρές μου δυνάμεις.

Είναι σε όλους μας γνωστοί οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί, ανάμεσα στις δύο κοινότητες, της Άρνης και του Μπατσιού, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους.  Λόγοι οικογενειακοί, επαγγελματικοί, φιλικοί και προπάντων η ανάγκη για ζωή, έκαναν τους κατοίκους να νοιώθουν, σε πολλές περιπτώσεις, σαν μια κοινοτική οικογένεια.

Σήμερα η μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεργασία επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για τον μοναδικό λόγο, που καλύπτει όλους τους άλλους και που είναι η ανάπτυξή τους.  Τολμώ να πω και εύχομαι το μέλλον να με διαψεύσει, ότι η πρόοδος των δύο κοινοτήτων θα εξαρτηθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη μεταξύ τους καλή συνεργασία, που έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είχε ήδη επιτευχθεί, κάτω από τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Η κάθε μία από τις δύο κοινότητες αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ανάπτυξης, από διαφορετικές όμως αιτίες.  Η κοινότητα της Άρνης, από το γεγονός, ότι δεν έχει αξιοποιήσει κανένα προσοδοφόρο πόρο, από όπου θα αντλούσε κάποια έσοδα και από τη τέλεια κρατική εγκατάλειψη.  Τρανή απόδειξη, εκτός των άλλων, η άθλια κατάσταση του μοναδικού δρόμου επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αντίθετα η κοινότητα Μπατσιού αντιμετωπίζει προβλήματα από την άναρχη ανάπτυξή της.  Δεν της λείπουν μεν τα έσοδα, αλλά για να συνεχίσει την ανάπτυξή της, στο βαθμό και το ρυθμό που επιβάλλει ο έντονος τουριστικός ανταγωνισμός είναι, υποχρεωμένη να επιλύσει σημαντικά προβλήματα υποδομής, ανάμεσα στα οποία βασική θέση έχει το πρόβλημα της ύδρευσης.  Είναι γνωστό, ότι το ποτάμι της Άρνης στέλνει, όλο το χρόνο, κάποιες χιλιάδες κυβικά μέτρα, σπάνιας ποιότητας νερού, εφάμιλλης του νερού ΣΑΡΙΖΑ, στη θάλασσα του όρμου Λεύκα, ενώ την ίδια στιγμή η κοινότητα Μπατσιού αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για ύδρευση, αμφίβολης ποιότητας νερά, γεγονός που είναι σοβαρό αντικίνητρο ανάπτυξης.

Εάν λοιπόν οι δύο κοινότητες συναποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τα νερά αυτά, με τη δημιουργία καταλλήλου φράγματος, στο τέλος του οικισμού Ρέμματα (περιοχή Ράφτη), ώστε να μη προκύψουν προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης των κατοίκων της κοινότητας Άρνης, θα λυθούν οριστικά δύο σημαντικά προβλήματα των δύο κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα η μεν κοινότητα Άρνης θα υδρεύσει και τον οικισμό Ατένι και θα αποκτήσει μόνιμα έσοδα, από τη πώληση του νερού, βάσει της κατανάλωσης, η δε κοινότητα Μπατσιού θα εξασφαλίσει άριστης ποιότητας νερό, που αντίθετα με τη σημερινή κατάσταση, θα συντελέσει στη τουριστικής της προβολή.

Η σκέψη, για συνεκμετάλλευση των δύο κοινοτήτων προχωρεί μέχρι τη λειτουργία εμφιαλωτηρίου, λόγω της άριστης ποιότητας του νερού.  Υπόψη σας, ότι τη δαπάνη κατασκευής του φράγματος, βιολογικού καθαρισμού κ.λ.π. διαθέτει η Ε.Ο.Κ. μέσω των Μ.Ο.Π.

Συμπατριώτες, τα νερά της Άρνης, χρυσός στη πραγματικότητα για την εποχή μας και τη περιοχή μας, χάνονται στη θάλασσα και οι δύο κοινότητες υποφέρουν και ζημιώνονται καθημερινά.  Από σας εξαρτάται να πάρετε τη μεγάλη την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, για τις δύο κοινότητες, για το νησί ολόκληρο, αφού μια τέτοια απόφαση θα έχει τις ευεργετικές προτάσεις σ’ ολόκληρο το νησί.

Αν το πράξετε να είστε βέβαιοι ότι οι επερχόμενες γενεές θα σας ευγνωμονούν.  Παράκληση να είχα σαν απάντηση τις αποφάσεις των συμβουλίων σας.  Στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και για συνεργασία.

                                                                   Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

                                                               Μιχάλης Χαλάς του Παπανεστάση

                                                                                           Δημότης Άρνης

                                                                                 Σύμβουλος Επιχειρήσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.